Ministrul Agathon a batut palma cu primarul Slanicului

luni, 10 februarie 2003, 00:00
4 MIN
 Ministrul Agathon a batut palma cu primarul Slanicului

Sfirsitul saptaminii trecute a fost unul destul de agitat pentru oficialitatile de pe Valea Trotusului: ministrul turismului, Dan Matei Agathon s-a intilnit cu oficialitatile din orasul Slanic Moldova si cu cele din Tirgu Ocna. Daca la Tirgu Ocna vizita s-a lasat cu inminarea titlului de cetatean de onoare ministrului, la Slanic Moldova lucrurile au stat cu totul altfel. Acolo, departe de ochii presei, Agathon s-a intilnit cu un primar din opozitie, respectiv Ionel Mircea (PD), care de ani de zile sta ca un ghimpe in ochii oficialilor partidului de guvernamint. Discutia cu Mircea Mihai Ionel s-a impus, spun unele surse, mai ales dupa scadalul izvoarelor de apa minerala din statiune, care a ajuns si la urechile ministrului. Speriat ca razboiul de pe plan local i-ar pune in pericol programele pe care le dezvolta in turism si Ministerul Turismului, dar si oameni din PSD, Agaton a decis ca a venit vremea sa ia taurul de coarne si sa discute direct cu primarul Slanicului.
"In urma discutiilor pe care le-am avut cu Mircea Mihai Ionel, am constat ca frictiunile dintre agentii economici din zona si primarie sint reale. De aceea, am decis sa sistez orice finantare a programului de dezvoltare a statiunii, daca in cel mult trei saptamini nu voi avea pe masa un program comun al primariei si agentilor economici din statiune prin care sa stabileasca prioritatile de finatare", ne-a declarat Agathon. El si-a mai aratat nemultumirea si fata de turnura haotica pe care au luat-o urbanismul si care tinde sa adopte stilul de bazar, total inadecvat turismului international care impune reguli stricte in privinta esteticului unei statiuni turistice de interes national, asa cum este cea din Slanic. "In nici un caz nu vor veni turistii straini sa admire dughenele si chioscurile care apar, unde nici nu gidesti. De exemplu, in preajma Cazinoului, unul dintre cele mai vechi din tara si pe care avem de gind sa-l introducem intr-un program special, numit «Cazinourile de aur ale Romaniei». exista tot felul de chioscuri. Cum pot eu promova la tirgurile din strainatate imaginea Cazinoului, daca alaturi cineva si-a construit un preafrumos chiosc sau cind, la numai cinci metri, se inalta cladiri cu turnulete din care vecinii se pot admira reciproc atunci cind fac dus?", s-a intrebat ministrul. Cazinoul din Slanic ar urma sa fie introdus intr-un circuit international de top, dupa ce va fi modernizat, alaturi alte patru cazinouri din tara. "Intreaga operatiune va costa in jur de 25 de milioane de Euro, finatare care va fi asigurata suta la suta din capital privat. De aceea nu ne putem permite ca poluarea vizuala care tinde sa ia amploare la Slanic, sa indeparteze turistii straini care ar putea lasa zeci de mii de dolari pe seara la Cazinou, asa cum se intimpla acum in Bucuresti", a mai spus Agathon.
Ministrerul turismului va finanta lucrarile de investitii din Slanic doar pe baza unor programe concrete
Disponibilitatea lui Dan Matei Agaton de a se asaza la aceasi masa a tratativelor cu liderii administratiei publice locale si agentii economici ce desfasoara activitati de turism in proaspat declarata statiune de inters national l-a luat prin surprindere pe primarul Slanicului. "Daca pina acum se purtau doar discutii separate cu una sau alta dintre parti, Dan Matei Agaton este primul dintre ministrii turismului care a avut disponibilitatea de a asculta, in acelasi timp, si parerile primariei si cele ale directorilor principalelor societati de turism din localitate. S-a dovedit inca o data ca numai astfel pot fi aduse lucrurile pe fagasul normal. Mi-as dori sa am parte si pe viitor de o deschidere de acest gen din partea factorilor de decizie din Guvern", ne-a declarat primarul Slanicului. Alaturi de Mircea Mihai Ionel, ministrul turismului i-a mai avut drept parteneri de discutii pe directorii societatilor Perla Moldovei, Venus, Flora si Complex Vile din Slanic Moldova. Mircea Mihai Ionel ne-a mai decarat ca agentii economici ce au fost invitati la intilnirea de vineri seara, i-au prezentat, punctual, ministrului turismului problemele pe care le intimpina fiecare societate in parte. Dan Matei Agaton le-a recomandat celor patru societati sa isi dezvolte un program de promovare a imaginii si de participare la tirguri de profil atit din tara cit si din strainatate. Cit priveste Perla Moldovei, ministrul turismului a solicitat conducerii acestei societati sa isi intocmeasca un plan precis de investitii. "In anul 2000, cind a cumparat Perla Moldovei, actionarul majoritar s-a angajat ca, in termen de 20 de ani, sa investeasca 600.000 de dolari in lucrari de reamenajare si modernizare. Ministrul Agaton le-a solicitat celor de la Perla Moldovei sa isi intocmeasca un plan clar de investitii. O parte dintre aceste lucrari vor trebui sa mearga in paralel cu programele noastre de reabilitare a cailor de acces catre izvoarele de apa minerala ce sint administrate de Perla Moldovei. Pina acum, am beneficiat de o cofinantare de un miliard de lei, venita din partea ministerului turismului pentru executia citorva cai de acces catre izvoare. Contributia Consiliului Local a fost de 800 de milioane de lei, insa pentru definitivarea lucrarilor ar mai fi nevoie de cel putin inca trei miliarde de lei. Am primiti asigurari ca, pe baza unor programe precise, vom primi ajutor financiar atit din partea ministerului, cit si din partea Consiliului Judetean, pentru demararea unor lucrari de modernizare si reamenajare a unor obiective de inters turistic din statiune", ne-a mai declarat primarul Slanicului. El crede ca primii beneficiari ai deciziilor luate vineri seara vor fi turistii. (Mirela ROMANET, Elena SOLOMON)

Comentarii