Meseriasii independenti trebuie sa faca mai multi bani

luni, 29 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Meseriasii independenti trebuie sa faca mai multi bani

Consiliul Judetean va decide astazi daca este sau nu de acord cu normele de venit propuse de Directia Finantelor Publice pentru contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente. Normele de venit reprezinta volumul de cistig net minim pe care trebuie sa il realizeze fiecare contribuabil si se reactualizeaza la fiecare inceput de an, din cauza inflatiei. Ele privesc pe cei care isi cistiga existenta din 121 de activitati, de la comercializarea floricelelor de porumb pina la taiat lemne cu drujba si sint obligatoriu de realizat, pentru ca este suma minima pentru care statul ia impozit. Anul trecut, indicele de inflatie de care se tin cont in reactualizarea normelor este de 42,9%. Alte criterii care contribuie la stabilirea noilor norme sint virsta si starea de handicap a autorizatilor, vadul comercial si gradul de dezvoltare a localitatii.
Normele de venit sint impartite pe patru categorii: din prima fac parte municipiile Bacau si Onesti, a doua, pentru Moinesti, Tirgu Ocna si Slanic-Moldova, iar cea de a-treia, pentru restul oraselor. Ultima categorie este rezervata comunelor. Iata care ar fi normele stabilite pentru principalele activitati dintre cele 121 cite sint in nomenclator: carausie cu un singur animal – 6.000.000 de lei (categoria I), 8.000.000 de lei (categoria a-IV-a); comert cu plante medicinale – 5.000.000 de lei (toate categoriile); comert cu produse agroalimentare – 25 milioane de lei (I), 20 milioane de lei (a-IV-a); confectionare si reparatii obiecte de uz casnic – 20 milioane de lei (I), 10 milioane de lei (a-IV-a); confectionare gablonturi, martisoare si felicitari – 13 milioane de lei (I), 10 milioane de lei (a-IV-a); copiere acte – 25 milioane de lei (I), 5 milioane de lei (a-IV-a); comercializarea ciinilor, pasarilor ornamentale, broastelor testoase – 15 milioane de lei (I), 5 milioane de lei (a-IV-a), daracit – 15 milioane de lei; fintinarie – 10 milioane de lei (I), 8 milioane de lei (a-IV-a); fotografie, fotocopiere si fotoceramica – 20 milioane de lei (I), 5 milioane de lei (a-IV-a), prelucrare piei – 10 milioane de lei (I), 5 milioane de lei (a-IV-a), lacatuserie – 10 milioane de lei (I), 7 milioane de lei (a-IV-a); producere si comercializare floricele de porumb, porumb fiert, seminte – 6 milioane de lei (toate categoriile); reparatii incaltaminte – 15 milioane de lei (I), 10 milioane de lei (a-IV-a); frizerie, coafura, cosmetica – 30 milioane de lei (I), 8 milioane de lei (a-IV-a); taiat lemne cu drujba – 10 milioane de lei (I), 12 milioane de lei (a-IV-a), vulcanizare – 20 milioane de lei (I), 10 milioane de lei (a-IV-a).
Mai trebuie specificat ca normele se reduc de la 40% la 100% pentru meseriasii de peste 60 de ani (barbatii) si 55 de ani (femeile). (S.POPA)

Comentarii