„Alegem raul cel mai mic”

Subtitlu

vineri, 30 mai 2008, 22:48
5 MIN
 „Alegem raul cel mai mic”

"Nu prea am avut timp sa ne gindim la asta" a venit brusc si poate firesc raspunsul elevilor de clasa a XII-a cu privire la votul de duminica. Se gindesc la bac. Adunati in curtea scolii, imbracati parca mai elegant decit de obicei, se organizau sa rasplateasca cu o floare profesorii pentru ca le-au fost alaturi 4 ani. Cit despre cei 4 ani care vor veni… "Mergem la vot. Cred ca cei mai multi dintre noi merg. Consider ca mai degraba sint dezinteresate persoanele mai in virsta. Noi suntem mai revolutionari, iar eu cred ca fiecare vot conteaza", a declarat una dintre elevele Colegiului "Mihai Eminescu", nascuta chiar in 1989.

Tinerii isi amintesc cu nemultumire cum, pe anul acesta, desi fac parte in continuare din invatamintul obligatoriu, erau sa ramina fara alocatii. "Si-au amintit ca votam, si de aceea le-au dat inapoi. Cu toate acestea, o colega de-a noastra nici acum nu si-a primit banii din cauza birocratiei", au mai spus liceenii de la "Eminescu".

Unul dintre liceenii de la "Informatica", nu pare sa fie de acord cu colega sa de la "Eminescu".  Cu siguranta, nu va merge la vot. "Nu ma intereseaza. Sunt toti niste hoti. Oricare ar iesi, pe mine nu ma ajuta cu nimic, pentru ca ei oricum isi urmaresc doar propriul interes", este convins un elev din ultimul an de liceu de la "Informatica". 

Pentru tinerii care totusi sint hotariti sa mearga duminica la urne, vorbele politicienilor nu au prea multa valoare. "Nu am urmarit emisiuni. E simplu, fiecare apare cu promisiunile la televiziunile care il favorizeaza. Am urmarit afisele de prin oras. Cei cu adevarat interesati, cred ca ar trebui sa consulte paginile de web ale candidatilor. Fiecare are asa ceva", este convinsa o tinara de la "Eminescu".

"Eu m-am consultat cu prietenii. Alegem pe principiul raului cel mai mic si votam prin eliminare. Nu am urmarit campania electorala", a declarat un tinar de clasa a XI-a de la Liceul de Informatica, in timp ce se aseza la volanul masinii lui, impreuna cu un prieten.

"Eu am implinit 18 ani in ianuarie, iar el in februarie. Mergem la vot sa vedem cum este", au mai spus ei, interesati fiind de repararea gropilor de pe soselele din oras. "Ma doare spatele de atitea gropi. Anul trecut am avut un scuter si parca nu era asa de rau", a mai spus liceanul de la "Informatica".  

In consecinta, un primar bun in ochii liceenilor este candidatul care reuseste sa "respecte macar doua dintre promisiunile facute in campania electorala. Dar nu sa le rezolve peste 4 ani, cu citeva saptamini inainte de noile alegeri, pentru simplul motiv ca doreste sa candideze de nou", a declarat o eleva de la Colegiul "Eminescu".

De asemenea, tinerii considera ca ar trebui sa fie mai multe programe in care sa fie implicati, precum si o dezvoltare a Iasului ca o adevarata capitala a culturii. "Degeaba spun ei, Iasul nu mai este de foarte mult timp capitala a culturii. Nu mai avem nimic, nici Teatru, nici Filarmonica, nici Palatul Culturii, nici Manastirea Trei Ierarhi, nimic. Cine vine din strainatate sa le viziteze ia plasa", a mai spus o tinara in curtea Colegiului "Eminescu", grabita sa ajunga la ore, pentru ca tocmai se sunase.

Daca la alegerile pentru primar, lucrurile nu sint chiar o necunoscuta pentru tineri, la Consiliul Judetean vor avea probleme. "Ma crezi, chiar nu stiu cu cine sa votez. Ne-am intors in vremurile lui Caragiale", a declarat una dintre tinerele de la Colegiul "Mihai Eminescu". "Eu merg pe aceeasi mina. Votez candidatul din acelasi partid cu cel pe care il votez la primarie", a spus convins un elev de la "Informatica".

Tinerii care voteaza pentru prima oara o fac fie din curiozitate, fie pentru ca au convingerea ca parerea lor conteaza. Duminica, ei vor avea pe spatele cartii de identitate bulina cu votat, iar in mina stampila cu "tatov". Asa ei vor hotari viitorul.

Ce trebuie sa stiti daca mergeti la vot

Iesenii vor vota miine pentru alegerea celor care ii vor conduce timp de patru ani. Cele 218 sectii de votare de la nivelul municipiului vor fi deschise duminica de la ora 7 si pina la 21. Iesenii vor trebui sa se prezinte la sectiile de votare cu cartea de identitate.

"Este foarte important de stiut ca oamenii pot vota doar la sectiile la care sint arondati. Se poate vota pe liste suplimentare doar daca persoana respectiva a fost omisa din lista permanenta, desi locuieste in zona arondata sectiei. Trebuie sa dovedeasca acest lucru cu cartea de identitate. Pot vota si persoanele care au viza de resedinta in municipiu de minimum trei luni", a explicat Irina Hovirneanu, membru al secretariatului tehnic al Biroului Electoral Municipal (BEM).

Ea a mai spus ca iesenii care nu stiu la ce sectie de votare sint arondati au la dispozitie mai multe numere de telefon. Astfel, pe baza numelui si a adresei exacte din cartea de identitate, un operator va comunica sectia la care se poate vota. Numerele de telefon sint 984, 080.080.10.08, 244.272 si 244.472. "Serviciul va fi disponibil simbata, intre orele 8 si 20, si duminica, de la ora 7 si pina la 21", a precizat Hovirneanu.

In sectia de votare, iesenii vor avea la dispozitie patru urne, cite una pentru votarea primarului, a Consiliului Local, a presedintelui Consiliului Judetean si a membrilor Consiliului Judetean.

Fiecare urna va fi inscriptionata, pentru ca iesenii sa stie unde trebuie depus buletinul de vot. Iesenii vor putea utiliza urna mobila doar in anumite conditii. Astfel, va trebui facuta o cerere scrisa la cea mai apropiata sectie de votare. Aceasta cerere va trebui sa fie insotita de acte medicale din care sa rezulte ca persoanele respective sint netransportabile.

Iesenii trebuie sa mai stie ca este interzis accesul in cabinele de vot cu orice fel de aparatura de inregistrare sau preluare de imagini.

Comentarii