Turcii vor Unirea

duminică, 30 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Turcii vor Unirea

La o luna de zile de la punerea bancii Unirea sub regim special de decontare, un grup de investitori turci si-a manifestat interesul pentru un important pachet de actiuni al acesteia. Pachetul ar urma sa fie, pentru inceput de 45%, turcii contribuind la majorarea de capital social de la 115 miliarde de lei la 200 de miliarde de lei. Majorarea este pentru Unirea singura solutie care o poate salva din "ghearele" Bancii Nationale, care in ultimul timp s-a dovedit extrem de intransigenta cu bancile in dificultate. Grupul de investitori turci a promis ca vor veni la BNR cu documentatia necesara pina pe 5 august, cu 10 zile inainte ca Banca Nationala sa poata incepe procedurile de declarare a falimentului la Unirea.
Solutia de majorare de capital din surse externe a fost invocata (imediat dupa ce la Unirea au aparut probleme) chiar de vicepresedintele CA al bancii, Dragos Boanca. Desi nu s-a precizat de unde vor cumpara turcii actunile, este de asteptat ca aceasta sa se faca de la principalul actionar, Banca Populara Romana, care se afla ea insasi in dificultate. BPR si-a retras acum o luna 85 de miliarde de lei de la Unirea si a adus banca in situatia de astazi. Banca nu a intrat in regim de supraveghere si, deci, nici in incetare de plati. Activitatea ei a continuat si nu a afectat depozitele populatiei, care sint foarte putine aici, pentru ca Unirea lucreaza mai ales cu agenti economici.
Din grupul de investitori turci face parte si fostul presedinte al Bancii Turco Romane, Levent Yurucoglu, care a renuntat la postul sau in acest an "pentru treburi mai importante in Turcia". Comentatorii spun ca plecarea sa a aparut imediat ce unul dintre vicepresedintii sai a plecat din Romania cu 500.000 de dolari. Acesta ar fi si el printre investitorii de la Unirea. Actionarii bancii Unirea sint acum BPR cu 57% din actiuni, SIF Moldova cu 11%, Amerom (Prima Tv) cu 3% si circa 300 de persoane fizice. (Petru DONE)

Comentarii