S-a spart monopolul Termloc

marți, 06 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 S-a spart monopolul Termloc

Dupa ce a preluat de la Termloc cele 855 de apartamente date in chirie, Primaria a mai dat ieri o puternica lovitura societatii respective, reusind sa sparga monopolul acesteia in domeniul distributiei de agent termic in municipiul Bacau. Mai exact, primarul Dumitru Sechelariu a convins ieri conducerea societatii Termloc sa renunte la contractul prin care aceasta concesionase cele 35 de puncte termice, urmind ca acestea sa fie concesionate direct CET.
Astfel, incepind cu iarna urmatoare, in Bacau vor exista doua mari sisteme independente de producere si distributie a energiei termice. Termloc va continua sa produca si sa livreze agent termic prin centralele termice de cvartal, alimentate de Distrigaz, iar CET va prelua punctele termice care distribuie agentul termic produs pe baza de carbune.
Masura are multiple avantaje pentru abonatii punctelor termice, printre acestea fiind contorizarea agentului termic pina la nivel de scara, conform intentiilor declarate de directorul CET, Romeo Apostol. In acelasi context, este important si faptul ca in facturi nu vor mai fi regasite pierderile din reteaua exterioara. Mai important pare insa ca aceeasi categorie de bacauani va plati mai putin pentru caldura si apa calda, intrucit gigacaloria produsa la CET este cu circa 100.000 mai ieftina decit cea produsa de Termloc. Primarul Dumitru Sechelariu a asigurat ieri ca diferenta de pret se va reglementa insa in timp, "intrucit concurenta va stimula bunul simt al celor de la Termloc sa scada din pret". Primarul a mai dat si o solutie inedita pentru cei nemultumiti de serviciile sistemelor centralizate de incalzire: "cui nu ii convine, sa isi faca o vila, si va scapa de probleme".
Primarul a mai spus ca nu poate interveni direct in politica de preturi parcticata de Termloc, intrucit este societate privata, insa a precizat ca preturile ar putea sa scada datorita extinderii retelei CET. Directorul Romeo Apostol a declarat ca un alt avantaj este ca preturile pe care le practica nu vor creste in nici un caz in ritmul in care cresc la Termloc. De cealalta parte, directorul Termloc, Dumitru Crismaru, s-a abtinut de la orice comentarii privind masura luata ieri, spunind doar ca toate detaliile tehnice sau legate de preturi vor fi stabilite in timp.
Problema eliminarii Termloc din distributia agentului termic este mai veche, a fost ceruta in repetate rinduri de asociatiile de locatari si a facut obiectul a numeroase discutii, pina la nivel de prefect. Contractul de cesionare a punctelor termice catre Termloc, incheiat in vremea primarului Iosif Liciu, a fost considerat unul "beton", intrucit societatii Termloc nu i s-a putut reprosa nimic din calitatea servicilor sau din modalitatea de tarifare. Primarul a mai incercat si in alte rinduri sa atace contractul, insa fara succes, tocmai datorita clauzelor care avantajau societatea Termloc. De aceasta data, nu au mai fost vizate direct prevederile contractului, ci pur si simplu a fost determinat consiliul de administratie al Termloc sa cedeze.
Procesul efectiv de trecere a punctelor termice de la Termloc la CET ar putea incepe in luna aprilie, pina cind vor fi reglementate problemele legate de contabilitate. Investitiile se anunta de amploare, fiind in curs de identificare atit surse de finantare externe, dar si interne. Banii vor fi necesari retehnologizarii punctelor termice cu schimbatoare de caldura mult reduse in dimensiuni si cu randament superior. Acestea functioneaza automat si nu va mai fi nevoie de prezenta oamenilor, drept pentru care directorul Apostol a anuntat si disponibilizari de personal. Al doilea mare proiect legat de preluarea punctelor termice va fi contorizarea scarilor de bloc, operatiune ce se va intinde pe circa doi ani.
Un al treilea sistem de incalzire a inceput deja sa ia amploare in muncipiul Bacau, fiind vorba despre centralele termice de apartament sau de bloc. (Ovidiu PAULIUC)

Comentarii