3 milioane incalzirea la 2 camere

Subtitlu

joi, 03 august 2006, 00:55
5 MIN
 3 milioane incalzirea la 2 camere

Pretul la utilitati va exploda incepind din ianuarie 2007. Cele mai mari cresteri vor fi inregistrate in facturile la incalzire, care se vor simti atit in cazul celor bransati la sistemul centralizat, cit si a celor care se incalzesc cu centrale de apartament. Guvernul va renunta la subventile acordate populatiei la plata gigacaloriei, din cauza conditiilor impuse de Uniunea Europeana. In acelasi timp, pretul unui metru cub de gaz va creste cu aproape 20% pina la sfirsitul acestui an, in conditiile in care se va mentine ritmul estimat de majorare. Executivul a aprobat in sedinta de ieri o ordonanta de urgenta prin care se intentioneaza atenuarea socului acestor modificari. Astfel, 45% din costul achizitiei de combustibil folosit in sistemele centralizate de incalzire va fi suportat de stat. Totodata, Consiliul Local va fi obligat sa subventioneze minimum 10% din costul final de furnizare a energiei termice. O alta masura de protectie sociala ce urmeaza sa fie adoptata de Guvern vizeaza cresterea plafonului de venit minim pe membru de familie pentru acordarea ajutoarelor la incalzire.
Gigacaloria, mai scumpa pentru populatie cu 600.000 lei

Iesenii bransati la sistemul centralizat de incalzire vor plati mai mult la energia termica, de la inceputul anului viitor, odata cu eliminarea subventiilor acordate populatiei la energia termica. „Incepind cu 1 ianuarie, Guvernul va deconta 45% din valoarea combustibilului utilizat de sistemele centralizate de incalzire. Primariile vor fi obligate sa acorde o subventie de la bugetul local de cel putin 10% din pretul gigacaloriei“, a precizat Mircea Toader, secretar de stat pe probleme de comunitati locale in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). La Iasi, ponderea pretului la combustibil in pretul final al unei gigacalorii este de aproximativ 65%. In aceste conditii, la pretul real de productie de 2.700.000 lei pentru o gigacalorie aproximat de sefii CET, rezulta ca statul va deconta pentru o gigacalorie 789.750 lei. Pretul de productie va cobori in acest fel la 1.910.250 lei. Conform ordonantei aprobate ieri de Guvern, Primaria va fi obligata sa suporte sub forma de subventie cel putin 10% din pret. Concret, Consiliul Local va trebui sa acopere cel putin 191.025 lei din cost. In aceste conditii, din ianuarie 2007, pretul ce va fi suportat de ieseni, pentru o gigacalorie, va ajunge la aproximativ 1.719.225, cu aproape 600.000 lei in plus fata de pretul actual. Pentru incalzirea unui apartament cu doua camere se consuma in ianuarie aproximativ 1,3 gigacalorii. Astfel, factura din ianuarie 2007 pentru incalzire va ajunge la aproximativ 2,2 milioane lei. Totodata, consumul mediu de apa calda in cazul unui apartament cu doua camere in care locuiesc doi adulti si un copil se ridica la aproximativ 6 mc lunar. La un pret estimat de aproximativ 96.000 lei/mc de apa calda, costul lunar al acesteia se va ridica la 576.000 lei. In total, pentru incalzire si apa calda, o familie de trei persoane care locuieste intr-un apartament racordat la sistemul centralizat de incalzire va avea de platit in ianuarie aproximativ 2,8 milioane lei.
Factura pentru familiile sarace, platita de Guvern?
In acest moment, populatia plateste 1.120.000 pentru o gigacalorie, diferenta pina la pretul de productie fiind acoperita de Guvern si Consiliul Local sub forma de subventii. „Pretul national de referinta va disparea, urmind ca pretul energiei termice sa fie stabilit in functie de posibilitatile financiare ale fiecarei autoritati locale. Tot ca masura sociala, sistemul de subventionare a familiilor cu venituri reduse se va modifica. Populatia va continua sa primeasca subventie ca procent din factura de energie termica. Pentru persoanele cu venituri foarte mici se doreste chiar o acoperire de 100% de catre stat a facturii de energie termica pe perioada iernii“, a explicat reprezentanul MAI.
Concret, plafonul pentru acordarea ajutoarelor de stat pentru incalzire va creste pentru cei care au un venit net mai mic de cinci milioane lei lunar pe membru de familie. Proiectul privind ajutoarele la incalzire urmeaza sa fie introdus in urmatoarea sedinta de Guvern din aceasta luna, cind se va stabili valoarea ajutoarelor, in functie de veniturile pe membru de familie. „In iarna 2005-2006, aproximativ 22.000 de familii au beneficiat de aceste ajutoare pentru incalzire. Din aprecierile noastre, in iarna urmatoare numarul beneficiarilor va creste pina la aproape 32.000 familii“, a explicat Constantin Ciofu, directorul UFET din cadrul CET. Concret, pentru aceste familii, valoarea cupoanelor de caldura ar urma sa acopere, in procente diferite in functie de venituri, facturile la incalzire. In acest moment, la reteaua centralizata de termoficare sint bransate aproximativ 67.000 de apartamente.
Reprezentantii Primariei sustin ca asteapta sa vada exact prevederile noului act normativ inainte de a face calcule. „Este o pasare a responsabilitatii din sarcina Guvernului inspre primarii. Impreuna cu cei de la CET vom reanaliza pretul real de productie al gigacaloriei si vom vedea la ce valoare va ajunge. Oricum, costurile de productie vor scadea ca urmare a investitiilor si in plus va creste numarul celor care vor beneficia de aceste ajutoare de stat pentru incalzire. Daca pretul de productie va fi unul scazut si va putea fi suportat de populatie, banii vor putea fi investiti catre alte prioritati“, a precizat Gheorghe Nichita, primarul Iasului.
Centrala, la fel de scumpa ca si incalzirea centralizata
Majorarile la plata incalzirii vor fi resimtite si de iesenii care se incalzesc cu centrale de apartament. Din ianuarie 2005 si pina in momentul de fata, pretul gazului a crescut cu 62%. Daca la inceputul anului 2005 un metru cub de gaz metan costa 6.174 lei, in momentul de fata valoarea unui metru cub a ajuns la 10.030 lei. Conform estimarilor oficiale, gazul metan se va scumpi in continuare in medie cu 3,2% lunar. In acest ritm, pretul unui metru cub de gaz va ajunge in ianuarie la aproximativ 11.740 lei. In cazul unui apartament cu doua camere, la un consum mediu pe luna de iarna de 240 mc de gaz lunar, posesorii de centrale termice vor avea de platit in ianuarie, pentru incalzire si apa calda 2,8 milioane lei. La acest pret trebuie adaugat insa si costul apei reci incalzite. In cazul exemplului considerat, 6 mc de apa rece, la un pret de 27.000 lei/mc vor costa 162.000 lei. In total, incalzirea si apa calda pentru o familie de trei persoane care locuieste intr-un apartament de doua camere dotat cu centrala termica va costa in ianuarie aproximativ 3 milioane lei.

Comentarii