Manipulare

marți, 26 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 Manipulare

Conducerea Prefecturii Bacau a trimis o informare, la sfirsitul saptaminii trecute, Ministerului Functiei Publice, legat de subiectul invatarii limbii maghiare in comunele ceangaiesti din judetul nostru. Documentul contine concluziile reprezentantilor Guvernului in teritoriu legate de problema in cauza si se vrea o alternativa obiectiva la raportul intocmit de comisia de ancheta a Ministerului Educatiei Nationale (MEN). Amintim ca echipa de control a ministerului educatiei a descins in judetul Bacau la solicitarea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), care a dorit sa risipeasca semnele de intrebare aparute in momentul in care cei mai multi dintre parintii care, pe listele intocmite de Asociatia Ceangailor Maghiari din Moldova (ACMM), apareau ca doritori de limba maghiara materna au contestat semnaturile.
Raportul intocmit de comisia MEN prezinta modalitatea de lucru a acesteia si concluziile discutiilor individuale avute cu parintii elevilor din Cleja, Pustiana si Lespezi. Potrivit documentului MEN, noua parinti cu 13 copii, opt din ciclul primar si cinci din ciclul gimnazial, din Cleja, sapte parinti cu noua copii din Pustiana si un parinte cu doi copii din Lespezi sint de acord ca odraslele lor sa invete limba maghiara ca limba materna. Comisia MEN nu si-a asumat raspunderea unei verdict final, acesta fiind lasat, dupa cit se pare, in grija conducerii MEN. In raportul propriu-zis nu se regaseste nici o propunere cu privire la oportunitatea sau inoportunitatea invatarii limbii maghiare in cele trei localitati bacauane.
Avind in vedere ca au existat suspiciuni asupra obiectivitatii cu care a fost intocmit acest raport al comisiei MEN, conducerea Prefecturii a emis un document propriu, bazat pe acumularea mai multor informatii venite din zona in ultimii ani. Informatiile din document sustin ipoteza conform careia toata tevatura cu limba maghiara in comunele de ceangai este concertata de catre ACMM si nu exprima dorinta localnicilor.
Astfel, in documentul semnat de prefectul Adrian Mironescu, se spune ca, analizind declaratiile parintilor care s-au declarat pentru studierea limbii maghiare, "rezulta ca cererile au fost facute in urma presiunilor facute de membri ai ACMM si nu corespund realitatii (…). Astfel, o parte din parinti au fost santajati in legatura cu aspecte legate de familie (amenintari cu exmatricularea copiilor pentru familiile ai caror copii studiaza fara taxe in unele scoli din judetele Harghita sau Covasna; promisiuni de realizare a unor tratamente costisitoare pentru copiii bolnavi de unele boli grave); diverse cadouri in bani si alte bunuri materiale pentru familiile mai sarace; explicarea tendentioasa a implicatiilor pe care le are studiul limbii maghiare drept limba materna etc. De asemenea, din cei noua parinti din comuna Cleja, un numar de sase sint angajati ai ACMM sau sint rude de gradul I cu acestia".
Prefectura mai atrage atentia ca legea s-a incalcat de cind persoane straine de comuna Cleja au colindat din casa in casa, in lunile august si septembrie, pentru a lamuri parintii sa semneze niste cereri de studiu a limbii maghiare. "Vrem sa va informam ca, in urma verificarilor declaratiilor date in diverse imprejurari de catre parinti, s-a constatat ca semnaturile nu corespund", se mai arata in informare.
Raportul prefectului culmineaza cu prezentarea starii de spirit a populatiei din cele trei comune, caracterizata "deosebit de incarcata", aducindu-se ca exemplu evenimentele violente din anul 1995. "Pentru a preintimpina unele aspecte sociale deosebite, consideram ca inoportuna introducerea limbii maghiare in unele scoli din cele trei comune, neexistind conditii legale pentru finalizarea acestui demers", se mai spune in raport, precizindu-se ca din toate cererile au mai ramas in picioare cite 4 copii in comunele Pirjol si Cleja si alti doi in comuna Girleni.
Prefectul face chiar o sugestie, si anume abrogarea prevederilor din metodologia care permite asociatiilor minoritatilor nationale sa intocmeasca liste cu elevii care doresc studiul limbii materne, "pentru a preintimpina situatii ca cele prezentate anterior".
Ieri, inspectorul-general Ruxanda Iosipescu ne-a declarat ca nu are inca nici o veste de la comisia de ancheta a MEN. "Daca era sa ia o decizie in favoarea studierii limbii maghiare, cred ca o luau pina acum, dar noi o mai asteptam inca", a opinat sefa Inspectoratului Scolar. Ea a adaugat ca totusi, potrivit prevederilor legislatiei in vigoare, comisia are dreptul sa ia masuri care sa aiba caracter definitiv si de necontestat. Pe de alta parte, interesant este faptul ca, desi a semnat raportul comisiei MEN in calitate de membru al acesteia, inspectorul general adjunct Marian Bunghez a avut o pozitie identica cu cea a prefecturii. "Personal, nu cred ca ar fi indicat ca MEN sa accepte introducerea limbii maghiare in nici una din cele trei scoli. Daca acest lucru s-ar intimpla, n-ar fi exclus sa apara evenimente nedorite", a spus adjunctul Inspectoratului Scolar. (Simona POPA, Eduard CUCU)

Comentarii