Peste 10.000 de bacauani au vrut sa puna mina pe Briul Maicii Domnului

joi, 18 octombrie 2001, 23:00
5 MIN
 Peste 10.000 de bacauani au vrut sa puna mina pe Briul Maicii Domnului

Asteptat cu un vadit interes, Briul Maicii Domnului a reunit in spatiul din preajma viitoarei Catedrale "Inaltatea Domnului" peste 10.000 de bacauani. Pentru a obtine o pozitie cit mai avantajoasa, unii au venit inca de dimineata, astfel incit, in preajma orelor 19.00, cind se astepta cortegiul cu Sfinta Racla, era o mare de oameni. Unii cu flori, altii cu luminari si esarfe, altii doar cu "nimic"-ul cu care aveau sa se prezinte in fata Cinstitei Fecioare, dar cu sufletele incarcate cu o dorinta aprinsa de a-si marturisi credinta, multumirea si doleantele, in acea comuniune cum numai crestinismul o poate crea si intretine.
La intersectia Bulevardului Unirii cu strada 9 Mai, soborul de preoti sositi de la toate parohiile municipiului si din imprejurimi, precum si maicutele de la minastirile bacauane, au flancat de o parte si de alta artera, pina in dreptul statuii lui Stefan cel Mare si Sfint.
Cinstea de a primi sfintele odoare a revenit PS Ioachim Bacauanul, arhiereul vicar al Episcopiei Romanului, cel care, in fapt, a si insistat ca itinerarul Cinstitului Briu sa includa si Bacaul. Dupa primirea raclei de argint de la arhimandritul Agathon, de la Minastirea Kato Xenias din Grecia, a urmat un scurt ceremonial religios, nu inainte ca oficialitatile prezente, incepind cu prefectul Catalin Mardare si Neculai Lupu, presedintele Consilului Judetean, si cu preotii sa sarute Darul dumnezeiesc trimis bacauanilor.
Transferata pe un suport purtat de patru maicute, racla in care se afla Briul tesut din par de camila de insasi Maica Domnului si-a continuat drumul spre statuia Marelui Voievod, aici fiind oficiat inca un scurt moment religios, urmat de un cuvint de invatatura al arhiereului romascan si de mesajele de inima transmise, din partea crestinilor ortodocsi greci, de arhimandritul Agathon si de dr. Dimitrios Fourlemadis, de la Centrul Cultural Elen "Panellinion" din Iasi, prin medierea caruia oficialitatile ecleziastice elene au acceptat ca pretioasa relicva a istoriei crestine sa ia drumul Moldovei.
Vadit impresionat de profunda credinta a moldovenilor, arhimandritul Agathon s-a adresat bacauanilor ca un smerit slujitor al Bisericii grecesti, sustinind ideea ca Briul sa fie un acoperamint si o protectie a celor doua popoare si rugindu-se la Maica Domnului ca Dumnezeu sa ne daruiasca mila Sa si sa ne faca luminatori ai Imparatiei Lui.
Dimitrios Fourlemadis a confirmat ca e o minune ca Briul a ajuns si la Bacau si, mai ales, ca toti cei 80 de Mitropoliti ai Greciei au semnat documentul prin care si-au dat acordul ca Briul Sfint sa paraseasca, pentru prima oara de la 1522, cind a fost daruit Minastirii Kato Xenias, teritoriul vechii Elade. O minune si mai mare, care dovedeste ca aceasta decizie a fost inteleapta este faptul ca, dupa zece ani, Cinstitul Briu a izvodit Mir in masina care il aducea de la Botosani, umplind interiorul acesteia de o mireasma nemaiintilnita ca profunzime.
Alaiul s-a indreptat spre intrarea in Catedrala in constructie, unde Briul a fost asezat pe un postament special, care sa permita multimii sa-l atinga si sa se roage. Gratie sprijinului politistilor si jandarmilor, cei dornici sa se intilneasca in Duh cu Maica Domnului au putut apoi sa intre, cele doua cai de acces facind posibil un flux continuu al miilor de bacauani veniti sa se inchine. Inconjurind gardul constructiei, sirul se intindea pina in strada Traian, celui ce se aseza ultimul la rind trebuindu-i nu mai putin de sase ore pentru a ajunge la Sfinta Racla.
Chiar daca au fost si citeva tentative de a eluda aceasta ordine fireasca, afluirea a continuat toata noaptea si in dimineata de joi, bacauanii pasind nu numai cu emotie, ci si cu insutite sperante ca gindurile le vor fi ascultate. Maica Cristofora Hirjabu, de la Minastirea Bogdana, bunaoara, nu-si dorea decit ca "Maica Domnului sa ne dea mintuirea si tot ce e mai bun pe pamint", in vreme ce o alta Mireasa a lui Iisus, de la Minastirea Ciolpani, spera ca "Maica Domnului sa ne acopere cu Acoperamintul ei".
Mai pamintean in dorinte, Sabin Asmarandei, din Cornisa, s-a deplasat in cirje, cu destula greutate, dar a izbutit sa ajunga sa traiasca fericita clipa a atingerii Briului: "Am sase operatii, coloana rupta si un picior in tije, iar dupa 48 de ani de munca primesc doar 1,4 milioane lei pensie. Am venit la Maica Domnului in speranta ca-mi va alina suferinta". Sprijinit in baston era si mos Ioan Udici care, la cei 83 de ani, abia isi putea stapini bucuria: "Am venit cu marea credinta ca Maica Domnului ma va ajuta in continuare. Desi am avut toata viata numai necazuri, de fiecare data Preacinstita Fecioara m-a salvat."
Ceva mai tinara – 78 de ani -, dar cu piciorul sting umflat ca o bute, doamna Adela Marcu a venit inca de miercuri dimineata, de la 9. A izbutit sa-si plimbe batista peste Cinstitele Odoare si, in asteptarea Sfintei Liturghii, impartasea si celorlalti bucuria, "miruind" pe frunte pe cei ce inca nu se incumetau sa se aseze la rindul interminabil, carora le povestea minunea Maicii Domnului din seara precedenta. Cu mai bine de un an in urma, ii disparusera din casa un inel de aur si verigheta si banuia o persoane care ii tot intra in casa si pe capul careia si-a vazut cu uimire propria caciula. Cu gindul la Briu, marti noaptea a rostit Acatistul Maicii Domnului si, minune, pretioasele obiecte au aparut intr-o haina pe care n-o mai imbracase de mult.
Pe chipul elevei Sorina Hurjui de la Scoala "Miron Costin" se citea aceeasi bucurie, ea abia putind ingaima ca a venit cu ginduri curate si ca isi doreste "sanatate, minte si noroc".
Sosit tocmai de la Gaiceana, Victor Stratulat spera sa scape de "blestemele nevestei", de care se despartise, si ca Maica Domnului sa-i ajute si pe cei doi frati de la Bucuresti, care "dau buna-ziua la giste". Singurul nemultumit dintre toti parea profesorul Miluta Borta, care a constatat ca, in fata jandarmilor si a lui Dumnezeu, legitimatia nu-i foloseste la nimic, dar era totusi bucuros ca Bacaul a avut aceasta sansa si ca acei inarmati cu rabdare pot beneficia de ea.
Pe nesimtite s-a facut si miezul noptii, peste 2000 de credinciosi asistind apoi la o Liturghie deosebita, oficiata de PS Ioachim Bacauanul si soborul de preoti in frunte cu protopopii Constantin Tomozei, Vasile Radu si Constantin Alupei. In cadrul ei, diaconul Gheorghe Leustean a fost hirotonit preot la Parohia Gutinas, comuna Stefan cel Mare, iar preotul Petru Ciprian a fost hirotesit duhovnic. Cu inaltele cintari ale preotilor si coristilor de la Catedrala "Sfintul Nicolae" in suflet, ca si cu patrunzatorul mesaj al predicii arhiereului, bacauanii nu se mai dadeau dusi spre case, zabovind si gindindu-se la clipele de gratie petrecute intr-o noapte ce nu o vor uita toata viata. Sa-i multumim Bunului Dumnezeu ca ne-a dat-o si sa dovedim prin fapte ca meritam aceasta cinste. (Cornel GALBEN)

Comentarii