Invatamintul economic ramine la mare pret

marți, 01 mai 2001, 23:00
2 MIN
 Invatamintul economic ramine la mare pret

Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAPP) a dat publicitatii rezultatele unui sondaj efectuat in rindul elevilor de clasa a VIII-a privind optiunile acestora pentru licee. Potrivit acestora, majoritatea (68%) celor 10.700 de elevi care au raspuns chestionarului vrea sa-si continue studiile in cadrul unui liceu. Interesanta este, insa, faptul ca numarul celor care au optat pentru o scoala profesionala a ajuns la aproape 15%, pentru ca alti 850 de elevi sa -si doreasca o scoala de ucenici.
Defalcate pe licee, preferintele absolventilor de gimnaziu pastreaza aceeasi caracteristica din ultimii ani, in sensul ca invatamintul economic a ramas la mare pret. Drept dovada, Liceul Economic "Ion Ghica" se afla, cu 740 de optiuni, pe primul loc in topul optiunilor elevilor de-a VIII-a. Acesta este urmat, la foarte mica diferenta, de Liceul "Vasile Alecsandri", ceea ce confirma ascensiunea din ultimul timp a scolii conduse de Margareta Neacsu. Celelalte doua forte ale invatamintului bacauan, Colegiul National "Ferdinand I" si Liceul "Gheorghe Vranceanu" s-au pastrat la cotele de anul trecut, cu 290, respectiv 476 de optiuni.
In ciuda scandalurilor care au zguduit Liceul Pedagogic, acesta continua sa ramina cautat de gimnazisti. Cu 277 de optiuni, fosta Scoala Normala inregistreaza un reveriment simtitor comparativ cu anul trecut, cind doar ceva mai mult de 100 de elevi de clasa a VIII-a l-au trecut la capitolul "preferinte". Cit priveste liceele din celelalate orase ale judetului, cele mai populare par a fi Liceul "Dimitrie Cantemir" din Onesti si Liceul de Industrializarea Lemnului din Comanesti, care au fost creditate cu 336, respectiv 340 de optiuni.
Cele mai spectaculoase mutatii s-au produs insa, in sectorul fostelor licee industriale. Singurele unitati care ar trebui sa-si faca probleme in privinta posibilitatilor de ocupare a locurilor sint Liceul de Chimie si Liceul "J.M. Elias" din Sascut, pentru care au optat doar 82, respectiv 85 de copiii. Oarecum suprinzatoare sint cresterea sensibila a numarului de gimnazisti care se vor indrepta spre Liceul "Dumitru Mangeron" (274) si Liceul Agricol Hemeiusi (117), in conditiile in care cele doua scoli incheiau plutonul preferintelor de anul trecut. De altfel, liceul din Hemeiusi a fost singurul din judet care a ramas cu locuri neocupate si dupa ultima etapa a admiterii. Capitolul "scoli profesionale" este deschis, cu 201 optiuni, de Scoala profesionala din Onesti, urmata la o distanta apreciabila de scoala profesionala de pe linga Liceul "Ion Borcea" din Buhusi. Cea mai putin cautata "profesional" este cea a Liceului "N.V.Karpen", pentru care au optat doar opt absolventi de gimnaziu. (Eduard CUCU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii