Afacerea „Pijamaua”

Subtitlu

vineri, 21 mai 2010, 00:13
5 MIN
 Afacerea „Pijamaua”

In plina criza, Spitalul de Copii "Sf. Maria" a cumparat pijamale de unica folosinta la un pret mai mare decit cele obisnuite. Spitalul a achizitionat prin licitatie 10.000 de pijamale cu aproape 24 de lei bucata, cu TVA, in conditiile in care, in marile magazine, cele obisnuite se vind la bucata, in perioade de promotie, cu 15 sau chiar si cu 10 lei perechea. Acestea au fost cumparate pentru copiii care se interneaza in spital, dar si apartinatorilor lor. Cele 10.000 de bucati ar ajunge pentru un an, conform reprezentantilor spitalului.

Licitatia a fost cistigata de firma Coramed, care a ramas singura in cursa dupa ce firmele Cooperativa Mestesugareasca si Steril au fost descalificate, intrucit mostrele aduse la spital si verificate de catre cei cinci membri ai Comisiei de Evaluare a Mostrelor nu corespundeau cerintelor din caietul de sarcini. Mai exact, fie nu erau de unica folosinta, ci din bumbac, fie nu prezentau confort sporit la presare.

"Am facut o afacere buna"

Managerul Spitalului de Copii sustine ca este al doilea an cind se organizeaza o astfel de licitatie prin cerere de oferta in Serviciul Electronic de Achizitii Publice, iar anuntul de atribuire a fost aprobat si de catre Ministerul Finantelor. Anul trecut, valoarea contractului a fost de 220.000 de lei, fara TVA, iar firma cistigatoare a fost Steril.

Managerul spitalului, dr. Valentin Munteanu, crede insa ca a facut o afacere buna, in conditiile in care a economisit banii spitalului si a facut cheltuiala pe banii Ministerului Sanatatii. Achizitia pijamalelor a fost realizata prin serviciul Unitatii de Primire Urgente (UPU), intrucit toate internarile in acest spital trec prin UPU.

"Avantajul pentru noi ca spital este ca aceasta achizitie se face pe banii de la UPU, pentru ca este un serviciu prestat acolo. Iar banii de la UPU sint bani separati de cei pe care ii primim noi de la Casa de Asigurari de Sanatate. Sint bani care vin prin programul UPU direct de la Ministerul Sanatatii. Si atunci noi nu consumam din banii primiti de la Casa, cum am face-o daca ar trebui, de exemplu, sa spalam pijamalele. Nu am putea sa o facem pe banii de la UPU, ar trebui sa o facem pe banii spitalului. Asa mai economisim niste banuti aici pe care ii folosim in alta parte. Aceste pijamale au fost cuprinse in planul de achizitii pe anul trecut. Deci nu am facut-o eu, ca am venit eu manager de doua luni si ca vreau eu sa iau pijamale de 200.000 de lei (fara TVA, n.r.). Planul de achizitii s-a facut de anul trecut, ca si cu un an inainte", a adaugat dr. Munteanu.

"Exista reticenta de a purta o pijama purtata"

Acesta considera ca ar fi preferat pijamale normale daca spalatoria spitalului ar fi fost functionala. "S-a optat pentru modalitatea aceasta de utilizare a pijamalelor de unica folosinta pentru ca pijamalele celelalte trebuiau spalate si se deteriorau la spalat. In plus, exista si reticenta pacientilor de a purta o pijama pe care a mai purtat-o altcineva. In afara de asta, noi nu avem spalatoria noastra, adica nu este functionala. Nu am avut puterea financiara sa investim in masini de spalat. M-am gindit la lucrul acesta, dar doua masini de spalat care sint performante si specifice spalatului in spital, cu bariera epidemiologica, costa peste 100.000 de euro, fara TVA. Nu am banii acestia la ora actuala, si atunci, ca si alte spitale, spalam in oras. Deocamdata ne costa aproape un euro pe kilogram, doar lenjeria. Pentru ca, daca am spala si pijamalele, ne-am mari foarte mult costurile. Si atunci se pare ca este mai rentabil sa luam pijamale de unica folosinta, daca avem in vedere confortul, calitatea, costul si multumirea pacientului", a declarat dr. Valentin Munteanu, managerul Spitalului de Copii.

Cum procedeaza alte spitale?

Spre deosebire de Spitalul de Copii, Spitalele "Sf. Spiridon" si cel de Urgente, de exemplu, isi produc singure pijamalele. Cei doi manageri ai spitalelor din urma sustin ca fac economie in acest fel, chiar cu 60%, fata de pretul pijamalelor din magazine.

"O buna parte din pijamalele noastre sint confectionate in atelierul nostru de confectii. Pretul este unul mult mai mic decit cel al unei pijamale de unica folosinta. Si anul trecut, cind am cumparat materialul pentru cele pe care le confectionam noi, am calculat ca platim doar 40% din pretul pe care l-am plati daca le-am cumpara din magazin de-a gata. Depinde de managementul spitalului, dar pentru sanatate nu e niciodata o risipa. In orice caz, avem un sistem total diferit fata de cei de la Copii, pentru ca una e sa vorbim de banii spitalului, si alta de banii din UPU", a precizat dr. Ioan Birliba, managerul Spitalului "Sf. Spiridon".

Ei spun ca nu si-au pus problema achizitionarii unor pijamale de unica folosinta tocmai pentru ca detin ateliere de confectii. "Nu am calculat niciodata cit ne ajunge pe noi o pijama confectionata, pentru ca noi platim doar materialul. Angajatele nu sint platite la bucata, ci au salariu, si atunci sint convins ca pret mai mic ca acesta pe care il suportam noi nu poate exista. Le spalam si noi la o firma specializata, cred cu aproximativ 3 lei pe kilogram. Pretul acesta se negociaza cu fiecare spital in parte. Luam de unica folosinta, in schimb, pentru sala de operatie, atunci cind sint interventii laborioase. Pentru ca halatele sau cimpurile operatorii de unica folosinta prezinta siguranta crescuta pentru medici si pacient. Nu permit impregnarea cu produse de laborator si sint indicate in cazul unei singerari abundente. Din considerente medicale, siguranta e mai mare, dar sint cazuri rare cind le folosim", a explicat dr. Vladimir Poroch, managerul Spitalului de Urgente.

Seful Directiei de Sanatate Publica sustine ca decizia de a cumpara pijamale de unica folosinta trebuie sa survina in urma unui calcul. "Poate costa mai putin, sau poate costa mai mult. Nu poti sti, decit daca faci un calcul si compari. In mod normal, cele de unica folosinta sint mai scumpe, nu cred ca e mai ieftin. Dar iti poti da seama daca faci calculul cu tot cu spalat. Tine de management, nu pot avea o parere", a afirmat dr. Vasile Cepoi, seful Directiei de Sanatate Publica.

Comentarii