Aurul inapoi, minca-ti-as!

miercuri, 15 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Aurul inapoi, minca-ti-as!

Trei kilograme de aur – aceasta este cantitatea pe care, de la Revolutie incoace, au primit-o bacauanii ale caror bijuterii au fost confiscate de catre comunisti. Dupa cum ne-a declarat un ofiter superior din politia bacauana, care timp de doua decenii s-a ocupat de afacerile cu aur din judet, acest lucru s-a intimplat in anul 1991, cind a primit o dispozitie sa se prezinte in capitala, unde a incarcat aurul, dupa care l-a adus la Bacau si l-a restituit tiganilor. "Totul s-a facut la ordin, fara ca sa existe vreun act normativ in acest domeniu. Am verificat procesele verbale, dupa care fiecare a fost invitat sa-si ridice bijuteriile", ne-a declarat politistul care, din motive intemeiate, a refuzat sa-si pastreze anonimatul.
De fapt, pina saptamina trecuta, cind Executivul a aprobat ordonanta privind regimul metalelor pretioase, politistii se ghidau dupa un decret din 1978, semnat de Nicolae Ceausescu. Potrivit acestuia, detinerea cu orice titlu a metalelor pretioase, precum si operatiile de orice fel cu acestea, constituie monopol de stat. Constituie, de asemenea, monopol de stat si operatiile de orice fel cu pietre pretioase. Conform aceluiasi decret, se interzicea vinzarea si cumpararea de metale pretioase, precum si mijlocirea acestor operatii. Intrucit toate aceste fapte erau sanctionate cu inchisoarea de la 6 luni la cinci ani, intre politisti si cei cercetati s-a incheiat un fel de impacare, acoperita insa de lege. Conform acesteia, "vinovatii sint aparati de pedeapsa, daca in timpul anchetei, inlesnesc descoperirea altor faptuitori. Totodata, cel cercetat este aparat de pedeapsa daca, la invitatia facuta de autoritati, preda sau cedeaza, dupa caz, de indata valorile".
Scenariul este lesne de imaginat: persoana care era gasita vinzind aur era luata la politie, unde denunta pe altcineva, dupa care putea pleca acasa. "Tiganii stiau foarte bine acest lucru si ne purtau pe drumuri prin toata tara, pe la toate cunostintele lor, astfel incit lantul intreg nu se incheia aproape niciodata. Toata lumea turna pe toata lumea, si toti erau multumiti. Chiar si ultimul, care efectiv nu mai avea pe cine sa mai toarne, scapa fara inchisoare, deoarece preda o mica parte din aur", ne-a spus ofiterul bacauan.
Desi pina mai ieri Decretul din 1972 era inca in vigoare, politistii spun ca el nu a fost respectat niciodata dupa 1990, deoarece devenise anacronic. Abia dupa mai bine de 20 de ani, cineva si-a dat seama de aceasta anomalie si operatiunile cu aur au intrat, in sfirsit, in legalitate. Noua ordonanta mai precizeaza ca persoanele fizice ale caror obiecte din metale pretioase au fost preluate abuziv, cu incalcarea reglementarilor in vigoare, in perioada 1946-1990, pot solicita restituirea acestora instantelor de judecata de la domiciliul reclamantului, in termen de un an de la intrarea in vigoare a acestui act normativ. In cazul in care obiectele solicitate nu se regasesc fizic, fiind topite sau valorificate, se vor acorda despagubiri banesti. Este vorba de contravaloarea metalelor pretioase continute de acestea, la preturile practicate de BNR la data pronuntarii hotaririi judecatoresti. Despagubirile vor fi suportate de la bugetul de stat, prin Ministerul Finantelor. Surse din cadrul Politiei economice Bacau spun ca cele trei kilograme de aur care au fost returnate pina acum reprezinta doar o parte din toata cantitatea confiscata de comunisti. Din pacate, la politia bacauana nu a mai ramas nici o situatie centralizata a cantitatii totale de bijuterii confiscate, deoarece toate documentele legate de aceasta problema au fost trimise la BNR. (Florin CRACIUN)

Comentarii