Roman taie macaroana centrului in favoarea filialelor PD

miercuri, 18 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Roman taie macaroana centrului in favoarea filialelor PD

Petre Roman a pledat ieri in fata democratilor bacauani, timp de mai bine de o ora, pentru unitatea echipei PD, pentru recunoasterea greselilor politice si pentru o strategie noua care sa porneasca de la recistigarea identitatii PD ca partid social-democrat. Acestea ar fi citeva din principiile motiunii presedintelui PD pe care si le-a sustinut in vederea convingerii colegilor sai din Bacau ca varianta sa de reconstructie a partidului este cea mai buna. In vizita sa electorala interna, de partid, el a fost insotit de senatorii Viorel Pana, Aurel Pana, de deputatul Cristian Dumitrescu si de alti lideri ai filialelor Brasov (Aristotel Cancescu) si Prahova (Cornel Ruse).
Roman a pornit, in cuvintul sau, de la definirea punctelor slabe ale oamenilor din fruntea PD. El a recunoscut ca desi partidul a parcurs doua cicluri electorale din anul 1992 si pina acum, totusi n-a reusit sa depaseasca pragurile propuse. Printre greseli, in opinia vorbitorului s-ar numara faptul ca PD "nu si-a promovat identitatea sa de partid social-democrat modern", aplicind masuri dure de restructurare si de reforma. "Am adoptat masuri mai liberale decit liberalii, in timp ce propriile noastre decizii au fost neglijate", a comentat el. Roman a spus ca din hotaririle aprobate in anul 1998, la o sedinta capitala pentru PD, doar una singura a fost pusa in practica de guvernul de atunci, si anume Legea privind infiintarea fondului national de solidaritate. "In aceste conditii, PD nu a fost asociat cu nimic bun la guvernare", a explicat el esecul. Petre Roman a indicat si principalul bazin electoral al PD – clasa de mijloc, iar dintre categoriile profesionale, corpul profesoral si cel medical. Pentru aceste categorii, a precizat vorbitorul, ar fi trebuit ca PD sa sustina in continuare, asa cum este scris si in motiunea Roman, scutirea de impozite pentru veniturile care depasesc nivelul salariului de baza.
Roman a punctat care sint categoriile care ar trebui sa fie promovate in conducerea partidului: femeile si tinerii. "Am avut parte de zimbete strimbe din partea colegilor ori de cite ori am propus asta", a spus el. Si a indicat care sint sugestiile sale: minimum 30% femei si 15% tineri in forurile de conducere. El a mai criticat comunicarea slaba dintre centru si judete, pe de o parte, si dintre judet si filialele locale, pe de alta parte. In plus, o comunicare slaba a PD s-a inregistrat si cu presa, sindicatele si asociatiile patronale. "Instantele partidului s-au izolat cumva", a exemplificat el.
Acest moment al discursului a fost poate aproape singurul in care si-a atacat adversarii, dind vina pe vicepresedinti care au luat functiile ca pe ceva care li se cuvenea, fara sa-si aloce si raspunderi. Fostul ministru de externe a dat exemplu ca in campania electorala a reusit personal sa parcurga doar 120 de localitati, sugerind ca n-a fost ajutat si de ceilalti lideri ai partidului. "Toata politica este locala" a spus Roman, citindu-l pe un politician american. Aici presedintele democrat a spus ca pledeaza pentru o autonomie largita a organizatiilor teritoriale, astfel ca listele de candidati hotarite de filialele judetene sa nu mai poata fi atacate prin dreptul de veto avut pina acum de conducerea centrala a partidului. El a exemplificat cu situatia filialei de la Constanta, care a plecat in masa din partid dupa un astfel de incident, fapt pe care il regreta si acum. In acelasi timp, Roman a legat autonomia locala si de largirea raspunderii presedintilor filialelor, recomandindu-le "sa fie mai aproape de oameni", sugestie facuta si deputatului Vasile Nistor, liderul filialei bacauane.
In fine, printre ideile sustinute in intilnirea de ieri cu fruntasii PD din Bacau, s-a numarat si aceea a unitatii echipei PD, care altadata era atit de invidiata de adversarii politici. "Eram o echipa extrem de tare. Se temeau ca dracul cind iesea unul din noi la tribuna. PDSR n-avea decit un dusman, PD", a spus Roman, pledind pentru refacerea acestei unitati. Finalul discursului l-a aratat pe Petre Roman pledind pentru o orientare clara de partid de opozitie si o solutie bazata pe munca serioasa "si nu pe nu stiu ce miracol, de derapaj politic". "Sa ne formam ca partid puternic de Opozitie, sa aducem alaturi de noi pe cei care vor fi, si vor fi multi, dezamagiti, nemultumiti si nesiguri", a conchis el. (Simona POPA)

Comentarii