Banii europeni s-au impartit cu injuraturi ca la usa cortului

joi, 31 iulie 2008, 23:45
4 MIN
 Banii europeni s-au impartit cu injuraturi ca la usa cortului

Proiectele Iasului se pare ca au stirnit nemultumirea edililor din Moldova. Primele ecouri ale sedintei de la Piatra Neamt unde s-a decis impartirea fondurilor europene destinate imbunatatirii infrastructurii judetene si urbane par sumbre pentru municipalitatea ieseana. Seful Consiliului Judetean, Constantin Simirad, a tinut sa-i anunte pe alesii judetului ca "am provocat antipatia tuturor celorlalti presedinti de consilii judetene".

Motivatia a venit imediat: CJ Iasi a depus proiecte de modernizare a trei drumuri judetene si a atras cele mai multe fonduri europene pentru un singur judet. "Faptul ca noi nu am renuntat la nici un proiect, faptul ca nu am acceptat acea distributie echitabila, proportionala, in care judetele mari trebuiau sa ia 28 de milioane de euro, iar cele mici 20 de milioane a provocat o coalitie impotriva noastra", a spus Simirad.

Practic, Iasul a obtinut aprobarea la nivelul Regiunii Nord-Est pentru derularea unor proiecte evaluate la 57 de milioane de euro dupa principiul "primul venit, primul servit". Simirad a sustinut ca acesta este motivul pentru care municipiul a pierdut sansa de a primi finantare pe axa 2 a Programului Operational Regional unde Iasul avea depuse proiecte de aproximativ 24 de milioane de euro.

"L-am auzit pe domnul Pinalti injurind ca la usa cortului"

Desi a semnat un contract de confidentialitate pe cinci zile privind deciziile de la nivelul Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) , seful CJ a facut publice unele tensiuni din cadrul forului care decide alocarea banilor europeni in Moldova. Simirad a precizat  ca discutiile intre membrii CRESC la sedinta de miercuri au fost foarte dure.

"Nu ascund faptul ca am suportat un limbaj pe care nu l-am intilnit in viata mea. Ce mi s-a intimplat la Piatra Neamt m-a determinat sa cred ca inca sintem intr-o perioada in care trogloditii au puncte importante. L-am auzit pe domnul Pinalti (n.r. Gheorghe Stefan, primarul municipiului Piatra Neamt) injurind ca la usa cortului", a afirmat Simirad.

Acest aspect a fost confirmat si de viceprimarul municipiului Iasi, Romeo Olteanu, prezent si el la sedinta CRESC de miercuri. "Noi am semnat un contract de confidentialitate a datelor privind sedinta CRESC, asa este legea. Daca ma intrebati de o suta de ori, acelasi lucru va raspund. Daca altii spun despre discutiile din CRESC, e problema lor, dar eu nu fac nici un fel de comentarii asupra sedintei", a spus primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.

Municipiul Piatra Neamt avea pe ordinea de zi de miercuri un proiect de modernizare a strazilor evaluat la aproximativ 900.000 de euro. Presedintele CJ Bacau, Dragos Benea, a precizat ca intilnirea CRESC nu a fost una tensionata. "In cadrul sedintei fiecare si-a completat chestionarul de evaluare pentru proiectele depuse. Din punctul meu de vedere, nu au existat tensiuni", a precizat seful CJ Bacau.

Iasul mai are sanse sa accese fonduri structurale

Practic, in sedinta de miercuri s-a evaluat oportunitatea alocarii de fonduri europene pentru modernizarea unor drumuri judetene si a unor strazi urbane din judetele Bacau, Neamt, Suceava, Botosani, Vaslui si Iasi. Proiectele au fost depuse pentru a primi finantare pe axa 2.1 a POR unde estimarea bugetara a fondurilor nerambursabile alocate de Uniunea Europeana se ridica la 143 de milioane de euro. Inaintea sedintei CRESC din aceasta saptamina, au mai fost aprobate de acest for alte proiecte ale autoritatilor solicitante din Iasi, Botosani si Suceava in jur de 50 de milioane de euro nerambursabili din cei 143 disponibili.

Lupta pentru fondurile ramase a fost foarte dura, iar la aceasta evaluare au fost inaintate proiecte de aproximativ 240 de milioane de euro. Printre cele 26 de proiecte care au intrat in evaluare in aceasta saptamina s-au numarat si doua documentatii ale municipalitatii iesene. Astfel, cele doua proiecte vizau dezvoltarea axei de transport est-vest in municipiu si a retelei rutiere in zona istorica a Iasului si erau evaluate la 24 de milioane de euro. "Aceasta coalitie a celorlalte judete ne-a impins proiectul pentru municipiu pe locurile 25-26 (n.r. au fost analizate 26 de proiecte)", a spus Simirad.

Astfel, se pare ca municipiul Iasi nu va primi nici un euro pentru implementarea proiectelor pe aceasta axa a POR pina in 2013. "Nu pot face inca nici o declaratie despre evaluarea CRESC. Astept sa treaca cele cinci zile prevazute in declaratia de confidentialitate si voi prezenta o informare. Nu inteleg de ce presedintele CJ a facut acele afirmatii, mai ales ca nu au fost luate in discutie proiectele judetului", a spus viceprimarul Iasului.

Totusi, Primaria Iasi are in continuare sanse sa acceseze fonduri structurale pe axa 1 a programului prin care se doreste dezvolarea urbana unde sumele nermabursabile se ridica la aproximativ 230 de milioane de euro. Reprezentantii municipalitatii au anuntat in mai multe rinduri ca daca nu vor obtine fonduri pe axa 2, vor depune aceste proiecte pe axa privind dezvolatarea urbana.

Situatie similiara cu cea din 1998, numai culorile politice sint altele

Judetul Iasi a fost pus la colt in Regiunea Nord-Est si in 1998. Atunci, ca si acum, reprezentantii judetelor Suceava, Bacau, Botosani, Vaslui si Neamt au format o coalitie si au stabilit centrul regiunii la Piatra Neamt. Desi cel mai mare oras din regiune, Iasul a obtint numai un singur vot din cele exprimate: cel al lui Liviu Antonesei, presedintele de atunci Consiliului Judetean Iasi.

Antonesei, pe atunci membru in Conventia Democratica, a facut scandal in cadrul sedintei si a amenintat ca va retrage Iasul din Regiune. Ceilalti membri, in majoritate PDSR-isti, nici nu s-au sinchisit de amenintarile lui Antonesei. Acum, situatia sta la fel, proiectele Iasului fiind date la o parte pentru a imparti banii in celelalte judete. Numai culorile politice s-au schimbat. De aceasta data, Consiliul Judetean si Primaria municipiului sint conduse de PSD .

Comentarii