A descoperit ca are o deficienta de vedere dupa ce a mers la filmul „Avatar”

miercuri, 17 februarie 2010, 01:29
3 MIN
 A descoperit ca are o deficienta de vedere dupa ce a mers la filmul „Avatar”

Un barbat a ajuns la Clinica de Oftalmologie a Spitalului "Sf. Spiridon" dupa ce a vazut filmul "Avatar". Tinarul a mers sa vada filmul in format 3D, insa nu a observat nimic diferit fata de filmele pe care le-a vazut in format obisnuit. Daca prietenii cu care a mers la film erau entuziasmati de efectele 3D pe care le avea filmul, nu acelasi lucru l-a putut spune si barbatul respectiv tocmai pentru ca el nu le percepea. Tinarul a venit la spital in cautarea unui raspuns si aici medicii au descoperit faptul ca el nu are vedere bioculara.

"Lipsa vederii bioculare inseamna practic faptul ca imaginea transmisa de cei doi ochi nu se suprapune la nivelul creierului asa cum ar trebui sa fie in mod normal. In cazul acestui pacient s-a descoperit ca el nu percepe imaginea 3D. De altfel, pacientul s-a si plins de senzatie de greata si dureri de cap in momentele in care purta ochelarii 3D. Ambliopia sau "ochiul lenes" cum mai este cunoscuta boala duce la limitarea sau pierderea vederii bioculare", a declarat conf.dr. Camelia Bogdanici, medic oftalmolog si director medical al Spitalului "Sf. Spiridon".

Ambliopia se manifesta in mai multe feluri. Daca la copilul la care ambliopia se manifesta prin strabism, diagnosticul este mai usor de pus, nu acelasi lucru se intimpla in multe cazuri in care fizic nu se vede nici o schimbare la nivel ocular. "Aproximativ 3-5% din populatie sufera de ambliopie, insa cei mai multi cred ca vad bine. Cele trei stadii ale vederii bioculare sint reprezentate de perceptie simultana, fuziune si vedere stereoscopica. Pacientii au doar doua din aceste stadii. Testarea pentru aceasta afectiune ar trebui sa se faca in primii ani de viata pentru a putea obtine rezultate cit mai bune", a mai adaugat conf.dr. Bogdanici.

In cadrul Clinicii de Oftalmologie exista un sinoptofor, respectiv un aparat utilizat pentru diagnosticul strabismului si pentru tratarea acestuia. Aparatul practic stimuleaza ochiul, iar vederea se imbunatateste. De asemenea, prin anumite exercitii pacientul scapa de durerile de cap si starile de rau provocate de boala.

Tratamentele trebuie incepute la virste mici

Pentru a obtine rezultate cit mai bune insa tratamentul si exercitiile trebuie facute la o virsta frageda. "Studiile arata ca unul din 20 de prescolari prezinta o tulburare de vedere. Recomandarea mea este ca in primii trei ani de viata mama sa-si aduca copilul la un control oftalmologic sau sa se faca obligatoriu un control la intrarea in gradinita. In Austria mamele sint stimulate financiar pentru a face acest control", a mai spus medicul oftalmolog.

In momentul de fata sint sase copilasi internati in spital pentru a face exercitii ortoptice, exercitii care formeaza sau consolideaza vederea bioculara. Unul dintre copii a fost adus de mama dupa ce instructorul de tenis i-a atras atentia ca cel mic facea in timpul jocului aceeasi greseala in mod constant cind mina in care tinea racheta de tenis era la un anumit unghi fata de ochi.

De asemenea, un tinar de 18 ani care a vrut sa-si faca examen oftalmologic in vederea obtinerii permisului de conducere a descoperit ca de fapt nu vedea decit cu un singur ochi, chiar daca amindoi aratau normal.

Comentarii