Croaziere pe marile lumii pentru tinerii bacauani

joi, 18 iulie 2002, 23:00
5 MIN
 Croaziere pe marile lumii pentru tinerii bacauani

O oportunitate de acest gen s-a ivit de curind la Bacau. O firma din Brasov, care intermediaza plecari pe vase de croziera, a organizat ieri interviuri la Bacau. Curiosi sa vedem ce trebuie sa stii ca sa pleci peste mari si tari, sa servesti doamne cu genti elegante doldora de bani, ne-am infiltrat printre concurenti. Si ne-am prezentat la interviu.
Ora 10.00. Pe holurile Centrului de Formare Profesionala (CFP) din Bacau nu mai ai loc sa arunci un ac. Peste 50 de tineri stau si asteapta. Imbracati la patru ace, baieti si fete, bat culoarul dintr-un capat intr-altul. Unii susotesc intre ei. Emotia atinge cote maxime cind cineva mai iese din cite o sala. Toti trebuie sa treaca prin "furcile" testarii in fata angajatorului. Cei mai multi par speriati de testul la limba engleza. Candidatii sint foarte tineri. La prima ocheada, iti dai seama ca nici unul dintre ei nu are mai mult de 23-25 de ani. Tinerii nu par interesati sa-i studieze pe potentialii contracandidati. Se multumesc sa-si testeze cunostintele de limba engleza. Fie intre ei, fie incet, abia soptit. Altii isi mai arunca ochii pe CV-urile tinute in mina. "Oare am trecut tot ce trebuia? O fi de-ajuns atit? Nu trebuia sa-l fac in engleza?", sint, cu siguranta, intrebari care le trec prin minte.
Majoritatea tinerilor sint din Bacau, dar printre ei sint si citiva onesteni. In citeva minute fumul de tigara invadeaza holul. Fumatul se dovedeste cea mai la indemina metoda de a-si tine in friu emotiile.Toti sint foarte concentrati si asteapta sa afle mai multe detalii despre plecarea in croaziera. Au auzit de plecare pe ocean din anunturile de mica publicitate, unde a stat putine zile, dar n-a trecut neobservat. Mai ales ca cerintele firmei brasovene Job Selection Romania, care intermediaza plecarea, sint usor de indeplinit: personal tinar, necalificat, cunostinte limbi straine.
Printre primii care au intrat la interviu a fost Andreea Metania. Fata are 23 de ani si a absolvit Liceul Economic in 1997. "Imediat dupa absolvirea liceului m-am angajat ca vinzatoare. Apoi am fost plecata doi ani de zile ca Au Pair in Franta si Germania. Si aceasta mi s-a parut o oferta interesanta si am venit sa-mi incerc norocul. Sper ca experienta pe care am acumulat-o deja in strainatate sa fie un avantaj. Imi doream sa plec din nou in strainatate, dar legal. Acum lucrez intr-un raion de bijuterii, dar renunt la tot, numai sa plec. Cred in mine si in ceea ce am invatat printre straini", ne-a spus Andrea. Dupa ce a intrat la interviu, fata a plecat ca din pusca si n-am izbutit sa aflu cum a fost.
Nu trece mult timp si imi aud numele. Ma apuca si pe mine emotiile, desi stiu ca nu vreau sa plec. Vreau doar sa vad cum e un interviu de acest gen. Intru si ma intimpina zimbind doua doamne imbracate elegant. Imi vorbesc in engleza si le raspund tot in limba lui Shakespeare. Dupa ce dau "buna ziua" si imi spun numele, ma invita sa iau loc. Se uita pret de citeva secunde pe CV-ul meu si ma intreaba: "Vorbiti-ne despre dumneavostra! Cum a fost in liceu, ce stiti sa faceti?", m-a intrebat una dintre ele, careia nu-i retinusem numele. Ii explic ca abia am terminat liceul si sint hotarit sa plec din tara. Ma arat foarte determinat, ca sa par mai convingator. Apoi ma intreaba pe ce post as vrea sa lucrez pe vas. Ii spun ca m-ar interesa un post care sa aiba cumva legatura cu asistenta sociala, pentru ca am ceva experienta in domeniu. Fac ochii mari si-mi spun ca ei au nevoie de barmani. Le explic ca pot face si altceva, dupa care doamnele foarte amabile ma intreaba ce experienta am, adica ce-as putea munci. Ma lasa sa vorbesc, dar ma urmaresc foarte atent. Apoi imi spun ca pentru ce post tintesc eu, trebuie sa stiu engleza ca pe limba materna. Nu-mi spun ca nu am fost acceptat, dar inteleg ca nu sint ce cauta ele. Imi explica ca in urma interviului am intrat in baza de date a firmei, ca trebuie sa ma pun bine la punct cu limba straina si sa le contactez ulterior.
Le las pe reprezentantele firmei si ies pe hol. Aici mai asteptau vreo 30 de tineri, la fel de stresati asa cum ii lasasem cu citeva minute in urma. Intru in vorba cu fratii Vlad si Alexandru Enache. Ei au 19 ani. "Noi sintem gemeni si ne dorim foarte mult sa plecam amindoi. Am fost nedespartiti de mici. In liceu, tot impreuna am fost. Am absolvit anul acesta la "Henri Coanda". E bine ca macar unul din noi sa reuseasca sa plece. E prima oara cind avem sansa sa plecam in strainatate. E drept ca nu stim ce vom face acolo, ce ne asteapta, dar in viata trebuie sa te adaptezi si sa inveti din mers. Daca nu va fi sa fie, vom da la facultate", ne-au declarat cei doi gemeni. Apoi au intrat in sala, cu formularele primite de la firma completate. Ca cei doi gemeni au procedat toti tinerii prezenti la preselectie. Nici unuia dintre ei nu i s-a spus insa pe loc daca a fost admis sau respins, raspunsul urmind sa-l primeasca telefonic, dupa citeva zile.
Pentru a fi selectati, candidatii trebuia sa indeplineasca anumite criterii de baza: sa fi absolvit liceul, virsta intre 18 si 26 de ani, aspect fizic placut, personalitate, abilitate de a lucra cu publicul, limba engleza fluent, cunostinte minime de matematica, capacitatea de a distinge toate culorile si disponibilitate pentru program prelungit. "Scopul nostru este sa selectam pentru munca pe vase de croaziera din America, Italia si Asia, tineri care nu au nici o calificare. Locurile sint nelimitate. Aici vor lucra ca ospatari, barmani si ajutoare de ospatari. Am venit la Bacau pentru ca am aflat ca aici sint multi tineri care termina 12 clase si nu au unde lucra", ne-a declarat Carmen Szasz, director la Job Selection Romania. Ea a afirmat ca tinerilor care vor fi alesi li se vor oferi conditii bune de lucru, cheltuieli minime in vederea imbracarii, transport, cazare, masa si un salariu lunar, pentru inceput, de 500 de dolari. Contractul are o durata de zece luni, cu posibilitatea prelungirii acestuia la bordul vasului pe care vor lucra.
Firma brasoveana a realizat interviul de la Bacau cu sprijinul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) din Bacau. "Noi am fost contactati de colegii nostri de la Brasov, care ne-au dat referinte bune despre aceasta firma. Firma este acreditata de Ministerul Muncii pentru plasarea fortei de munca pe vasele de croaziera", ne-a declarat Cornelia Barbu, director managementul pietei muncii la AJOFM Bacau. (Claudiu TANASESCU, Razvan RADU)

Comentarii