2,4 miliarde de lei returnate Ministerului Muncii

vineri, 19 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 2,4 miliarde de lei returnate Ministerului Muncii

De vreo zece ani autoritatile locale se pling ca Botosaniul se afla ba pe locul unu, ba pe locul doi in topul ratei somajului si ca guvernul ar trebui sa pompeze mai multi bani catre judetul nostru. Bani pentru crearea de noi locuri de munca vin de la guvern, insa ei se intorc inapoi pentru ca nu are cine sa ii cheltuie. In 2000 Agentia Judeteana pentru Ocupare si Formare Profesionala (care de o saptamina si-a schimbat titulatura in Agentie pentru Ocuparea Fortei de Munca) a primit 3,5 miliarde de lei de la bugetul de asigurari sociale in scopul acordarii de credite agentilor economici care doresc sa isi extinda afacerile si implicit sa creeze noi locuri de munca. Din toti acesti bani au fost create la Botosani numai 37 de locuri de munca, restul de 2,4 miliarde fiind returnate bugetului de asigurari sociale de stat.
"Este primul an in care ne-am confruntat cu o situatie de acest gen. In ceilalti ani fondurile alocate pentru creditare au fost mult mai bine cheltuite, agentii economici s-au aratat interesati de contractarea creditelor pentru crearea de noi locuri de munca. In acest an insa agentii economici au fost mai putin interesati de credite", explica Angela Ohriniuc, director cu Ocuparea si Formarea Profesionala la AJOFM.
Din 1997 statul incurajeaza agentii economici pentru infiintarea de noi locuri de munca prin acordarea unor credite cu dobinda subventionata, la o rata de jumatate din rata scontului, adica vreo 17% in 2000. Creditele sint derulate prin Bancpost, banca ce a cistigat licitatia organizata de ministerul muncii. Cu toata dobinda atractiva, agentii economici botosaneni nu s-au inghesuit deloc sa contracteze creditele AJOFM. In primul rind pentru ca suma acordata sub forma de credit pentru fiecare loc de munca nou creat este derizorie, de 30 de milioane pentru fiecare somer angajat. "Multi patroni s-au interesat de conditiile de creditare, insa au renuntat cind au aflat ca pentru un loc de munca nou creat primesc atit de putin. In plus, garantiile bancare ii descurajeaza", explica Angela Ohriniuc. Pentru a obtine creditul, agentul economic trebuie sa garanteze cu bunuri imobile in cuantum de 150% din valoarea imprumutului, adica atit cit ar trebui sa garanteze pentru orice credit bancar. Nu aceasta garantie ii descurajeaza insa pe patroni, ci garantia suplimentara in bunuri imobile in valoare de 50% din credit, pentru eventualitatea ca daca nu ii reuseste afacerea si nu creeaza locurile de munca respective sa aiba cu ce plati AJOFM o amenda de jumatate din valoarea creditului. Astfel "stimulati", agentii economici botosaneni se lasa pagubasi. Surse bancare declara ca agentii economici ar fi mult mai interesati de creditele pentru crearea de locuri de munca daca garantia de 50% impusa de AJOFM ar fi anulata sau cel putin redusa la un cuantum rezonabil, de citeva procente.
Mai exista si alte motive pentru care patronii botosaneni sint obligati sa priveasca la creditele AJOFM precum copiii saraci papusile din vitrina buticului. Probabil ca multi agenti economici prosperi s-ar inghesui sa angajeze someri conform Legii 1/97, adica pe baza de credit, insa acestia au luat deja un credit pentru crearea de noi locuri de munca si timp de trei ani nu au voie sa contracteze un altul. Evident, aceasta prevedere este aberanta, pentru ca un patron care a reusit sa creeze zece noi locuri de munca anul acesta e clar ca va fi in stare sa mai creeze inca zece. Nu in ultimul rind, un patron de IMM prosper care doreste sa angajeze vreo citeva zeci de someri se trezeste in situatia ca imprumutul pe care il obtine de la AJOFM ii salta cifra de afaceri peste plafonul de 20 de miliarde stabilit pentru intreprinderile mici si mijlocii si ca devine firma mare, cu toate obligatiile ce deriva de aici.
Pentru 2001 AJOFM Botosani a solicitat Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale 7 miliarde de lei pentru acordarea de credite. "Am solicitat in acelasi timp imbunatatirea conditiilor de acordare a creditului, in primul rind cresterea creditului pentru fiecare loc de munca oferit de la 30 la 50 de milioane de lei. Ramine sa vedem ce va hotari ministerul" declara directoarea cu Ocuparea si Formarea Profesionala la Botosani. (Dana BEJENARU)

Comentarii