Avorturile, la liber sau cu psiholog? Zilnic, trei iesence renunta la copil

Subtitlu

luni, 23 aprilie 2012, 12:42
4 MIN
 Avorturile, la liber sau cu psiholog? Zilnic, trei iesence renunta la copil

Proiectul care prevede obligativitatea acordarii de consiliere psihologica femeilor care vor sa faca un avort stirneste nemultumirea medicilor ieseni. Initiativa legislativa a parlamentarilor Marius Dugulescu si Sulfina Barbu a fost semnata si de parlamentari ieseni, respectiv deputatul Marius Spinu, deputatul Nicusor Paduraru, deputatul Cristina Dobre si senatorul Mihaela Popa. Daca parlamentarii sustin ca proiectul vine in ajutorul femeilor, medicii spun ca o consiliere psihologica nu ar trebui sa fie obligatorie. Mai multe organizatii neguvernamentale au cerut Guvernului Romaniei respingerea propunerii legislative "privind infiintarea, functionarea si organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina".

"Educatia lipseste, in mediul rural e prapad"

Anul trecut s-au efectuat peste 1.200 de intreruperi de sarcina la cerere in cele doua maternitati din Iasi. Astfel, la maternitatea "Elena Doamna" medicii au efectuat 664 de avorturi la cerere in 2011, numarul fiind in scadere fata de anul precedent, cind se inregistrasera 1.182. Si la maternitatea "Cuza Voda", anul 2011 a adus o scadere a numarului de avorturi fata de anul 2010. Anul trecut s-au efectuat 577 de astfel de interventii, in contextul in care cu un an inainte fusesera 679. Nu acelasi lucru se intimpla in acest an, conform declaratiilor medicilor. "De la data de 1 ianuarie 2012 pina la data de 20 aprilie s-au efectuat deja 222 de avorturi la cerere, ceea ce inseamna o crestere evidenta. Am avut in ultimii doi ani multe cazuri si la femei tinere, chiar si la minore. La noi in spital se face oricum consiliere psihologica, atit la femeile care nasc, cit si la cele care avorteaza. Avem doi medici cu competenta in planning familial. Este deja o rutina in spital aceasta consiliere, se face de multi ani. Acest nou proiect mi se pare o exagerare, o birocratie in plus, nu e asta o metoda de a creste natalitatea", a declarat prof.dr. Mircea Onofriescu, managerul Maternitatii "Cuza Voda". Acesta a precizat ca i se pare mai important sa se faca educatie medicala in scoli si universitati tocmai pentru ca sarcinile nedorite sa fie prevenite si sa nu se mai ajunga la avort. "In scoli nu se face nimic, medicii de familie nu fac planning familial, nici cei mai multi dintre ginecologi. In schimb, pe toate posturile de televiziune e prezentata sexualitatea, forme de trivialitate. Educatia lipseste cu desavirsire, iar mai ales in mediul rural e prapad. Trebuie facuta preventie, aici e tragedia. Eu nu spun ca nu trebuie consiliere, insa nu in aceasta forma pe care o prevede proiectul, pe care oricum n-o s-o respecte nimeni", a mai spus medicul.

"Problemele care determina avortul nu dispar prin inasprirea legilor"

Proiectul legislativ presupune, printre altele, si vizionarea de catre femeia care vrea sa faca avortul a unor materiale video si foto care arata "ca avortul inseamna incetarea unei vieti, deoarece fatul este o fiinta vie chiar din momentul conceperii sale". "Nu sint de acord cu filme macabre, nu este normal sa i se prezinte asa ceva femeii. Cei care au propus proiectul sint de o vehementa extraordinara si nu sint deloc de acord cu acesti oameni care sint la limita normalului", a precizat prof.dr. Onofriescu. Acesta mai spune ca nici termenul de gindire de cinci zile pe care il are femeia nu aduce un beneficiu, avortul putind cauza apoi complicatii extrem de mari pentru femeie.

Semnatarii proiectului spun ca deocamdata nu este nimic batut in cuie si se mai pot face modificari. "Proiectul este abia la inceput, va fi supus dezbaterii publice si apoi discutiilor in comisii. Se vrea a fi un semnal de alarma pentru ca se fac foarte multe avorturi. In alte tari europene exista astfel de reglementari deja si cred ca aceasta consiliere ar putea sa le fereasca pe femei de eventualele pareri de rau pe care ar putea sa le aiba dupa avort. Sint inca si foarte multe cazuri in care femeile isi pierd viata din cauza unui avort. Perioada de pina la o saptamina este ca femeia sa se gindeasca mai bine. Oricum, proiectul este perfectibil, poate fi imbunatatit prin amendamente", a declarat senatorul Mihaela Popa, una din semnatarele proiectului. Medicii considera ca aceasta consiliere nu ar trebui sa fie totusi obligatorie. "Introducerea unei terte persoane in relatia medic-pacient ar trebui sa fie optionala. O mai buna solutie ar fi sa existe consiliere care sa previna aparitia unei sarcini nedorite, tocmai pentru a evita astfel de situatii", a spus si conf.dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD.

Cele 22 de organizatii care cer retragerea proiectului sustin ca acest tip de consiliere nu face decit sa provoace femeilor sentimente de vina, manipulindu-le astfel in a lua o decizie pe care putea sa o regrete apoi. "Problemele presante care determina o femeie sa recurga la avort nu dispar prin inasprirea legilor si nici prin interventii paternalist-moralizatoare ale personalului medical. O astfel de politica pro-natalista, ce aminteste de epoca Ceausescu, nu poate duce la cresterea natalitatii, ci face ca intreruperea de sarcina in conditii de nesiguranta sa devina una din putinele optiuni la indemina", afirma organizatiile semnatare.

Comentarii