SIF Moldova vrea sa dea lovitura la Sidex

marți, 03 aprilie 2001, 23:00
2 MIN
 SIF Moldova vrea sa dea lovitura la Sidex

Conducerea Societatii de Investitii Financiare Moldova Bacau este dispusa sa vinda actiunile pe care le detine la combinatul Sidex Galati. Participatia SIF Moldova la capitalul social al combinatului s-a diminuat de la peste 24% la numai 20,2%. Motivul – ne-a declarat presedintele SIF Moldova, Alexandru Matei, este majorarea capitalului social al combinatului odata cu includerea valorii terenului in acesta. Desi procentul participatiei a scazut, valoarea ei practic s-a dublat, dar ea influenteaza cu atit mai negativ activul net al SIF. "Noi detinem la Sidex, ca participatie, 1.324 de miliarde de lei din capitalul social – a precizat Alexandru Matei. In calcul nu se ia, insa, valoarea nominala a actiunii Sidex, ci valoarea ei de piata, care este de cel putin cinci ori mai mica".
In conditiile in care Sidex se privatizeaza prin vinzarea pachetului Autoritatii pentru Privatizare – APAPS, SIF Moldova spera sa existe interes din partea investitorului si pentru pachetul sau. Aceasta ar fi cea mai mare tranzactie, cu implicatii pozitive asupra rezultatelor financiare ale SIF Moldova, inclusiv cu partea de crestere a activului net. "Vom ajunge in topul SIF-urilor – crede Alexandru Matei. Nu vom vinde sub valoarea nominala, ci cel putin la valoarea de 1.324 de miliarde de lei. Noi privim structura de portofoliu din punctul de vedere al profitabilitatii si vrem sa retinem societatile cele mai profitabile, care ne aduc cele mai mari dividende".
Banii buni vin din banci
Politica de restringere a numarului de societati comericiale din portofoliu la SIF Moldova nu este noua. Comparativ cu finele anului 1999, in anul 2000 numarul societatilor a scazut de la 569 la 519. Numai in metalurgie, societatea din Bacau detine participatii de 835 de miliarde de lei, cele mai mari dintre toate domeniile, la 12 societati. Evident, partea cea mai importanta vine de la Sidex. Rentabilitatea participatiilor este insa cea mai mare la societatile din domeniul bancar si de asigurari. Aici valoarea participatiilor este la jumatatea celei din metalurgie, dar de aici s-au obtinut in anul 2000 peste 62% din dividende (37,47 miliarde de lei). Din metalurgie numai 4,48% (2,69 miliarde de lei). SIF Moldova isi restructureaza portofoliul de societati si in alte domenii de activitate. Anul trecut, de exemplu, a vindut pachete de actiuni mai ales la societati din comert si alimentatie publica, dar a si cumparat, de exemplu, in industria textila si de confectii. (Petru DONE)

Comentarii