Dupa o viata plina de canoane si rugaciuni

joi, 05 iunie 2003, 23:00
4 MIN
 Dupa o viata plina de canoane si rugaciuni

Periplul manastirilor
In caminul de batrini din Bacau si-au gasit linistea si doua batrine care o buna parte din viata lor au fost inconjurate de lumea sfinta a manastirilor. Ana Temciuc a fost maica la mai multe lacasuri sfinte din tara, dar in 1977 a ajuns in azilul de batrini de la Bacau, prin transfer de la Breaza. „Caminul asta este casa mea de 26 de ani. Sint aici de cind s-a dat in functiune. Eu sint de loc dintr-o comuna din Botosani. Nu am vrut sa ma casatoresc pentru ca mi-am vazut surorile casatorite cu oameni lipsiti de caracter si betivi pe deasupra. Asa ca am ales sa merg la manastire”, isi incepe povestirea batrina de 83 de ani. Primul popas a fost la manastirea Agafthon, cind Ana avea 28 de ani. A stat aici sase ani si apoi a fost mutata la un schit in judetul Iasi, la Tarita. „M-au trimis sa dau ascultare la un schit, de mai bine nu ma trimiteau. Aici trebuia sa am grija de sase calugari. Faceam curatenie, gateam, spalam si cintam la strana. Totul a fost bine pina cind calugarii au fugit dupa mine sa ma spurce. Am fugit noaptea cu ajutorul unui var de-al meu, diacon. El mi-a aranjat apoi sa fiu maica la Varatec”, mai povesteste fosta maica Arsenia. A fosta calugarita cind avea 31 de ani. De la Varatec, maica Arsenia s-a perindat prin multe locuri sfinte din tara. „Am fost trimisa apoi la Curtea de Arges la scoala de cintareti. Aceasta s-a desfiintat si am fost mutate la Bucuresti. Aici am stat la Patriarhie. Eram cinci maicute si aveam grija de masa Preafericitului Patriarh Justinian. Parca il vad si acum cum venea in bucatarie la noi sa guste bucatele. Eu eram ajutoare de bucatar, asa ca ma ocupam de curatatul alimentelor si dadeam bucataresei la mina”, isi mai aminteste Ana Temciuc. De la Bucuresti, maica Arsenia a plecat la manastirea Crivina, dar nici aici nu si-a gasit locul. Ea dorea sa ramina la o manastire din jurul capitalei, unde stateau si surorile ei. Dar nu a reusit. A dezbracat haina monahala si a plecat sa munceasca la o ferma de struguri, linga Ploiesti. „De la Patriarhie mi-au spus ca trebuie sa renunt la vesmintul sfint ca sintem prea multe calugarite. Incepuse regimul ateului de Ceausescu. Am muncit la ferma de la Valea Calugareasca timp de 15 ani. Eram bucatareasa. Aici m-am imbolnavit la ochi si de diabet. Batrina si bolnava, m-au trimis in azilul de batrini de la Breaza”, mai povesteste cu nostalgie batrina.
Mutarea de la Breaza la Bacau a adus si simtamintul dragostei in sufletul femeii. La 60 de ani, in caminul de aici, ea l-a cunoscut pe Nicolae Temciuc, un batrin de 70 de ani. S-au placut din prima clipa. Nicolae era foarte bolnav. Colegii din camin isi aduc aminte de cei doi indragostiti care se plimbau agale prin camin. „L-am iubit pe Nicolae ca pe un frate. Nu cred ca a fost dragoste ca in filme. L-am ingrijit timp de 14 ani, pina si-a dat duhul. Acum astept si eu sa il urmez din clipa in clipa”, a mai spus fosta maicuta.
Ambii soti au luat calea manastirii
In caminul de batrini de la Bacau si-a mai gasit lacas o alta maicuta, Aglaia Gugeanu, care a fost maica la Agapia. „Eu m-am nascut in 1920, la Itesti. Am stat la manastire timp de 30 de ani. Viata mea nu mi-am petrecut-o insa tot timpul acolo”, ne destainuie batrina de 83 de ani. Aglaia s-a casatorit la 20 de ani si din rodul iubirii ei s-a nascut o fata. Dar casatoria nu a durat foarte mult, pentru ca acesta a parasit-o intr-o buna zi. Mariajul sotilor Gugeanu a durat sase ani. „Cind aveam 26 de ani, Ilie m-a parasit si a plecat la manastirea Neamt. Mi-a spus ca este dorinta lui sa se mintuiasca si a plecat. Eu am stat si am jelit o vreme, dar mi-am zis ca asta e voia Domnului. Am plecat si eu la manastirea Agapia. Aici m-am calugarit si am luat numele de maica Antonina. Momentul in care am fost considerata maica am fost cel mai fericit moment din viata mea. De emotii si bucurie am lesinat. Noroc ca m-au prins celelalte maici. Cind am imbatrinit, m-am intors acasa, la Itesti, unde aveam casa. Fata mea a vindut casa si am venit in camin acum sapte ani”, ne-a mai povestit fosta maica Antonina. De la manastirea Agapia, Aglaia Gugeanu a deprins si arta de a face serbet din fel de fel de fructe.
Acum, in azilul de batrini, cele doua femei foste maicute nu asteapta decit sa fie chemate din nou de Domnul la El, pentru a ramine fidele dragostei lor cele mai puternice. (C.T.)

Comentarii