Scoala obligatorie de la sase ani!

miercuri, 22 ianuarie 2003, 00:00
5 MIN
 Scoala obligatorie de la sase ani!

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) pare decis sa introduca, din toamna, sistemul invatamintului obligatoriu de la virsta de sase ani. Altfel spus, toti copii care implineasc sase ani trebuie sa se inscrie in clasa intii. O masura care, asa cum era de asteptat, a stirnit ample discutii pro si contra, atit pentru ca ministerul nu s-a dezmintit nici de data aceasta si a luat decizii extrem de importante "peste noapte", cit si din punct de vedere al urmarilor de ordin pedagogic. Explicatiile oferite de oficialii MEC se refera, in principal, la necesitatea alinierii sistemului de invatamint romanesc la cel din Uniunea Europeana. Un motiv care a determinat-o pe ministrul Ecaterina Andronescu sa declare, la sfirsitul saptaminii trecute, la Slanic Moldova, ca "ne gindim ca in urmatorii ani sa incepem clasa intii de la cinci ani, asa cum se intimpla in unele tari ale Uniunii Europene". Oarecum paradoxal, insa, oficialii MEC par a nu se gindi la efectele deciziei in cauza asupra copiilor, in conditiile in care mai toti specialistii in domeniu cu care am stat de vorba sint de acord ca inceperea scolii la sase ani va insemna un sacrificiu pentru cei mici.
De altfel, rezultatele unui experiment efectuat, in cursul anului trecut, chiar de catre MEC in gradinitele din 12 judete releva faptul ca aplicarea deciziei va avea efecte prea putin incurajatoare. "In judetele respective s-au format grupe pregatitoare in care au fost inclusi copii de 6-7 ani, pe de o parte, si copii de 5-6 ani, pe de alta parte. Rezultatele obtinute au scos in evidenta un decalaj de aproximativ 30% in favoarea copiilor de 6-7 ani, ceea ce i-a facut pe participantii la intilnirea in care s-au prezentat aceste rezultate sa spuna ca nu are rost sa sacrificam copiii. E drept, sint si copii mai dezvoltati din punct de vedere intelectual, care vor putea face fata cerintelor de la scoala la virsta de sase ani, dar acestia sint putini si constituie virfurile. Ori, deciziile din sistem nu se iau pentru virfuri, ci pentru masa. In definitiv, scoala poate incepe si la cinci ani, dar e important ceea ce se face la scoala. E adevarat ca, in Anglia, de exemplu, scoala incepe la cinci ani, dar programa pentru primii ani are aceleasi continuturi ca cea de la gradinita, de la noi", ne-a declarat Luminita Cojocaru, inspector cu probleme de invatamint prescolar in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ). Ea si-a exprimat anumite rezerve si in ceea ce priveste pregatirea cadrelor didactice care se vor ocupa de viitorii elevi de clasa intii cu virsta de sase ani. Apoi, nimeni nu stie cum vor arata clasele intii, daca debutul invatamintului obligatoriu la sase ani devine litera de lege, in conditiile in care, in toamna, vor trebui sa intre la scoala atit copiii de sapte ani, care termina grupa pregatitoare, dar si copiii de sase ani, care termina grupa mare. Una dintre parerile vehiculate in prezent sustine ca viitoarele clase intii vor fi alcatuite in functie de virsta "bobocilor", dar exista si voci care spun ca intr-o clasa intii vor exista si elevi de sase ani, dar si de sapte.
Invatatorii nu vad cu ochi buni inceperea scolii la sase ani
Ideea MEC de a se incepe invatamintul obligatoriu la sase ani nu e privita cu ochi buni nici de invatatori. "Cei care iau decizii ar trebui sa tina cont de diferentele majore ce tin de dezvoltarea proceselor psihice ale unui copil de sase ani, comparativ cu un copil de sapte ani. E devarat ca in secolul XXI copilul e altul fata de cel de acum 30 de ani, dar nu stiu sa se fi produs vreo schimbare de ordin psihic. Apoi, reducerea saptaminii de lucru de la sase la cinci zile a creat o presiune extraordinara asupra copiilor, care au de «recuperat» nu mai putin de 124 de ore anual. In conditiile actuale, un elev de clasa intii trebuie sa asimileze obligatoriu un sunet si doua semne grafice intr-o ora de curs, pentru a putea termina alfabetizarea pe parcusul unui an. Un ritm aproape infernal si pentru copiii de sapte ani. Scoala poate incepe la orice virsta, dar conteaza ceea ce se face la scoala. Daca debutul scolii la sase ani va duce, de exemplu, la extinderea alfabetizarii de-a lungul unui an si jumatate, asa cum cer mai multi invatatori, va fi bine. Daca nu, nu vreau sa ma gindesc ce se va intimpla cu copii", a sustinut institutorul Ioan Surdu, inspector cu probleme de invatamint primat in cadrul ISJ.
Cum si specialistii Centrului Judetean de Asistenta psihopedagogica au fost de aceeasi parere, Inspectoratul Scolar a formulat, ieri, un punct de vedere general pe care l-a transmis ministerului. "ISJ Bacau nu e de acord cu inceperea invatamintului obligatoriu la sase ani, dar credem ca e bine ca invatamintul obligatoriu sa fie de zece ani", a sintetizat inspectorul general Ghiorghi Iorga optiunea dascalilor bacauani.
Parintii oscileaza intre "da" si "nu"
Parerile parintilor despre intentia ministerului de a-i obliga prin lege sa-si dea copii la scoala la sase ani oscileaza intre "pro" si "contra". Mama unei fetite de la Gradinita "Florita" a sustinut ca "ideea ministerului e o mare prostie. Nu cred ca un copil de sase ani are dezvoltarea psihica necesara pentru a putea constientiza ce inseamna responsabilitatea de a fi scolar. Mi se pare mult mai oportun sa modelezi aptitudinile unui copil spre invatare, spre rigurozitate, la o virsta la care el poate fi un partener, nu un dusman al procesului educational".
Pe de alta parte, tatal unui baietel de la Gradinita nr. 9 spune ca "daca in ceea ce priveste putinta copiilor de a face fata solicitarilor de la scoala se poate discuta, mi se pare destul de ciudata graba ministerului de a introduce sistemul in cauza. Cred ca mai nimerit era ca acest lucru sa se intimple in timp". Exista insa si parinti care spun ca a incepe scoala la sase ani nu e nici un pericol pentru copilul lor. "Personal mi-as da copilul la sase ani la scoala. Cred ca un copil poate face fata, la acesta virsta, cerintelor de la scoala, atit timp cit, la cinci ani, copii de azi stiu sa citeasca, de exemplu", ne-a declarat mama unei fetite de la Gradinita "Crai Nou". Se pare insa, ca parerile de genul acesta sint doar exceptiile care intaresc regula. (Eduard CUCU)

Comentarii