33 de muncitori de la Indor au fost disponibilizati acum doua zile

vineri, 29 decembrie 2000, 00:00
3 MIN
 33 de muncitori de la Indor au fost disponibilizati acum doua zile

Un schimb intreg de muncitori de la Fabrica de incaltaminte "Indor" Dorohoi a fost disponibilizat miercuri dupa-amiaza, imediat dupa terminarea lucrului. "Cadoul" de sarbatori pe care l-a facut directorul fabricii celor 33 de muncitori din subordine a fost motivat de "hotarirea luata in urma analizei situatiei privitoare la acoperirea cu comenzi pentru buna desfasurare a procesului de productie pentru intreg personalul unitatii. Avind in vedere lipsa de comenzi si contracte ferme, s-a hotarit disponibilizarea in conditiile legii". Motivatiile de mai sus sint mentionate in dispozitiiile de desfacere a contractelor de munca pe care le-a primit fiecare dintre cei 33 de angajati de la Indor a doua zi de dimineata, adica ieri. Culmea coincidentei este ca disponibilizarea oamenilor a survenit in aceeasi zi in care in Monitorul de Botosani publica un articol despre viitoarele negocieri ale contractului colectiv de munca pe care sindicatul de la Indor are de gind sa le inceapa cu conducerea.
"Imediat dupa ce a citit ziarul probabil ca domnul director s-a gindit ca e mai bine sa ne dea afara. Toti cei patru lideri de sindicat din fabrica fac parte din schimbul care a fost disponibilizat. Sindicatul din fabrica nu mai are conducere, deci in ianuarie nu mai are cine sa se ocupe de negocierea contractului colectiv de munca," ne-a declarat Laurentiu Cozma, liderul sindicatului de la Indor, cunoscut dumneavoastra pentru faptul ca in luna octombrie a fost pus sa "munceasca" intr-un vestiar care semana mai mult a cusca. Disponibilizatii nu au primit preaviz cu 15 zile inainte de concediere, in schimb conducerea s-a prelevalat de o alta prevedere legala si le-a inminat in momentul concedierii leafa pe 15 zile in avans. "Asta nu ne incalzeste cu nimic, peste noapte ne-am trezit fara slujba, tocmai acum, in toiul sarbatorilor de iarna, cind fiecare om trebuie sa lase grijile deoparte si sa se bucure putin. Disponibilizarea a fost facuta ilegal, pe de o parte pentru faptul ca directorul nu a discutat cu sindicatele, cum cere legislatia si apoi pentru ca a dat afara liderii de sindicat, care se bucura de protectie in baza legii conflictelor de munca", spune Cozma.
Sindicatul liber "Condurul" de la "Indor" Dorohoi a inaintat ieri conducerii fabricii un protest prin care avertizeaza ca "disponibilizarea muncitorilor de pe linia TTF III nu este legala deoarece a fost incalcata legea sindicatelor la articolele 11 si 12 si contractul colectiv de munca", protest care a ramas fara raspuns, la fel ca si reporterii nostrii care au incercat sa il contacteze pe directorul Timofte. Laurentiu Cozma s-a intilnit ieri cu directorul Directiei de Munca si Protectie Sociala, Victor Raveica, caruia i-a cerut sa intervina in cazul disponibilizariii abuzive de la Indor, insa "mi s-a spus ca trebuie sa asteptam sa se schimbe prefectul, abia dupa aceea se pot lua masuri". Am incercat sa stam si noi de vorba cu Victor Raveica sau cu Gheorghe Timofte, directorul adjunct al Inspectiei Muncii, insa am avut nenorocul sa dam doar peste un fax. Am fi vrut sa aflam daca pentru zilele in care nu se achita de sarcinile de serviciu "pentru ca inca nu s-a schimbat prefectul" primesc leafa, insa nu am avut norocul sa dam peste nici unul dintre ei. (D.B.)

Comentarii