Carnaval de protest de-a lungul Bacaului

marți, 06 august 2002, 23:00
4 MIN
 Carnaval de protest de-a lungul Bacaului

Peste 1.000 de sindicalisti de la Aerostar au participat ieri la un mars, urmat de un miting de protest in fata Prefecturii. Ei si-au manifestat astfel nemultumirea fata de incalcarea de catre Guvern a unei Conventii privitoare la masurile necesare in industria de aparare in perioada 2002-2004. Angajatii uzinei au mai protestat impotriva incalcarii unei alte conventii, incheiata la 11 iunie de Blocul National Sindical (BNS) si Guvernul Romaniei, care prevede ca Executivul nu poate promova acte normative fara consultarea sindicatelor. Sindicalistii sustin ca Guvernul a calcat strimb atunci cind a adoptat Ordonanta de Urgenta 95/2002, care priveaza Aerostar de finantari guvernamentale, pe motivul ca firma este particulara. Angajatii Aerostar au denuntat ieri ceea ce ei considera a fi o "discriminare la care sint supuse societatile private de catre Guvern". Protestatarii au solicitat introducerea Aerostar, cu capacitatea si personalul aferent, in nomenclatorul societatilor din industria de aparare si respectarea tuturor conventiilor semnate de Guvern. Pentru rezolvarea acestor revendicari, cele trei sindicate participante, AVIAS, ITEF si 22 Decembrie, au solicitat sprijinul partidului de guvernamint. Actiuni similare s-au desfasurat ieri in toate orasele in care exista societati din industria de aparare.
"Cine a murit?"
Atmosfera de carnaval brazilian in timpul marsului sindicalistilor. Nu au lipsit decit ochioasele reprezentante ale renumitelor scoli de samba. Surle, trimbite, fluiere, tobe, zimbete – toate acestea au facut ca drumul angajatilor Aerostar, de la uzina pina la Prefectura sa nu fie deloc plictisitor. In plus, trebuie ca sindicalistii s-au distrat teribil ca au reusit sa blocheze minute in sir traficul pe E 85, in zona podului de fier din dreptul uzinei. Cozile de pe ambele sensuri de mers se intindeau pe aproximativ un kilometru, asa incit aparentele de carnaval au fost intregite si de claxoanele soferilor mai nelinistiti.
Pe marginea drumului s-au adunat foarte putini curiosi, mare parte dintre ei nedumeriti de harmalaia care le-a inundat cartierul. Un tigan tinar, obisnuit probabil cu inmormintarile vesele specifice etniei, chiar intreba in stinga si-n dreapta "cine a murit?". In fata firmei Bartolo, patronul Vasile Botomei savura momentul de parca el insusi organizase evenimentul. Nici ploaia abatuta in doua rafale asupra orasului nu a reusit sa reduca veselia care a domnit pe parcursul marsului. Lucrurile s-au schimbat insa in centrul orasului, atmosfera inflamindu-se in fata Primariei. Huiduieli in directia institutiei, fluieraturi, "Mafia, mafia!", "Sobolani mafioti", "Sobolanii sa iasa afara!", aruncate fara un destinatar numit, dar lesne de intuit.
Sindicalistii acuza clientelismul politic practicat de Guvern
Mitingul de protest din fata Prefecturii s-a desfasurat dupa tipicul binecunoscut, cu numeroase reprize de huiduieli printre discursuri. Gheorghe Falcan, vicepresedintele AVIAS, a spus ca "sintem din ce in ce mai saraci. Guvernul ar trebui sa fie al tuturor romanilor, dar el este muma pentru clientela politica si ciuma pentru cei multi si prosti, dar platitori de impozite". In discursul sau, presedintele AVIAS, Ioan Bujor, a precizat ca "nu cerem pomana, ci sa fie respectate legile care obliga Guvernul sa intretina capacitatile strategice din industria de aparare". Victor Balan, de la sindicatul ITEF, a ridiculizat viata politica, anuntind ca "in acest moment, premierul sta cu burta la soare; probabil ca se reface dupa batalia cu Emil Constantinescu, pe care a dus-o in incercarea de a rezolva o problema importanta: cite amante a avut fostul presedinte". Acelasi sindicalist a avertizat ca, daca problemele din industria de aparare nu vor fi rezolvate, "cei 30.000 de angajati, dintre care unii produc bombe, vor amorsa o bomba la poarta Guvernului". Vorbitorii s-au referit critic si la prestatia parlamentarilor PSD de Bacau, care nu sint interesati de situatia bacauanilor decit in campaniile electorale. "Coboriti din turnul de fildes, pina nu e prea tirziu", a mai cerut Gheorghe Ianau, aratind spre Prefectura, ca institutie reprezentanta a Guvernului. La finalul mitingului, protestatarii au intors spatele catre cladire, gest simbolic, in viziunea lor, reprezentind atitudinea fata de guvernanti.
Turnul de fildes de la Bacau era…nepopulat
Cum prefectul Radu Catalin Mardare este plecat intr-o vizita in Franta, liderii de sindicat au sperat sa se poata intilni macar cu subprefectul Gabriel Vlase. Pentru ca acesta era ocupat cu alte probleme in afara sediului Prefecturii, ei s-au intretinut cam o jumatate de ora cu secretarul general Gheorghe Hura. El i-a asigurat pe protestatari de toata intelegerea sa, mai ales ca sotia sa lucreaza la Aerostar si stie ca, de la inceputul anului, salariile au fost diminuate. Desi isi anuntase telefonic iminenta sosire la intilnire, subprefectul Gabriel Vlase nu a mai aparut, dar lista cu revendicari ii va fi predata de Gheorghe Hura. Am reusit sa-l contactam telefonic pe subprefectul Gabriel Vlase, care era suparat nu pe mitingul celor de la Uzina de avioane, ci pe felul in care au procedat sindicalistii. "Ei au facut ieri (luni – n.r.) o conferinta de presa in care au anuntat ca fac miting. Eu am aflat din presa ca vin sa picheteze Prefectura. Pe mine nu m-a informat nimeni despre ce urmeaza sa se intimple. Ei au programul lor, eu pe al meu", ne-a declarat subprefectul.
Delegatia de sindicalisti s-a deplasat apoi la sediul PSD, unde au predat lista cu revendicari, in speranta ca macar asa parlamentarii partidului de guvernamint din Bacau vor lua la cunostinta despre problemele muncitorilor de la Aerostar. La PSD, mesajul a fost preluat de secretarul Nicolai Ciocan. In afara de acesta, nici o persoana cu functie in partid nu se afla in sediu. Holul imobilului era populat doar cu trei doamne si… un miros greu de tuica. (Florin POPESCU, Eduard ADAM)

Comentarii