Administratorii IAS-urilor sint datori vinduti la stat

duminică, 30 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Administratorii IAS-urilor sint datori vinduti la stat

Agentia Domeniior Statului – ADS asteapta de la administratorii IAS din judetul Bacau contravaloarea a mai bine de 1,2 milioane tone de griu, ceea ce la un pret mediu de 3.500 de lei pe kilogram ar putea insemna nu mai putin de 4,2 miliarde de lei. Datoria rezulta din concesionarea unor terenuri care apartin acum agentiei, in suprafata de 3.176 de hectare. Pentru fiecare hectar, redeventa este de 380 de kilograme de griu sau echivalentul in bani al acestora. Datoria ar fi trebuit lichidata trimestrial, insa intirzierile la plata au determinat ADS sa accepte si plata la semestru. Scadenta a fost, pentru prima parte a anului, pe 20 iulie. Pina acum – spune directorul general al Directiei pentru Agricultura a judetului Bacau, Gheorghe Esanu – au fost achitate 154 de milioane de lei, mult prea putin fata de total.
Administratorii intreprinderilor agricole de stat au in sarcina, in paralel, definitivarea evaluarilor de patrimoniu, in vederea privatizarii acestora. Actiunea se afla in stadii diferite, de la IAS la IAS, in functie si de starea in care se afla acestea. Pina in prezent, a fost privatizata unitatea din Benesti-Stanisesti. Acum se asteapta rezultatele ofertei si la AICBAC Bacau, iar pentru un alt lot de intreprinderi concluziile Ministerului Agriculturii asupra documentatiei depuse. Din totalul de 23 de IAS-uri, patru se afla in cea mai grea situatie, fiind practic ruinate. Dintre acestea, Malus Horgesti a anuntat, totusi, organizarea AGA, acesta fiind primul pas in procesul de privatizare. Aceste intreprinderi nu au, pur si simplu, banii pentru plata banalelor anunturi in presa sau pentru operatiunile la camera de comert. Gheorghe Esanu spune insa ca Ministerul Agriculturii a gasit formula prin care o suma de bani a si fost trimisa DGAA in acest scop. Organizarea AGA trebuie incheiata, in judet, pe 10 august.
Majoritatea IAS-urilor bacauane au o situatie financiara si materiala grea. La Multiprod Sascut, de patru luni nu mai este nici hrana pentru cite vaci au mai ramas. In altele, patrimoniul a fost efectiv decimat. Si de calamitati naturale, dar mai ales de furturi si de afaceri puse la cale chiar de unii administratori. Saptamina trecuta, la Agrozootehnica Sanduleni una sau doua firme particulare din zona inca mai lucrau la "recuperarea" de materiale refolosibile sau la amenajarea unor spatii pentru propriile interese. (Petru DONE)

Comentarii