Criza gazului metan se adinceste

miercuri, 12 decembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Criza gazului metan se adinceste

80 de agenti economici s-au grabit ieri sa isi achite debitele restante, dupa amenintarile conducerii Distrigaz Nord de sistare a alimentarii cu gaz metan pentru consumatorii cu datorii mai vechi de 30 de zile. "In casieria unitatii au intrat ieri 220 de milioane de lei. Suma a fost incasata de la 80 de agenti economici restantieri la achitarea facturilor. Ca atare, sistarea furnizarii gazului metan catre acestia nu va mai fi pusa in practica", a declarat ieri Dumitru Olteanu, directorul Sucursalei Bacau a Distrigaz Nord. In ceea ce priveste presiunea de pe retea, o imbunatatire a situatiei nu se intrevede pentru urmatoarele zile. Dumitru Olteanu a precizat ca, incepind de ieri, in urma cresterii productiei din partea producatorilor interni, Sucursala Bacau a Distrigaz Nord a inceput sa primeasca o cantitate mai mare de gaz metan, iar presiunea de pe retea s-a mai stabilizat.
Cu toate acestea, marii consumatori din industria chimica si metalurgica continua sa fie alimentati cu gaz metan la limita cotei de avarie, pina la intrarea in normalitate. "Nu am primit pina acum sesizari din partea conducerii CET sau Termloc in ceea ce priveste functionarea in limitele parametrilor normali datorate presiunii reduse a gazului metan de pe retea", a mai declarat Dumitru Olteanu. Problemele aparute din cauza scaderii presiunii la gaze s-ar putea rezolva in cel mult o saptamina. Acesta este termenul in care prefectul Radu Catalin Mardare spera sa se solutioneze acest neajuns, desi din discutia avuta cu Iulian Iancu, ministru secretar de stat din Ministerul Industriilor, a primit asigurari ca totul se va incheia peste doua, trei zile.
Din informatiile obtinute, prefectul de Bacau a inteles ca presiunea scazuta a gazelor s-ar datora faptului ca Rusia, distribuitorul de gaz metan, se confrunta cu furturi din magistralele care traverseaza teritoriul Ucrainei. "In acea portiune rusii nu au nici un fel de control", a explicat Catalin Mardare. Prefectul a precizat ca, odata cu ridicarea masurii de restrictionare a distributiei gazului, activitatea agentilor economici ar urma sa reintre in normal. Catalin Mardare spune ca, pina la aceasta ora, platforma Onesti nu a fost afectata din cauza presiunii scazute a gazului. In schimb, pe masa prefectului a ajuns un memoriu semnat de sindicatele din Sofert, care se simt afectate de reducerea presiunii gazului. Societatea functioneaza la limita de avarie si sindicalistii au solicitat, drept masura reparatorie pentru faptul ca nu pot munci, acordarea unui credit cu garantie guvernamentala, care sa compenseze pierderile socitatii din aceasta perioada. Problema urmeaza a fi analizata. (Eduard ADAM, Elena SOLOMON)

Comentarii