Avocati si notari executati silit de doua miliarde de lei vechi

vineri, 19 decembrie 2008, 01:53
3 MIN
 Avocati si notari executati silit de doua miliarde de lei vechi

Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate (CJAS) a inceput sa execute silit avocatii si notarii datornici. La inceputul lunii decembrie, CJASS a demarat o campanie in banci astfel incit datornicilor care au conturi deschise sa le fie retrasa direct din cont suma restanta. In acest fel, CJAS a recuperat 150.000 de lei, de la 17 notari si avocati. "Bancile au raspuns prompt la solicitarea noastra. Cred ca este o masura buna avind in vedere ca altfel nu se puteau recupera banii. Nemultumirea mea era ca tocmai cei care ar trebui sa respecte legea nu o fac", a declarat ec. Cristian Lapusneanu, director interimar al CJAS.

Pe linga aceste executari silite, CJAS a trimis si aproximativ 500 de notificari datornicilor. In urma acestei actiuni, Casa de Asigurari a reusit sa recupereze inca 50.000 de lei. "Am recuperat in total 200.000 de lei. Actiunile vor continua si anul viitor, pina cind vom reusi sa recuperam suma restanta", a precizat Cristian Lapusneanu.

In total erau 1.854 de persoane fizice autorizate care nu si-au platit contributia la CJAS, majoritatea fiind notari si avocati. Suma totala pe care CJAS trebuie sa o recupereze se ridica la aproape 1,1 milioane de lei. In topul datornicilor sint 27 de persoane, dintre care 22 sint avocati si notari, unii dintre ei cu datorii care ajung pina la 100.000 de lei. De la ei, CJAS trebuia sa recupereze in total 627.286 lei, adica 60% din suma totala, si de aceea ei sint primii executati.

"CJAS este ultima prioritate a avocatilor"

Datornicii spun ca nu au primit nici un fel de notificare privind executarea silita. "Sumele sint aberante. Nu mi se pare normal sa platesc atit de mult la Casa de Asigurari fara sa am nici un beneficiu. Eu nu am primit nici o notificare de la ei. In plus, termenul de plata este pina la sfirsitul anului. Nu inteleg de ce sa ma execute acum", a declarat notarul Iulia Paduraru.

Pe de alta parte, unii dintre debitori au inceput sa isi achite datoriile. "Sint datorii si trebuie achitate. Eu am fost, am mai platit 3.000 de lei la CJAS. Nu mi se pare o suma fabuloasa. O sa platesc, dar nu pot sa-i dau pe toti odata. Voi plati in transe. Stiu ca sint mai multi colegi care au incercat sa se judece cu ei, si nu au cistigat nimic", a afirmat avocata Crenguta Costan, despre care Casa de Asigurari spune ca se afla in topul datornicilor.

Mai mult, avocatii spun ca plata catre Casa de Asigurari este o reala problema pentru ei, avind in vedere si restul impozitelor pe care trebuie sa le achite. "Noi platim 6,5% contributie la CJAS, 16% cota unica si 10% la Barou. Este destul de greu pentru colegii mai tineri sa faca toate aceste plati, mai ales avind in vedere ca nu li se asigura un salariu lunar, o locuinta sau un spatiu unde sa isi desfasoare activitatea. Noi primim banii de la clienti. Daca avem clienti, bine, daca nu, nu avem nici bani. Pur si simplu nu exista posibilitati pentru a plati. Mai mult, CJAS este ultima prioritate a avocatilor, deoarece plata poate fi aminata. Se tot amina, si de aceea se ajung la sume asa de mari", a declarat avocatul Liviu Bran.

Comentarii