Aceasta este statuia data disparuta a soldatului sovietic

miercuri, 27 iunie 2007, 22:38
3 MIN
 Aceasta este statuia data disparuta a soldatului sovietic

Un conflict diplomatic poate fi iminent: statuia din Copou a ostasului sovietic a fost topita. Bronzul a fost apoi refolosit la realizarea statuii lui Mihai Viteazul, situata tot in zona. Totul s-a intimplat in urma cu 6 ani, printr-o dispozitie a primarului de atunci, Constantin Simirad. Incidentul ar putea provoca un scandal diplomatic intre Romania si Rusia. De altfel, lipsa statuii din Cimitirul „Eternitatea" a fost sesizata chiar de un oficial al Ambasadei Rusiei la Bucuresti. Probleme similare au aparut in luna mai si in Estonia, cind autoritatile de acolo au decis mutarea unei statui a ostasului sovietic. Contactat telefonic, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat ca nu cunoaste detalii. „Ma voi interesa si vom discuta miine", a precizat el.

Statuia soldatului sovietic a stat in Copou pina in 1991

3.000 kg de bronz

Disparita statuii ostasului sovietic a fost semnalata la sfirsitul lunii mai. Atunci, presa centrala a scris despre un posibil incident diplomatic. Ambasada Federatiei Ruse ar fi trimis un protest chiar Presedintiei Romaniei. Potrivit presei centrale, ambasadorul Rusiei ar fi venit sa depuna coroane la statuia de la Iasi, dar a vazut ca aceasta nu mai exista. In luna mai, toti reprezentantii municipalitatii au declarat ca nu stiu ce s-a intimplat cu statuia. „Stiu ca si Politia a inceput sa faca cercetari. Eu am dispus celor din Primarie sa caute raspunsuri si sa le trimita Politiei. Mai multe nu stiu", a declarat primarul Gheorghe Nichita. Misiunea de a stabili ce s-a intimplat cu statuia a cazut in sarcina „Citadin", DSPM si a Directiei de Patrimoniu. In urma verificarilor, s-a descoperit ca statuia ostasului sovietic nu mai exista. Pina in 1991, imensa statuie de bronz se afla amplasata in fata Parcului Expozitiei, pe bulevardul Carol I. Apoi, aceasta a fost mutata in Cimitirul „Eternitatea", de unde a fost luata in 1998. Timp de trei ani, statuia din bronz a fost uitata in depozitele „Citadin" – DSPM. In 2001, pe adresa Primariei conduse de Simirad a venit o solicitare din partea filialei iesene a Asociatiei Veteranilor de Razboi, Comitetul „Iasi – 400 Mihai Viteazul". Veteranii au cerut atunci ajutor de la Primarie pentru realizarea unei statui din bronz a lui Mihai Viteazul. In adresa se mentioneaza ca asociatia intentiona sa comemoreze 400 de ani de la moartea domnitorului si avea nevoie de 3.000 kg de bronz.

Simirad: „S-a furat"

Angajatii Primariei au gasit si un referat semnat de fosta sefa de la „Citadin" – DSPM, Violeta Canila. „Pe baza acestui referat s-a facut o dispozitie a primarului", a explicat Lacramioara Vernica, secretarul municipiului. In referat se mentioneaza ca statuia era la acea vreme in custodia „Citadin" – DSPM.
„Statuia din bronz a soldatului sovietic a fost dezafectata de pe raza municipiului si predata la Citadin in iulie 1998", se arata in referatul datat pe 27 martie 2001. Doua zile mai tirziu, Simirad a semnat o dispozitie prin care „resturile statuii" urmau sa fie topite si folosite pentru realizarea statuii lui Mihai Viteazul, propuse de Asociatia Veteranilor de Razboi. „Nu eram la Citadin in acea perioada. Nu stiu ce s-a intimplat cu statuia dupa ce a fost luata din cimitir", a afirmat Catalin Neculau, actual director al „Citadin". Fostul primar Constantin Simirad sustine ca in 2001 statuia nu mai exista. "Eu am semnat pentru ramasitele statuii. Mi s-a spus ca nu s-a gasit statuia, ci niste resturi. Eu cred ca statuia a fost luata pentru reparatii, dar a fost lasata fara paza, a fost dezmembrata si furata. La acea vreme bronzul era foarte scump. Dupa aceea, ca sa o poata scoate din inventar, au spus ca au mai ramas acele resturi care au fost date la veterani", a explicat Simirad.
Veteranii au intrat in posesia bronzului pe data de 5 mai 2001. Atunci, un reprezentant al „Citadin" si unul al veteranilor au semnat un proces-verbal de predare-primire. „Citadin preda 1.500 de kg de bronz provenit din ramasitele statuii ostasului sovietic, aflat in custodia Citadin – DSPM. Materialul urmeaza sa fie topit pentru statuia lui Mihai Viteazul", se mentioneaza in procesul verbal.

Comentarii