Primul judecator dat in judecata

miercuri, 08 august 2001, 23:00
3 MIN
 Primul judecator dat in judecata

Cazul Soniei Luca, fosta secretara sefa a Liceului Pedagogic ce este considerata pionul principal al scandalului actelor de studii false, care, la inceputul anului, a aruncat in aer Scoala Normala, a revenit in actualitate intr-um mod mai putin obisnuit: profesorul Daniel Nicolescu, ex-directorul liceului, si consilierul juridic Dumitru Airinei, au dat in judecata completul care, la sfirsitul lunii aprilie, a decis anularea deciziei de suspendare din functie a Soniei Luca. Desi, ulterior, Tribunalul a anulat hotarirea in cauza, cei doi cer, acum, judecatorului Mihaita Florea si asistentilor judiciari Maria Stafie si Catalin Faghian daune morale de 200 de milioane de lei.
"Decizia Tribunalului a dovedit ca solutia primei instante de judecata a fost gresita, pronuntata cu rea-credinta, ceea ce ne-a adus grave prejudicii morale. Nu tinem la bani, ci vrem sa obtinem reparatie morala cuvenita. De altfel, ne gindim serios sa diminuam pretentiile financiare pina la suma simbolica de doi lei", ne-a declarat Dumitru Airinei, consilier juridic al Liceului Pedagogic. De partea cealalta, asistentul judiciar Catalin Faghian a catalogat actiunea lui Nicolescu si Airinei drept o "premiera absoluta", dar a spus ca, deocamdata, nu o comenteaza. "E dreptul lor sa dea in judecata pe cine doresc, dar orice medalie are si revers. Astept sa vad ce documente vor depune la dosar pentru a-si sustine actiunea, dupa care voi vedea ce e de facut", ne-a declarat Catalin Faghian.
Amintim ca, pe 29 ianuarie 2001, odata cu izbucnirea scandalului diplomelor false, Daniel Nicolescu, fost director al Liceului Pedagogic, a suspendat-o pe Sonia Luca din functia de secretara sefa si a intocmit o plingere penala impotriva acesteia. Nemultumita, aceasta a contestat suspendarea la Tribunalul Muncii, ce functioneaza pe linga Judecatoria Bacau, si a cerut reincadrarea pe postul ocupat pina atunci. Completul Judecatoriei, format din judecatorul Florea si asistentii judiciari Stafie si Faghian, din partea patronatului si respectiv a sindicatelor, a acceptat cererea in cauza pe motiv ca decizia de suspendare din functia ar fi fost emisa pe 29 ianuarie, adica cu o zi inainte de formularea plingerii penale, ceea ce nu ar fi fost tocmai legal.
Revenita la Liceul Pedagogic, Luca nu a facut, insa, prea multi purici aici, fiind suspendata din nou, de catre proaspata conducere a scolii, pe baza plingerilor penale existente la Parchet. De altfel, o comisie a Ministerului Educatiei si Cercetarii a confirmat oficial suspendarea acesteia. Airinei si Nicolescu nu s-au multumit, insa, cu atit si au facut recurs la decizia Judecatoriei cu scopul declarat de a demonstra ca, la sfirsitul lui ianuarie, fosta conducere nu a facut nimic ilegal. Tribunalul le-a dat dreptate acestora considerind ca, potrivit adeverintei eliberata de Oficiul Postal nr. 3, plingerea penala a fost trimisa Parchetului, prin posta, pe 29 ianuarie, ceea ce implica faptul ca in momentul eliberarii deciziei de suspendare exista si plingere penala. "Faptul ca aceasta sesizare s-a inregistrat la Parchetul de pe linga Judecatoria Bacau la data de 30 ianuarie 2001 nu mai prezinta relevanta , deoarece actele comunicate prin posta sint considerate ca fiind indeplinite in termen cind au fost predate acesteia", se arata in decizia Tribunalului. De aici si pina la darea in judecata a completului care, initial, a decis reincadrarea Soniei Luca la Liceul Pedagogic nu a mai fost, pentru Nicolescu si Airinei, decit un pas pe care acestia nu au ezitat sa-l faca. (Eduard CUCU)

Comentarii