10 tone de carne de vita sechestrate in doua zile

joi, 25 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 10 tone de carne de vita sechestrate in doua zile

In doua zile de activitate, Directia Sanitar-Veterinara Botosani a sechestrat peste 10 tone de conserve de carne de vita, provenite din Italia. Astfel, peste 6 tone de conserve din carne de vita au fost retrase de la consum marti, 23 ianuarie si peste 3 tone miercuri. Mai mult de jumatate din cantitatea de conserve din carne de vita ce a fost sechestrata de medicii veterinari provine din centrele de plasament din judetul Botosani. Conservele au fost primite ca ajutoare din partea unor fundatii umanitare. Conservele de carne ce provin din Italia au intrat in tara, conform documentelor de care sint insotite, in trimestrele I si IV 2000. Doar 2,5 tone de conserve din intreaga cantitate sechestrata de medicii veterinari botosaneni provin din magazinele alimentare din judet si depozitele en gros. Va reamintim ca intreg lotul de conserve adus pentru copiii din centrele de plasament la inceputul anului trecut era stricat, chiar daca termenul de garantie era pina in 2003.
Si Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului a retras de la consum din magazinele din municipiul Botosani citeva sute de kilograme de conserve din carne de vita italiene. Directorul institutiei Dumitru Monacu a declarat ca actiunea de control continua ,in sensul ca inspectorii OJPC au primit ordin de la sefi sa retraga de la consum si conservele care au fost produse in Marea Britanie, Elvetia, Franta, Olanda, Israel, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Lichtenstain, Portugalia, Spania. "Eu personal am mincat din conservele care in momentul de fata sint retrase din consum deoarece ele sint pe piata de mai multe luni. Sint foarte bune si daca nu ar fi intervenit aceasta problema probabil as fi mincat in continuare," a spus Constantin Ciobanu, purtatorul de cuvint al Directiei Sanitar-Veterinare Botosani.
Sindromul vacii nebune a devenit un fel de psihoza. Populatia din intreaga tara refuza pur si simplu sa mai consume conserve si preparate sau carne de vita de frica sa nu se imbolnaveasca. Ei bine acest lucru nu este valabil si pentru botosaneni care isi fac cumparaturile in hala de carne ca de obicei. Macelarii din hala nu se pling de o scadere a vinzarilor in ceea ce priveste carena de vita, ba spun ca vinzarile le-au crescut de cind autoritatile au facut publica problema vacii nebune. Mai mult, in hala predomina in galantare carnea de vita iar acolo unde se descarca din masina preparate din carne de vita lumea se aseaza la coada. Deoarece botosanenii achizitioneaza in continuare carne de vita din hala preturile acesteia au ramas nemodificate.
Dupa parerea directorului Directiei Sanitar Veterinare Vladimir Rizac, deocamdata judetul Botosani nu va fi nevoit sa apeleze la importuri de carne de vita. "Nici abatoarele nu vor apela la importuri preferind sa cumpere de pe piata interna decit sa-si ingreuneze situatia contabila cu tot felul de formalitati vamale," a spus Vladimir Rizac. Cert este ca deocamdata sindromul vacii nebune nu a fost pus inca in evidenta la noi in tara. Singura problema asupra careia guvernantii trebuie sa se pronunte cit mai curind este cea a sutelor de tone de conserve ce au fost retrase din consum de medicii veterinari dar si de alte organisme de control. (Dragos V.)

Comentarii