La Rafo miroase a benzina

marți, 17 octombrie 2000, 23:00
2 MIN
 La Rafo miroase a benzina

Repornirea rafinariei din Onesti se afla pe ultima suta de metri. Practic, odata cu pornirea cazanului de abur CO Boyler, care asigura bara de inalta presiune instalatiei de cracare catalitica, s-a intrat in etapa decisiva, in care vor apare si primele produse albe, benzinele. Alimentarea cu abur in aceasta faza se face pentru diminuarea consumurilor energetice. In cursul zilei de miine, 19 octombrie, se va face cuplarea instalatiei de cracare catalitica, operatiune care va fi urmata de pornirea instalatiei DAV3 – distilarea atmosferica si in vid. Aceasta va fi alimentata cu titei de astazi, 18 octombrie, iar miine petrolul va ajunge la temperatura optima procesarii. In aceste conditii, primele produse vor apare in cursul zilei de joi si vineri dimineata.
"Lucrul a fost reluat cu mult inaintea acestor manevre tehnice – ne-a declarat liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian. Este un mare cistig si, de aceea, acum atmosfera printre salariati este buna. Ceea ce mai speram noi este ca repornirea de acum sa fie de durata, sa avem titei si in noiembrie si sa ne vedem de treaba ca in vremurile bune". Dupa aceste manevre, la Rafo vor intra in functiune instalatiile de hidrofinare benzine, reformare catalitica, precum si cocsare si cracare termica.
Criza de materii prime are la baza interese financiare
Rafo Onesti proceseaza, in aceasta etapa, titeiul pe care l-a contractat pina la cel promis de firmele Glencore si Masefield. Repornirea instalatiilor are loc, astfel, la data prognozata de noua conducere a societatii, in jur de 20 octombrie, desi cu petrolul de acum sperantele initiale vizau luna septembrie. "Petrol este – a opinat directorul general Toader Gaureanu, la recenta inaugurare a reprezentantei Rafo de la Iasi. Nu poate fi vorba de o criza de materie prima. Este o falsa criza, pentru ca in momentul de fata este o oferta foarte mare de titei. Criza este creata, insa, de proiectele financiare care insotesc aprovizionarea cu titei a oricarei rafinarii. Noi am incercat sa depasim aceasta criza actionind direct la furnizorii de titei". Gaureanu nu a dezvaluit sursa petrolului pe care il preoceseaza acum, insa a lasat sa se inteleaga disponibilitatea de a incheia contracte cu orice partener serios care ofera materie prima si nu este exclus ca in curind sa proceseze la Rafo si petrol irakian. Rafo nu se aprovizioneaza direct de pe piata, ci prin intermediari care pot aduce petrolul si din Libia si din Irak, piete prohibite in ultimii ani. "In general, in lumea petrolului, intre sonde si rafinarii – a spus Toader Gaureanu – sint alte societati care gestioneaza fonduri financiare si intermediaza aprovizionarea cu titei". (Petru DONE)

Comentarii