Au disparut 2,2 de milioane de lei din conturi (FOTO)

Subtitlu

vineri, 17 iunie 2011, 08:32
3 MIN
 Au disparut 2,2 de milioane de lei din conturi (FOTO)

Aproximativ o suta de angajati ai Spitalului de Pneumoftiziologie au intrerupt munca vineri dimineata pentru un protest spontan impotriva noului contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Astfel, desi joi conducerea spitalului a mers la CJAS pentru a negocia contractul pentru anul urmator, acest lucru nu s-a intimplat din cauza faptului ca bugetul propus de CJAS este cu 2,2 milioane de lei mai mic decit cel de anul trecut.

Cele mai mari probleme se inregistreaza in Clinica de Chirurgie Toracica, unde tariful mediu pe caz a fost anul trecut de 4.330 lei si acum a fost redus pina la 1.392 de lei. "Vom trata pacientii cu materialele pe care le vom avea si dupa aceea vom inchide spitalul. Ce sa facem altceva? Sa tratam pacientii cu ceai?", spune dr.Cristina Grigorescu, sefa Clinicii de Chirurgie Toracica. Angajatii sint hotariti sa protesteze pina li se vor rezolva problemele.

"Cu 1.100 lei cresc trei copii. Ma descurc greu"

Angajatii Spitalului de Pneumoftiziologie au iesit in fata unitatii sanitare inca dinainte de ora 9 in cursul diminetii de ieri. Principala problema a personalului medical este reprezentata de faptul ca in noul contract cu CJAS este prevazuta o finantare mult mai mica pentru Clinica de Chirurgie Toracica.

"La comisia de negociere care a avut loc la CJAS Iasi suma finala pe care am reusit sa o obtinem este cu 2,2 milioane de lei mai mica decit cea de anul trecut, in conditiile in care in ultimul timp au crescut preturile la medicamente, materiale sanitare, utilitati si alimente. Cea mai mare scadere s-a inregistrat la Clinica de Chirurgie Toracica, unde anul trecut am avut un tarif mediu pe caz de 4.330 de lei, iar in conditiile actuale s-a ajuns la numai 1.392 de lei", a declarat dr. Costel Mitrofan, directorul medical al spitalului.

Angajatii se tem insa ca scaderea bugetului spitalului va duce automat si la o scadere a salariilor sau chiar la disponibilizari. "Noi nu sintem de acord sa ni se taie salariile. Cu ce sa mai traiesti in zilele astea cind toate se scumpesc? Vom protesta la nesfirsit daca e nevoie. Acum am 1.100 de lei salariu si cu acesti bani trebuie sa cresc trei copii si ma descurc foarte greu", a spus Claudia, infirmiera in cadrul spitalului.

Un grad inferior

In acelasi timp insa angajatii spitalului sint hotariti sa nu cedeze si sa nu accepte o eventuala miscorare a salariilor. "Ne trebuie neaparat o suplimentare a bugetului, pentru ca altfel nu putem functiona. Vom continua protestul cel putin o saptamina. In aceasta perioada se vor asigura doar urgentele, nu se vor face programari. Oamenii se imbolnavesc in acest spital pentru ca sint conditii speciale de munca, lucram cu bacterii vii. Nu mai suportam sa ni se mai taie din salarii", a declarat Mariana Ciubotaru, lidera de sindicat din spital.

De asemenea, medicii spun ca, daca bugetul nu se schimba, exista riscul ca spitalul sa nu mai poata ingriji pacienti. "Lucram si noi cu cite materiale avem si apoi inchidem spitalul. Daca vor sa strice singura clinica de chirurgie toracica din Moldova, atunci s-o strice, ca oricum au stricat tot ce-a fost bun. Noi nu ne vom putea descurca cu acesti bani", a declarat dr. Cristina Grigorescu, sefa Clinicii de Chirurgie Toracica.

Acelasi lucru este sustinut si de directorul medical al spitalului. "De cele mai multe ori, cazurile venite din teritoriu sint de o complexitate majora, pacienti cu comorbiditati multiple, precum si numeroase cazuri cu complicatii, care necesita resurse financiare mari pentru a fi rezolvate. Tinind cont de complexitatea cazurilor si de dificultatea acestora, consideram ca o finantare adecvata este mai mult decit necesara pentru desfasurarea unui act medical de calitate", a mai adaugat dr. Mitrofan.

Anual in aceasta clinica au loc aproximativ 1.700 de interventii chirurgicale. Conducerea spitalului este nemultumita si de clasificarea facuta de Ministerul Sanatatii. "Gradul II M reprezinta o clasificare nedreapta pentru un spital cu personal medical extrem de bine pregatit, spital recunoscut ca centru de cercetare si in care se deruleaza programe nationale de sanatate foarte importante. Spitalul merita sa fie I M", a spus si prof.dr. Traian Mihaescu, seful Clinicii de Pneumologie a spitalului.

Conducerea unitatii medicale a facut din nou adrese catre CJAS, Directia de Sanatate Publica si Consiliul Judetean prin care solicita rezolvarea problemei.

Comentarii