Titlurile de profesor universitar vor fi acordate doar cu girul unui invitat strain

vineri, 06 mai 2011, 14:33
3 MIN
 Titlurile de profesor universitar vor fi acordate doar cu girul unui invitat strain

Guvernul a aprobat, miercuri, metodologia ocuparii posturilor in invatamintul superior, stabilind ca toate concursurile sa fie publicate in Monitorul Oficial, iar candidatii pentru functia de profesor universitar sa fie evaluati de catre o comisie din care va face parte obligatoriu un profesor universitar din strainatate.

Multi reprezentanti ai universitatilor iesene considera aceasta masura ca o manifestare de neincredere a Ministrului Educatiei in universitatile romanesti. Pina acum, in cadrul comisiei de examinare era necesara prezenta a doi membri din afara universitatii, fara vreo conditie legata de tara de provenienta.

Opinii pro si contra Candidatii pentru posturile de conferentiar si profesor universitar vor fi evaluati, conform noii metodologii, de catre o comisie din care cel putin trei membri vor fi din afara universitatii respective, in timp ce pentru postul de profesor universitar un membru al comisiei de concurs trebuie sa fie din strainatate.

Prof. Mircea Dan Gusa, prorector cu activitatea didactica din cadrul Universitatii Tehnice "Gheorge Asachi", a declarat ca aceasta prevedere nu va spori neaparat calitatea examinarii candidatilor, dar va crea cheltuieli in plus. "Vad aceasta masura ca o mare neincredere in universitatile romanesti. Cred ca si pina acum a fost destula transparenta in examinare. Cred ca era mai bine daca aceasta masura era recomandata si nu impusa universitatilor" a declarat prorectorul Gusa.

De aceeasi parere este si prof. Carmen Teodosiu, prorector cu activitatea de cercetare stiintifica din cadrul UTI. "Sintem totusi in Europa, avem multe universitati care in ciuda problemelor de finantare din ultimii ani au reusit sa-si pastreze calitatea educatiei si a cercetarii. Incepem sa nu mai avem incredere in universitatile romanesti", a declarat prorectorul Teodosiu, care crede ca aceasta prevedere trebuie insotita si de instrumente financiare pentru deplasarea membrilor din strainatate.

De partea cealalta, prof. Vasile Isan, rectorul Universitatii "Al.I. Cuza", considera ca aceasta prevedere este benefica pentru calitatea examinarii, desi este o incalcare a autonomiei universitare. "Cred ca aceasta masura are obiectivul de a imbunatati procesul didactic si de a ridica nivelul calitativ al examinarii, dorindu-se o angajare mai selectiva si o crestere a standardelor. Asta pentru ca exista discutii ca universitatile se promoveaza reciproc, se ajuta si atunci procedura de examinare ar putea suferi de pe urma acestui fapt. Pe de alta parte, foarte multe din obiectivele Legii Educatiei puteau fi realizate printr-o politica liberala, sa se finanteze performanta si atunci universitatile vor fi motivate singure, fara reglementari legale sa sporeasca calitatea selectiei cadrelor didactice", a declarat Vasile Isan.

"Acesti membri din strainatate vor fi persoane agreate"

Prorectorul cu activitatea didactica din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, prof. Vasile Vintu, a declarat ca aceasta procedura s-a practicat si pina acum la nivelul comisiilor nationale de examinare a programelor didactice si a calitatii invatamintului si ca este bine ca aceasta a fost extinsa si la nivelul universitatilor. "Si pina acum in cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) era prezent si un membru din strainatate, si in aceasta situatie intra cercetatorii romani care sint angajati la o universitate din afara. Deci, nu vad care ar fi problema, cred ca acesti membri din strainatate vor fi persoane agreate in cadrul universitatii", a spus prorectorul Vintu. Astfel, daca pina acum avizele pentru ocuparea posturilor didactice erau oferite de catre CNATDCU, in noua hotarire de guvern privind ocuparea posturilor in invatamintul superior nu se precizeaza nimic despre acest lucru.

Totodata, prorectorul Dan Gusa a declarat ca aceasta hotarire de guvern nu poate fi aplicata deoarece Ministerul Educatiei nu a emis, inca, metodologia privind criteriile minime de ocupare a posturilor didactice vacante. "Nu putem porni organizarea concursurilor si stabilirea comisiei pina nu avem metodologia privind criteriile minime de acordare a titulaturii, care trebuie transmise de catre Ministerul Educatiei tuturor universitatilor si care intirzie sa apara", a precizat Dan Gusa.

Totodata, hotarirea de guvern privind ocuparea posturilor in invatamintul superior prevede o proba obligatorie pentru toti candidatii, care consta in expunerea, pe parcursul a minimum 45 minute, a planului de dezvoltare profesionala. De asemenea, comisiile de concurs pentru posturile de conferentiar si profesor universitar vor fi publicate in Monitorul Oficial.

Comentarii