Statul trateaza la fel soldatii si detinutii

miercuri, 13 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Statul trateaza la fel soldatii si detinutii

Anual, de la bugetul statului, un militar in termen consuma 18 milioane de lei, in timp ce pentru un detinut se aloca 15 milioane de lei. Toti acesti bani ies din buzunarul contribuabilului si nu se mai intorc. Un raport intocmit la nivel de tara arata ca, pentru cei 51.000 de detinuti din Romania, salariatii cotizeaza anual peste 765 de miliarde de lei, sau chiar mai mult. Daca punem la socoteala si faptul ca, inainte de a intra in penitenciar, detinutii au provocat si pagube insemnate societatii din care fac parte, de la pierderi de vieti omenesti, distrugeri sau tunuri de miliarde, prejudiciile aduse buzunarului nostru sint si mai mari.
La Penitenciarul Bacau sint in acest moment in regim de detentie peste 1.600 de persoane. Pentru fiecare dintre acestea, cheltuielile zilnice se ridica la 36.852 lei, din care aproape jumatate pentru hrana. In aceasta suma intra, pe linga mincare si cazarea, echipamentul sau medicamentele. Lt col. Cornel Prejvara, comandantul penitenciarului, ne-a declarat ca aproximativ 900 de detinuti sint trimisi zilnic la munca, in 14 puncte de lucru, insa acestia abia daca acopera zece la suta din cheltuieli, restul fiind suportat de contribuabil. "Asta, deoarece din acesti bani ei primesc acelasi procent, de zece la suta, bani de care se pot folosi asa cum doresc. Mai trebuie spus ca ,atita vreme cit detinutul este inchis, si asta poate dura uneori zeci de ani, nu are nici o obligatie fata de stat, nu achita nici o asigurare medicala deci, efectiv, este doar un consumator. Pe linga faptul ca au acces gratuit la toate mijloacele de informare, la asistenta medicala si juridica gratuita etc. Apoi, nu trebuie uitat faptul ca, daca ies la munca, detinutii beneficiaza si de o reducere a perioadei de detentie de o saptamina pe luna".
Formarea unui militar costa cit intretinerea unui detinut
Culmea este ca, lunar, banii necesari pentru formarea unui soldat sint aceeasi cit pentru un detinut, in vreme ce militarii care sint in misiune consuma maximum 1,7 milioane de lei. O parte din acesti bani este acoperita cu virf si indesat, mai ales in cazul in care soldatul asigura ordinea publica, slujind cetateanul.
La prima vedere doar, lucrurile ar sta mai bine in sistemul sanitar unde, incepind din luna august, tariful mediu pentru o zi de spitalizare este de 276.144 lei pentru spitalele judetene, 192.632 la cele orasenesti si municipale, si 133.853 in spitalele comunale. Aceste costuri sint insa mult mai mari, ajungind la peste un milion de lei pe zi in cazul in care pacientul este internat in sectiile de terapie intensiva, chirurgie sau nefrologie. Din aceste sume, cea mai mare parte este acoperita de costul medicamentelor. Alocatia pentru hrana nu depaseste, insa, 15.000 de lei, cea mai mare suma, 25.000 de lei, fiind alocata pentru bolnavii de Sida si diabetici. Nici la copiii din centrul de plasament situatia nu este prea grozava, aici alocatia zilnica de hrana oscilind intre 23.000 si 32 .000 de lei, in functie de grupele de virsta.
Trebuie insa mentionat faptul ca la spital pacientul are o perioada mica de internare, de doar citeva zile, si isi plateste spitalizarea prin cele sapte procente pe care le varsa lunar pentru fondul de sanatate.
Compararea acestor date duce la o concluzie neplacuta: fiecare dintre noi tinem in spate anii de inchisoare a unui detinut, in defavoarea celui aflat pe patul de spital sau a celui care vegheaza pentru linistea noastra. Pentru ca noi le dam bani infractorii iau cu asalt penitenciarele unde, de bine de rau, au un blid de mincare, un pat cald si o haina groasa. In vreme ce populatiei i se opreste apa calda, detinutul poate face un dus, nu trebuie sa-si rupa de la gura pentru familie si nici nu are cosmaruri ca nu si-a platit la timp intretinerea. Este cel putin contrariant ca aproape jumatate din populatie traieste la limita subzistentei, bolnavii mor de foame in spitale, militarul maninca cit un detinut, in timp ce infractorilor li se asigura toate drepturile. Inclusiv aceala de a refuza munca. (Florin CRACIUN)

Comentarii