Universitatea „Al.I. Cuza” si UTI, intre primele cinci din tara la veniturile absorbite din cercetare

duminică, 17 ianuarie 2010, 15:05
4 MIN
 Universitatea „Al.I. Cuza” si UTI, intre primele cinci din tara la veniturile absorbite din cercetare

Universitatea "Cuza" se afla pe locul patru la nivel national in rindul institutiilor de invatamint superior ce au atras fonduri de cercetare prin competitiile nationale in ultimii ani si pe primul loc in rindul universitatilor iesene.

Urmeaza Universitatea Tehnica, situata pe locul cinci in clasamentul national. "Aceste studii sint realizate dupa anumite criterii, care acopera citeva domenii. Stiam de aceasta pozitie, e destul de consistenta si este similara datelor pe care le aveam si noi in cadrul universitatii", a spus prof.dr. Carmen Teodosiu, prorector cu activitatea stiintifica in cadrul Universitatii Tehnice.

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" se afla pe locul 15, urmata pe locul 16 de Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa", dupa criteriul fondurilor atrase. Tot din Iasi, Universitatea de Arte "G. Enescu" se afla pe locul 49, si pe locul 57 Universitatea "Petre Andrei".

Topul este realizat de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Superior (ARACIS) si cuprinde 64 de universitati din tara ordonate dupa criteriul fondurilor obtinute in competitiile organizate de CNCSIS (Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamintul Superior) si UEFISCSU (Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamintului Superior si Cercetarii Stiintifice Universitare), pe durata 2004-2008, iar prima universitate din clasament este Universitatea Babes- Bolyai.

"Daca a crescut numarul articolelor ISI, nu inseamna ca a crescut si importanta cercetarii"

Un alt clasament realizat in cadrul aceluiasi studiu numara si articolele cotate ISI ale universitatilor la nivel national in perioada 2005-2008 si cuprinde doar primele 20 de universitati din tara. Din rindul universitatilor iesene sint incluse aici Universitatea "Cuza", aflata pe locul 4, Universitatea Tehnica, pe locul 5, si Universitatea de Medicina, pe locul 19.

Comparind cele doua clasamente, Universitatea "Cuza" apare cu 569 de finantari (7,14% din total, la nivel national) si 1.144 de articole (8,72% din totalul articolelor la nivel national), Universitatea Tehnica, cu 505 finantari (6,34%) si 878 articole (6,69%), UMF cu 152 de finantari (1,91%) si 159 de articole (1,21%). USAMV a obtinut 170 de finantari (2,13%), fiind pe locul 15, insa nu se afla in rindul primelor 20 de universitati cu articole cotate ISI. In aceeasi situatie este si Universitatea "G. Enescu" cu 5 finantari (0,06%) si "Petre Andrei", cu 3 finantari (0,04%).

Profesorul Alexandru Stancu din cadrul Facultatii de Fizica a Universitatii "Cuza", directorul centrului "CARPATH", renumit pentru activitatea stiintifica la nivel national, a declarat ca ar fi preferat sa vada mai degraba un studiu cu numarul cercetatorilor remarcati in fiecare universitate pentru atragerea proiectelor si redactarea articolelor si eficienta lor economica. "Au mai fost astfel de studii, dar trebuie vazut si impactul articolelor. La noi numarul revistelor cotate ISI a crescut in citiva ani de 10 ori, dar nu inseamna ca a crescut si calitatea cercetarii. Numarul articolelor nu inseamna absolut nimic. Sa vedem mai curind cite articole au fost publicate in marile reviste din lume", a spus prof.dr. Alexandru Stancu.

El a precizat ca in prezent lucreaza la o evaluare a Universitatii "Cuza", in functie de lucrarile publicate, revistele unde apar, numarul citarilor si impactul lor. "Clasamentele astea ma pun pe ginduri pentru ca nu sint de buna credinta. In privinta ARACIS nu pot sa ma pronunt pentru ca ei nu fac o ierarhie a programelor de studiu sau a universitatilor, ci verifica daca sint peste nivelul minim pentru a fi acreditate. Nici nu cred ca au posibilitatea de a face mai mult si nici criteriile potrivite", a completat Alexandru Stancu.

"Ar trebui realizata o reforma pentru finantarea colectivelor productive"

Studiul ARACIS precizeaza ca la nivel national 64 de universitati de stat si private din totalul celor 85 au atras cel putin o finantare pentru cercetare. Dintre acestea, 6 universitati, dintre care doua de la Iasi, "Cuza" si UTI, au atras in total 51,14% din totalul finantarilor. In general, universitatile au atras 90% din finantari prin competitiile organizate de CNCSIS si UEFISCU, in perioada 2004-2008 si numai 10% au fost atrase de centrele sau institutele de cercetare. "Ar trebui analizata productivitatea stiintifica a universitatilor si a institutelor de cercetare si realizata o reforma pentru finantarea colectivelor productive", a precizat prorectorul Carmen Teodosiu.

In cazul articolelor ISI, 50% din totalul lor sunt furnizate de primele 5 universitati din topul national, pe locul 4 fiind "Cuza" si pe locul 5 UTI. De altfel, tot la nivel national 20 de universitati asigura 94% din articolele ISI, restul fiind orientate in special pe activitatea de predare.

Tendinta de concentrare a fondurilor si a articolelor ISI in rindul citorva universitati se va mentine, conform studiului, daca cercetarea va fi in continuare subfinantata si in plus va continua sa evolueze fara sa aiba o legatura cu mediul privat si nici comenzi din partea acestuia, caracteristica Europei, dar in special Romaniei dupa 1990, afectata grav de distrugerea sistematica a industriei manufacturiere.

Studiul ARACIS analizeaza calitatea actuala a sistemului de invatamint superior, este primul de acest gen si doar unul partial. In acest an va mai fi publicat un studiu similar, urmind ca in 2011 sa fie publicat un studiu finalizat.

Comentarii