La marginea Bacaului, ca in Evul Mediu

luni, 23 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 La marginea Bacaului, ca in Evul Mediu

In anul 2001, in mileniul trei, la o aruncatura de bat de municipiul Bacau, 14 familii din comuna Nicolae Balcescu straiesc in bezna totala. Nu pentru ca ar fi fost debransati de la reteaua electrica pentru niscai datorii, ci pentru ca oamenii nu au avut niciodata curent in case. Parinti si copii maninca in fata luminarii sau a unei lampi chioare cu gaz si asteapta cu disperare ceasul in care primul bec electric sa le lumineze si lor sufletul. Nici gaz nu se mai gaseste, decit "la gros", motiv pentru care oamenii trebuie sa puna mina de la mina sa cumpere cu canistra. Si tot in grup merg si pe la cunostintele din comuna, sa mai vada stirile la televizor. Sau, poate, vreo "novela" sau vreun meci de fotbal.
Constructia caselor a inceput cam prin anii "96, cind comuna s-a extins si in zona au aparut fostii oraseni, disponibilizati de la locurile lor de munca. Ba chiar si unii mineri din Valea Jiului, care aveau radacini aici. Cu banii obtinuti de la stat prin Ordonanta sau din micile ajutoare de la rude sau imprumuturi, oamenii s-au pus pe treaba si si-au ridicat locuinte trainice, fiecare dupa posibilitati. Incet-incet, casele s-au incropit, unele au devenit chiar cochete vile si nimeni nu s-a gindit atunci de greutatile ce aveau sa vina. Ion Lotcu este fost minier si spune ca, impreuna cu vecinii sai, a apelat de nenumarate ori la fostul primar, care ii intreba ce vor, ii poftea respectuos sa ia loc, dupa care ii trimitea acasa, spunind sa aiba rabdare. "Am avut patru ani rabdare si nu s-a facut nimic, spune Lotcu. De anul trecut, avem un alt primar, pe care numai ca nu l-am rugat in genunchi sa ne ajute, insa rezultatul a fost acelasi: aveti rabdare". Intre timp, copiii au crescut mari, merg la discoteca si sint asteptati noaptea la drumul national de parinti, de teama ca vreun raufacator sa nu le faca felul.
Primarul Maricel Antal, om muncitor, sustin localnicii, spune ca trebuie sa stea cu miinile in sin, pentru ca nu are nici un ban pina la aprobarea bugetului. Cel mai tirziu la sfirsitul lunii viitoare, cind asteapta cel putin sase miliarde, tot atit cit a avut comuna si anul trecut. "Am facut un calcul si am ajuns la concluzia ca sint necesari cam 5 – 6 stilpi care, cu tot cu cabluri, ar ajunge la 150 de milioane de lei. Oricum, indiferent de ce suma ne va fi alocata, obiectivul primordial va fi electrificarea acestui cartier nou", ne-a declarat primarul Anton.
Tot de la primarie am aflat ca anul trecut au ramas necheltuiti de la buget un miliard de lei, cam de sase ori costul celor citiva stilpi si ca, ulterior, banii au fost redistribuiti pentru lemne de foc si salarii.
In timp ce primarul asteapta cu sufletul la gura banii de la buget, in familia Merlan s-a mai nascut un copil. Al treilea. Si niciunul nu are mai mult de patru ani si nici nu a vazut vreodata cum arata un bec sau un televizor. Pentru ca sint necajiti. La fel ca si celelalte suflete care au avut proasta inspiratie sa-si ridice case la marginea orasului, pe care-l zaresc noaptea inundat in lumina. (Florin CRACIUN)

Comentarii