Banii FCM-ului

miercuri, 24 mai 2000, 23:00
9 MIN
 Banii FCM-ului

Documentul e secret
La una din ultimele sedinte ale Consiliului local, presedintele FCM Bacau a citit o informare care s-a vrut un fel de raport privind bugetul de venituri si cheltuieli al clubului pe anul 1999. Spre surprinderea tuturor, nici unul dintre consilieri nu a primit o copie dupa respectivul document, presedintele Chivorchian multumindu-se doar sa-l citeasca pe fuga. Am incercat sa obtinem documentul de la Executivul primariei, in speta de la secretarul Consiliului local, Dumitru Popa. Domnul Popa ne-a spus insa ca documentul nu exista nicaieri in Primarie. Intrebat in ce masura clubul mai este al municipalitatii din moment ce insasi municipalitatea nu are acces la documentele financiar-contabile, Dumitru Popa a dat un raspuns uimitor: "Clubul este al municipalitatii in masura in care functioneaza in municipiul Bacau".
Raminea doar ca Gheorghe Chivorchian sa ne poata furniza documentul cu pricina, pentru ca bacauanii sa stie cu citi bani contribuie la bugetul clubului si cum sint ei cheltuiti. Iata insa ce raspuns ne-a dat presedintele FCM: "Nu scrie nicaieri ca eu trebuie sa prezint Consiliului local documente privitoare la bugetul clubului. Aceea a fost o informare verbala". De altminteri, chiar la sedinta in care a citit exercitiul financiar pe 1999, Gheorghe Chivorchian a spus textual: "Am ramas putin surprins ca mi se cere aceasta informare".
Veniturile si cheltuielile
Asa stind lucrurile, nu ne-a ramas decit sa transcriem inregistrarea raportului citit de Gheorghe Chivorchian. Nu a fost chiar usor, tinind seama de faptul ca presedintele FCM are serioase probleme in citirea sumelor exprimate in "mii lei", desi nici cu sutele de mii de dolari nu sta tocmai bine. Speram insa ca aproximarile la care am fost siliti sa fie cit mai apropiate de adevaratele sume.
Asadar in anul 1999, FCM Bacau a obtinut urmatoarele venituri:
– 169.493 de dolari – din transferuri de jucatori. Probabil Ciocoiu si Narcis Raducan, caci presedintele Chivorchian nu a nominalizat pe nimeni
– 114.134 de dolari – din drepturi de televizare
– 251.760 de dolari – din reclama si publicitate
– 11.509.928.000 de lei – din chirii. Este, desigur, vorba din chiriile incasate din domeniul public oferit in administrare de Primarie.
– 3.149.593.000 de lei – din sponsorizari
– 100.000.000 de lei – din donatii
– 15.000.000 de lei – din dobinzi
– 32.570.000 de lei – din diverse alte surse.
De mentionat ca suma incasata din participarea la Cupa UEFA Intertoto nu a fost pronuntata, presedintele Chivorchian multumindu-se doar sa spuna, pe buna dreptate, ca a fost "o participare episodica". Probabil ca si suma primita este pe masura.
Convertind in lei sumele exprimate in dolari, la un curs de 14.500 de lei – cit a fost media pe anul trecut – rezulta ca veniturile clubului pe anul 1999 se ridica la peste 22,5 miliarde de lei. Asta inseamna 10 la suta din bugetul total al municipiului Bacau pe anul trecut, buget care nu a fost deloc mic in conditiile noii legi a finantelor publice locale. La fel de importanta e observatia ca jumatate din bugetul de venituri al clubului provine din exploatarea domeniului municipalitatii, pe care administratia Sechelariu l-a oferit spre administrare clubului.
In ce priveste partea de cheltuieli, lucrurile se prezinta in felul urmator:
– 630.241 dolari – plati catre Compania Selena
– 480.453.000 de lei – cheltuieli cu calendarul compettional extern
– 11.268.193.000 de lei – cheltuieli cu calendarul competitional intern
– 1.495.907.000 de lei – cheltuieli cu chirii
– 924.521.000 de lei – alte cheltuieli, pe care presedintele Chivorchian nu le-a detaliat.
Operind cu acelasi curs leu-dolar ca si in cazul veniturilor, rezulta cheltuieli de 23,3 miliarde de lei.
De observat ca aproape jumatate din cheltuielile clubului au luat direct calea firmei Selena. Este vorba de 630.241 dolari, adica 9,1 miliarde de lei. Pe ce baza s-au facut aceste plati? Istoria e veche si "Monitorul" a mai scris despre ea.
La vremuri noi, tot noi
La citeva luni dupa ce a ajuns primar, Dumitru Sechelariu anunta ca firma sa, Selena, se retrage din activtatea fotbalistica. S-a schimbat statutul fostei AS Bacau, s-a botezat noua asociatie FCM Bacau, s-a numit o noua conducere executiva. Putini au observat atunci ca forul suprem de decizie al asociatiei – Adunarea Generala – a ramas, practic acelasi ca atunci cind clubul era sub autoritatea firmei Selena. La Tribunalul Bacau figureaza acum, ca fiind membri ai Adunarii Generale a Asociatilor, Dumitru Sechelariu si fratele sau Sergiu, Adrian Grigore, presedintele de acum al Selenei, si sotia sa Violeta, Constantin Botezatu si sotia sa Iuliana, Eugen Boghitoiu si sotia sa Iuliana, Irina Jianu, vicepresedinta de la Conimpuls – intr-un cuvind oameni unul si unul, aflati intr-un fel sau altul in sfera de influenta a fratilor Sechelariu.
Dumitru Sechelariu ceda asadar clubul municipalitatii. De fapt nu ceda decit povara finantarii, pentru ca jucatorii ramineau in continuare in proprietatea firmei Selena. Pentru a finanta clubul, municipalitatea i-a atribuit numeroase spatii comerciale, terenuri si parcari, astfel incit banii rezultati din exploatarea acestora sa nu mai ajunga la bugetul local, ci in conturile clubului de fotbal. Trucul a fost simplu: FCM plateste chirii infime catre Consiliul local si cistiga de zece ori mai mult din subinchiriere.
Hotarirea prin care Consiliul local consimtea sa preia finantarea clubului de fotbal spunea limpede ca "trecerea jucatorilor de fotbal ai SC Selena Bacau in folosinta Asociatiei FCM Bacau se face prin protocol". Adica asa cum si Selena preluase – pe gratis – echipa de fotbal in 1993 de la Constar. Practic Constar-ul finantase mai bine de un an echipa, nu mai avea potential si a predat-o Selenei. Spre deosebire de Constar, Selena nu vroia sa predea echipa fara s-si recupereze si banii investiti. Sechelariu avea si pentru asta un plan.
Ce-i aia desocotire?
Un plan care a fost dezvaluit in toamna anului 1998, cind Dumitru Sechelariu a informat verbal – doar atit – Consiliul local ca intre FCM Bacau si societatea Selena s-a perfectat un asa-numit "contract de desocotire", prin care toti jucatorii erau vinduti de Selena catre FCM pentru suma de 1,15 milioane de dolari. In limbaj juridic, cuvintul "desocotire" nu exista. Nu figureaza nici in Codul Civil, nici in Codul Comercial, nici in dictionare. Nu ne-au putut oferi o definitie nici unul din juristii de marca ai Bacaului la care am apelat. Nu-l cunosc nici juristii Primariei. Nu e asta insa singura problema cu acest contract.
Nimeni dintre cei care ar trebui sa reprezinte municipalitatea nu cunoaste prevederile "contractului de desocotire". Daca clubul ar fi, intr-adevar, al municipalitatii, macar consilierilor locali li se puteau aduce la cunostinta prevederile sale inainte de a fi semnat. Sa vedem insa cine i-a negociat clauzele si cine a stabilit suma. Pe de o parte, conducerea Companiei Selena – si aici lucrurile sint limpezi. De cealalta parte, conducerea FCM Bacau, la care forul suprem, asa cum am aratat, sint oameni de la Selena si Conimpuls. Consiliul de Administratie este controlat tot de Adunarea Generala, cita vreme, prin statut, aceasta din urma are dreptul sa aleaga si sa revoce membrii Consiliului de Administratie. Practic, se poate spune ca Sechelariu a negociat cu el insusi. Sau in orice caz "in familie".
Acum, atit Dumitru Sechelariu, cit si Gheorghe Chivorchian spun ca "desocotirea" a fost extrem de favorabila pentru FCM, ca nimeni n-ar fi vindut jucatorii fara 30 de milioane de dolari, si putin a lipsit ca, in fata consilierilor locali, presedintele FCM, sa nu inchine o oda primarului pentru asa generozitate. Problema sa este insa daca isi poate permite sa spuna altceva, din moment ce scaunul ii depinde de Adunarea Generala, care stim deja din cine este formata. Si un precedent deja exista.
Alte miliarde, aceeasi destinatie: Selena
Fostul presedinte al FCM, Ionel Cretu, a platit cu postul pentru un delict mult mai mic: a incercat doar sa schimbe antrenorul. In pofida diplomelor obtinute in Franta, antrenorul Mihail Marian nu izbutea nicicum sa obtina rezultate, drept pentru care fostul presedinte Cretu a anuntat ca vrea sa-l schimbe. Era de altminteri una din prerogativele clare ale unui presedinte de club. Dumitru Sechelariu nu fusese informat de aceasta initiativa, s-a infuriat peste masura si in cele din urma Ionel Cretu era cel care zbura de la conducerea clubului. Culmea e ca mai tirziu Sechelariu a ajuns la aceeasi vorba si a renuntat si el, de buna voie, la Mihail Marian. Episodul pare nesemnificativ, dar spune enorm despre felul in care se fac jocurile la club si cine conduce efectiv ostilitatile.
Asadar in virtutea "contractului de desocotire", clubul a platit anul trecut Selenei 630 de mii de dolari. FCM mai are de platit diferenta, adica 537.852 de dolari. Cele mai bine de noua miliarde virate de club la Selena nu sint insa singurele plati. O suma apreciabila – pe care Gheorghe Chivorchian nu a precizat-o consilierilor – pleaca de la club la Selena sub o alta forma: cantonametele se fac la motelul de la Hemeiusi si toata aprovizionarea clubului se face prin intermediul firmei Selena. Dupa ce a plecat de la club, fostul presedinte Ionel Cretu a apucat sa spuna ca un cantonament la Selena costa de patru ori mai mult decit oriunde in alta parte. Nimeni dintre consilierii locali nu a verificat spusele sale si nimeni din conducerea clubului nu s-a grabit sa aduca precizarile de rigoare. Isi poate permite presedintele clubului FCM Bacau sa faca in alta parte cantonamentele sau sa aprovizioneze clubul prin alta firma? Poate, cu o conditie: sa se astepte la soarta lui Ionel Cretu.
Suma trecuta de la club la Selena in contul cantonamentelor si aprovizionarii este identificabila printre cele 11 miliarde ce reprezinta cheltuieli cu calendarul competitional intern. Potrivit unor persoane avizate de la alte cluburi din tara, din bugetul pentru competitiile interne, cam 60 la suta se cheltuieste pe cantonamente si aprovizionare. Lasind la o parte cheltuielile cu meciurile din deplasare – precedate insa de catonamente la Hemeiusi – se poate estima, cu aproximarie de rigoare, ca inca 4-5 miliarde de lei au ajuns tot in conturile Selenei. Asa se explica de ce a fost nevoie de un cantonament de trei zile la Hemeiusi inaintea ultimului meci cu Gloria Bistrita, despre care toata lumea spune ca a fost unul "amabil".
Marea lovitura: societatea comerciala FCM Bacau
Adunind miliardele din cantonamente si aprovizionare cu cele platite in contul "contractului de desocotire", rezulta ca mai bine din jumatate din banii adunati anul trecut la club au luat calea Selenei. Adica tot atit cit se stringe din exploatarea de catre FCM a domeniului public: spatii comerciale, terenuri pentru tarabe, parcari etc.
Ce stie Consiliul local sau ce stiu cetatenii orasului din toate acestea? Practic nimic. Exista un consilier desemnat cu "supravegherea" activitatii clubului, in persoana lui Marius Constantin, insa modul in care acesta isi face treaba a iesit cu prisosinta la iveala in momentul "defectiunii Halagian". Dupa ce antrenorul a plecat cu 120.000 de dolari de la club cu un an inainte de terminarea contractului, Marius Constantin nu constatat si el ca nu stia absolut nimic: nici citi bani primea Armeanul, nici ca avea voie prin contract sa plece cind vroia si sa ia si banii in avans.
Insa adevarata afacere FCM abia de acum pare a se face. Acum citeva zile a aparut in Monitorul oficial noua lege a sporturilor. Exista acolo o prevedere care spune ca actualele cluburi si asociatii sportive se pot transforma in societati comerciale. Modul in care se va face aceasta va fi stabilit prin regulamentul de aplicare a legii, care va aparea pina in trei luni. Un alt paragraf retine insa atentia, si care se refera tot la bani: "Capitalul social al cluburilor constituite ca societati comerciale prin reorganizarea actualelor cluburi sportive va fi format din totalitatea patrimoniului net dobindit legal si existent la data constituirii societatii comerciale sportive". Asadar peste trei luni, FCM Bacau se poate transforma in societate comerciala, pastrindu-si patromoniul deja dobindit. Care consta in primul rind din jucatori, intrucit "contractul de desocotire" trebuie achitat pina in luna iunie a acestui an. Tot caracter patrimonial au si contractele pe care o persoana juridica le are deja incheiate. Ne referim aici la contractele de concesionare si inchiriere prin care FCM administreaza o parte insemnata din domeniul public si din care ii vin jumatate din venituri.
Cine va fi fericitul mostenitor al defunctei asociatii FCM Bacau? "In mod categoric, hotarirea pentru transformarea, sau eventuala transformare in societate comerciala a clubului va apartine membrilor asociati. Consiliul local nu are aici nici un cuvint de spus" – declara acum citeva luni, intr-un cotidian central, secretarul Primariei Bacau, Dumitru Popa, care oferea astfel si raspunsul. Asadar jucatorii cumparati de FCM prin efortul municipalitatii si contractele oferite aceluiasi FCM de catre aceeasi municipalitate vor putea constitui capitalul social al viitoarei societati comerciale sportive in care cuvintul decisiv il va avea "familia" Sechelariu.
Tragind linie si adunind se poate spune ca Selena si-a recuperat milionul de dolari, fratii Sechelariu ramin cu fotbalistii in viitoarea lor societate comerciala sportiva, iar municipiul Bacau ramine doar cu onoarea de a ocupa locul 7 in campionat. O onoare discutabila cita vreme toata lumea – in frunte, acum, cu Gheorghe Hagi – stie si mai si spune ce se intimpla in campionatul intern. Si echipa Bacaului a probat din plin valoarea campionatului nostru atunci cind a fost vorba de un meci international. Anonima Ararat Erevan ne-a administrat anul trecut, tur-retur, doua infringeri care arata cit de meritat este locul pe care FCM Bacau a terminat campionatul. (Liviu AVRAM)

Comentarii