Universitarii au dezbatut timp de opt ore proiectul Legii invatamintului superior

duminică, 26 noiembrie 2006, 20:08
3 MIN
 Universitarii au dezbatut timp de opt ore proiectul Legii invatamintului superior

Proiectul Legii invatamintului superior va fi modificat, dupa mai multe contestatii si propuneri venite din partea universitarilor din intreaga tara. La mai bine de o luna de la prezentarea proiectului, universitarii au avut nevoie de opt ore pentru a-i convinge pe reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii asupra celei mai bune variante a legii.

Ultima dezbatere a avut loc vineri in cadrul Consiliul National al Rectorilor (CNR), in prezenta ministrului secretar de stat, Dumitru Miron. Cea mai delicata problema a noii propuneri legislative, si cea care a stirnit cele mai multe nemultumiri din partea universitatilor, introducerea unui Consiliu Director, va fi cel mai probabil eliminata.

"Consiliul Director, care are cea mai mare parte a membrilor numiti de organisme din afara Universitatii si care are si puterea de a-l revoca pe rector, este o interventie mult prea brutala a Ministerului Educatiei in viata universitara. Toata lumea a propus excluderea lui, si din reactia pe care am primit-o probabil asa se va si intimpla", ne-a declarat prof.dr. Dragos Negru, prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa".

Universitarii au solicitat si o largire a autonomiei universitare si introducerea in noua lege a unui capitol separat dedicat acesteia. O prima dovada a autonomiei oferite universitatilor este si propunerea CNR pentru desemnarea rectorului. Astfel, fiecare universitate in parte va decide prin Carta universitara modul in care doreste sa isi desemneze conducerea: prin alegerea sa de catre Senat sau prin concurs. In acest moment, rectorii sint alesi de catre Senatul universitar si nu pot exercita mai mult de doua mandate.

Noul proiect legislativ propunea numirea rectorului printr-un concurs care sa testeze abilitatile manageriale ale candidatului, insa nu mentiona nici o limita pentru numarul de mandate pe care le poate exercita.

Eliminarea gradelor didactice de preparator si lector vor si si ele regindite de catre reprezentantii MEC, dupa mai multe propuneri venite in acest sens din partea universitarilor. "Noi am spus ca lectorii sau sefii de lucrari sint in continuare foarte utili, iar opinia noastra a fost impartasita de mai multe universitati. Pentru preparatori au fost mai putine discutii, insa popunerile facute au fost luate in considerare de catre MEC", a mai precizat prof.dr. Dragos Negru.

Problema finantarii invatamintului superior a provocat si ea mai multe discutii. Astfel, CNR a solicitat introducerea in legea invatamintului a procentului de 6% din PIB ca finantare pentru anul 2007. In plus, modul egalitar de alocare a banilor pentru universitati va fi si el radical modificat. "Finantarea nu se va mai face in functie de numarul de studenti, ci in functie de programele de studii, care vor fi si ele evaluate pe criterii de calitate", a declarat prorectorul UMF, prof.dr. Dragos Negru.

Dupa cele opt ore de dezbateri in cadrul CNR, proiectul Legii invatamintului superior si propunerile venite din partea universitatilor au trecut la Camera Deputatilor pentru alte patru ore de discutii. O dezbatere finala a proiectului in Parlament a fost programata pentru luna februarie, dupa ce va avea loc si o intilnire cu studentii.

Comentarii