Lichidatorul societatii Malus a lasat un sfert din pret

joi, 27 decembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Lichidatorul societatii Malus a lasat un sfert din pret

Pretul de vinzare a activelor care au mai ramas din fosta intreprindere agricola de stat Malus Horgesti a fost redus cu un sfert la a doua strigare din licitatia organizata astazi, 27 decembrie. Malus Horgesti, detinatoarea uneia dintre cele mai bune livezi de mar din judet, pina an 1990, este acum una dintre cele mai distruse societati cu capital de stat din agricultura bacauana, pentru care nu s-au putut plati, la un moment dat, nici simplele proceduri legale de scoatere la privatizare, atunci cind statul a hotarit sa privatizeze fostele IAS-uri. Aflata in stare de faliment, de la societatea Malus se incearca recuperarea unor sume de bani prin vinzarea sediului administrativ, constituit din mai multe cladiri, cantina, depozit de fructe, un grajd pentru animale, surse de apa si de energie elecrica. Ferma pomicola de la Horgesti – Racatau a fost infiintata in 1985, dar a fost abandonata si, acum, practic distrusa.
In judetul Bacau, mai mult de zece intreprinderi agricole de stat stau la rind, pe o lista a Agentiei Domeniilor Statului, pentru a fi preluate de eventualii investitori. Nici una dintre aceste societati nu are, insa, in prezent, un ordin de vinzare si, prin urmare, nici investitorii nu pot intreprinde ceva pentru ele, chiar daca ar fi interesati. Cea mai apropiata de momentul scoaterii la vinzare pare a fi societatea Multiprod Sascut, unul dintre cele mai bune IAS-uri din judet, cu o puternica baza zootehnica, pina in 1990, dar si cu destul teren, plantatii de pomi si de vita de vie in tot judetul. Pe linga Multiprod Sascut, mai asteapta privatizarea Ceravis Brad (Beresti – Bistrita), Selbac Bacau, Agro – Nova Racaciuni, dar si Agrozootenica Horgesti, Seron Onesti, Agroprod Parincea, Triticum Racaciuni, Agrofruct Bacau, Agro – Veg Ardeoani si Agribac Itesti. Casa Judeteana de Pensii si Inspectoratul de Munca au inceput, insa, operatiuni de recuperare a unor datorii de la o parte dintre aceste societati, astfel incit au fost vindute deja unele active, cum este crama din Podu Turcului a Multiprod Sascut. Intre timp, la ADS se aduna alte datorii ale IAS-urilor, in contul redeventelor care ar trebui platite lunar, pentru suprafetele de teren pe care le au aceste intreprinderi.
Tot in judetul Bacau, au mai fost aduse in faza de lichidare, prin hotariri judecatoresti, cinci foste IAS-uri: Agrozoot Sanduleni, Agroind Traian, Agricola Oprisesti si Selbac Bacau. Ultimele scoase la vinzare pentru lichidare au fost Agrozoot Sanduleni si Malus Horgesti, dar nu s-a prezentat nimeni la primele licitatii. De asemenea, in lichidare, dar fara hotariri judecatoresti, se afla trei IAS-uri – Pomicola Lichitiseni, Areal Vultureni si Alium Horgersti.
In judetul Bacau, dintre cele 26 de intreprinderi agricole de stat au fost deja privatizate, de fostul FPS, societatile Esox si Pratobac Bacau, iar alte sapte societati au fost privatizate de Ministerul Agriculturii. (Petru DONE)

Comentarii