IAS-uri omorite de cei pusi sa le conduca

marți, 10 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 IAS-uri omorite de cei pusi sa le conduca

Inceperea procesului de privatizare a fostelor intreprinderi agricole de stat – una dintre conditiile impuse de institutiile internationale de finantare pentru acordarea de subventii Romaniei – a ridicat valul de pe un munte de nereguli si ilegalitati comise timp de zece ani fara ca nimeni sa le sesizeze. Directia pentru Agricultura a judetului Bacau a pornit abia acum o ancheta prin care a constatat ca bunuri de sute de miliarde de lei au disparut fara urma, au fost efectiv distruse sau au fost folosite dupa bunul plac al administratorilor. In schimb, DGAIA s-a vazut nevoita sa intevina la Ministerul Agriculturii pentru banii de privatizare a unor IAS-uri, pentru ca in conturile lor nu s-a mai gasit nimic.
Dintre cele 25 de intreprinderi agricole de stat bacauane existente pina acum un an sau doi, Esox si Pratobac Bacau au fost privatizate de FPS. In acest an, sarcina privatizarii IAS-urilor a cazut insa pe umerii Ministerului Agriculturii, care a preluat de la FPS actiunile aferente si a cedat Agentiei Domeniilor Statului sau comisiilor locale de fond funciar terenurile acestora. Directorul general al Directiei Agricole Bacau, Gheorghe Esanu, a venit pe functie exact in acel moment, acum trei luni. "Am preluat procesul de privatizare pentru 23 de intreprinderi ale statului – spune Esanu. Unul era deja privatizat, iar pentru altele dosarele erau inaintate la minister. Unele aveau 60% din documentatie incheiata, iar doua societati luau certificatele de mentiuni de la Camera de Comert. In rest, pentru celelalte intreprinderi nu se facuse nimic".
Privatizarea, la Bacau, a inceput in cele mai multe cazuri, cu icnete. Dupa adunarile generale ale actionarilor, prin care s-a consemnat diminuarea capitalului social cu valoarea terenurilor si trecerea lor in custodia Ministerului Agriculturii, primul pas facut a fost catre minister, pentru bani de privatizare. S-au adus la Bacau 108 milioane de lei, pentru documentatii si evaluari de patrimonii. Intre timp, AICBAC si Fructex Bacau s-au privatizat, iar alte sase IAS-uri au depus documentatia la minister. In citeva zile, teancurile de dosare de pe masa Ministerului Agriculturii vor creste cu documentatiile a inca sase intreprinderi. Cu aceasta, s-ar spune, DGAIA Bacau a ales griul de negara.
Societati in care nu ai dupa ce bea apa
Ancheta pornita de Directia Agricola in cele mai prapadite intreprinderi agricole de stat din judet a descoperit in numai trei luni de zile ceea ce altii n-au putut vedea in zece ani. "Am cautat efectiv adevarul – spune Gheorghe Esanu. Ne-am pus problema cum de unele IAS-uri, ca Alium si Malus Horgesti, Agroprod Parincea, Agroveg Ardeoani, Agrozoo Sanduleni sau Triticum Racaciuni nu aveau macar cite un milion de lei pentru documentatia de privatizare. Ce am gasit, ne-a lamurit insa ca se poate si asa ceva".
Dar ce s-a gasit? Inchirieri de bunuri la valori nesemnificative, fara contracte. Unde mai era cite o hirtie, aceasta era nula din punct de vedere juridic. Utilaje cedate in contul unor servicii inexistente, padocuri demolate pentru materiale de constructii fara nici un inventar si apartamente inchiriate cu numai 10.000 de lei pe luna. La Agrozoo Sanduleni, cantina a fost inchiriata de o societate de prelucrare a laptelui cu numai 60000 de lei pe luna. Noul stapin a transformat ulterior cladirea dupa bunul plac.
La Agroprod Parincea, un iaz de 8,5 hectare a fost inchiriat, pe doi ani, cu numai 3,5 milioane de lei. La societatea Alium Horgesti, de pe terenul concesionat s-a primit griu. Acesta a fost insa vindut cu numai 28 de milioane de lei, fara a se plati nici un leu redeventa.
Cenzorii si AGA nu au miscat un deget

Gheorghe Esanu sustine ca la aceste IAS-uri sint unele venituri si valori de patrimoniu, dar nu se asigura nici cea mai firava paza a bunurilor. Se fura ca in codru si se deterioreaza zilnic cite ceva. Desi au fost concesionate suprafete mari de teren, administratorii nu le-au mai lucrat, ci le-au subinchiriat la alte societati, fara contracte in care sa se prevada si contravaloarea inchirierii.
Culmea este ca la fiecare societate au fost platite echipe de cenzori si membri in AGA. Banii s-au dat, dar nimeni nu a miscat un deget. Nici o adunare a actionarilor din societatile astfel saracite nu a pus in discutie vreun aspect sau altul. "Am constituit o comisie pentru cercetarea acestor abuzuri – a precizat Gherohe Esanu. Este vorba de bunuri ale comunitatii, iar cine se va face vinovat va da socoteala. Avem dosare pentru fiecare caz in poarte. Acelasi semn de intrebare sta deasupra SIF Moldova, un actionar minoritar, dar semnificativ in AGA si care nu a intreprins nici ea nimic". Teancul de dosare creste pe masa directorului general de la DGAIA Bacau ca si cel de la Ministerul Agriculturii. In acest caz, insa, este vorba despre felul in care unii administratori au inteles, inainte de vreme, privatizarea. Pagubele inca nu au fost evaluate, dar sigur este vorba de sute de milioane de lei. (Petru DONE)

Comentarii