1.500 de patroni intra in somaj

miercuri, 30 iunie 1999, 23:00
2 MIN
 1.500 de patroni intra in somaj

1447 de societati din Botosani vor fi lichidate datorita faptului ca pina la 1 iulie nu si-au majorat capitalul social. Aceste firme sint societati de tip SRL, care trebuiau de mai bine de un an sa-si majoreze capitalul social de la 100.000 de lei la doua milioane de lei. Date fiind aceste cifre, furnizate de Oficiul Registrul Comertului, si tinind cont ca in Botosani functioneaza 4.283 de societati tip SRL se poate spune ca aproape 50% din numarul acestora isi vor inceta activitatea in urmatoarea perioada de timp. Acelasi lucru se poate spune despre societatile pe actiuni, care trebuiau sa-si majoreze pina la 1 iulie capitalul social la 25 de milioane de lei. Din totalul de 86, numai 49 au facut acest lucru, restul urmind a fi lichidate judiciar.
Majorarea de capital social este prevazuta de lege tocmai pentru a preintimpina infiintarea de firme fantoma care sa traga doar "tunuri". Se pare ca marea parte a societatilor care nu si-au majorat capitalul social functioneaza in mediul rural. Acest lucru se datoreaza ori lipsei de bani, ori faptului ca patronii acestor societati nu stiau ca majorarea de capital se poate face prin aport in natura, deci fara sa scoata bani din buzunar. Era practic de ajuns sa treaca o bucata de pamint sau ori care alt mijloc fix pe societate pentru ca legea majorarii capitalului social sa fie respectata.
Dumitru Duduc, directorul Oficiului Registrul Comertului din Botosani, declara: "1447 de firme de tip SRL sint in afara legii incepind cu 1 iulie si 37 de societati pe actiuni". Aceste firme vor fi lichidate judiciar la cererea Camerei de Comert sau a Directiei de Finante, sau la cererea oricarei persoane fizice. Hotarirea de lichidare judiciara va fi luata de Tribunalul Botosani. Camera de Comert si Directia de Finante vor fi scutite de taxa de timbru la Tribunal, dar in schimb vor plati cheltuielile de judecata. Dupa ce societatile vor fi lichidate, institutiile care au cerut lichidarea isi vor recupera banii. Dat fiind faptul ca exista in Botosani peste 1.500 de agenti economici care vor trebui actionati in judecata si lichidati, este greu de crezut ca Directia de Finante va avea "finantele necesare" sa faca acest lucru. Surse din cadrul Ministerului de Finante au declarat insa ca "operatiunea de majorare a capitalului social va putea fi continuata si dupa 1 iulie". Dumitru Duduc declara insa ca reprezentantii Camerei de Comert Botosani vor face zilele acestea o sedinta ca sefii finantelor locale, sedinta in care se va stabili cum se va proceda in cazul firmelor ce nu si-au majorat capitalul social. In caz ca se va hotari ca aceste firme trebuie lichidate, somerilor existenti li se vor mai alatura inca 1.500 de "fosti patroni" care si-au pierdut obiectul muncii. (Ionut POCLID)

Comentarii