Operatie mutilanta sau moarte sigura?

Subtitlu

miercuri, 29 iunie 2011, 22:12
3 MIN
 Operatie mutilanta sau moarte sigura?

Baiatul provine dintr-o familie in care cazurile de polipi in sistemul digestiv au fost destul de frecvente. Avind in vedere istoria medicala a familiei, parintii l-au dus pe baiat chiar in urma cu citiva ani la medic, la control.

Diagnosticul de polipi la colon i-a fost pus inca de pe vremea cind avea doar sase ani. Situatia lui s-a agravat insa de-a lungul ultimilor ani si fara un tratament special boala baiatului a avansat. Astfel, tinarul si familia lui s-au vazut pusi in postura de a accepta sau a refuzat o interventie chirurgicala mutilanta, insa una care ii poate salva viata.

Baiatul a ajuns initial in Clinica de Gastroenterologie de la Spitalul "Sf. Spiridon", unde era pacient de mai multi ani, acuzind de aceasta data dureri abdominale. Aici, medicii au reluat investigatiile prin care baiatul mai trecuse tocmai pentru a vedea care este stadiul bolii. Colonoscopia a aratat insa ca starea baiatului nu era deloc una buna. "In colon si in rect au fost descoperite citeva mii de polipi, si s-a confirmat diagnosticul de polipoza recto-colica. Pacientul a inghitit apoi si o videocapsula care, din fericire, a aratat ca intestinul subtire nu era deloc afectat. Polipii sint ereditari in familia baiatului si la ei au mai fost cazuri in care s-a ajuns si la cancer din aceasta cauza", a declarat prof.dr. Eugen Tarcoveanu, seful Clinicii de Chirurgie I din cadrul spitalului.

Baiatul a fost pus astfel in fata unei decizii care urma sa-i schimbe intreaga viata. Fie accepta o operatie mutilanta, fie lasa boala sa-si urmeze cursul, riscind ca in citeva luni sa ajunga chiar la cancer colo-rectal. "Este un baiat foarte curajos, cuminte si intelegator. Nu s-a plins absolut niciodata ca il doare ceva. A dovedit o maturitate mult peste virsta pe care o are. De obicei, pacientii cu astfel de probleme refuza operatia si apoi se prapadesc. Baiatul si familia lui au inteles insa cit de grava e situatia si au fost de acord cu operatia", a mai spus chirurgul.

Tinarul a fost supus unei operatii care a durat peste cinci ore, in care chirurgii i-au extirpat colonul si rectul in totalitate. Dintr-o bucata de intestin subtire i s-a "construit" in abdomen un rezervor care printr-un tub se varsa intr-o punga de ileostomie atasata de abdomenul tinarului, eliberind astfel toxinele din organism. "Este o punga speciala si o poate schimba de cite ori vrea el. Sint multi pacienti care o folosesc fara sa aiba probleme. Important este ca operatia i-a rezolvat total starea de sanatate, acum nu mai exista riscul ca acei polipi sa mai apara si sa se ajunga la cancer. De altfel, dupa operatie, baiatul a inceput sa manince mai bine si nu mai este nici anemic. E important ca a inteles ce este mai bine pentru el. Am avut familii intregi unde am urmarit de-a lungul anilor cum s-au prapadit toti, unii au refuzat operatiile, altii au ajuns prea tirziu la medici", a adaugat prof.dr. Tarcoveanu.

Comentarii