A venit nota de plata

miercuri, 28 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 A venit nota de plata

Ionel Tacu, directorul economic al Spitalului Judetean "Mavromati" si, pentru un an si jumatate, director executiv al Casei de Asigurari de Sanatate, a inceput sa scoata bani din buzunar pentru toate micile ghisefturi pe care le-a facut pe unde a trecut in detrimentul institutiilor publice. In urma cu doua saptamini Tacu a recunoscut ca a folosit telefonul mobil al spitalului timp de un an, cit a fost angajat al CASS si a platit constiincios la casieria spitalului cele 20 de milioane de lei in contul facturii telefonice. Daca va amintiti, un control din noiembrie 2000 al CASS a impus spitalului recuperarea banilor cheltuiti cu factura telefonica a lui Tacu, dar la vremea respectiva acesta si-a fabricat un intreg scenariu pentru scapa de plata, cu niste angajati ai serviciului aprovizionare care cica i-ar fi folosit mobilul. Un nou control, de asta data al Curtii de Conturi, a pus in vedere spitalului la modul imperativ sa recupereze banii si astfel Ionel Tacu a fost nevoit sa scoata bani din buzunar pentru a-si plati factura propriului telefon.
Tot Curtea de Conturi a facut lumina si in cazul Nissan-ului Patrol rosu, initial aflat in patrimoniul Prefecturii si care a ajuns printr-o suma de manevre absolut legale, dar lipsite de orice moralitate, in proprietatea aceluiasi Tacu, sau cel putin aici s-au oprit cercetarile. Daca va mai amintiti, prin septembrie Nissan-ul a fost vindul la licitatie de catre Spitalul Judetean cu 32,5 milioane de lei, cam a zecea parte din valoarea lui reala, unei obscure asociatii umanitare "Ajuta aproapele". Nissan-ul ajunsese in patrimoniul spitalului prin transfer gratuit de la Prefectura, aceasta institutie motivind dispensarea de jeep-ul rosu prin faptul ca a fost nevoita sa isi reduca parcul auto. Politia Economica, care s-a autosesizat din presa in legatura cu "cazul Nissan" nu a facut pina acum public vreun rezultat al anchetei, insa e posibil ca in perioada urmatoare sa aflam cu totii in posesia cui a ajuns masina. Ce se stie e doar faptul ca "Ajuta aproapele" este o asociatie umanitara fara nici o activitate, reprezentata de Ionel Tacu si in rindul careia se regasesc oameni de afaceri cunoscuti in Botosani, un avocat cu faima, un fiu de judecator si o sumedenie de rude ale directorului Tacu. Unde a ajuns si ce s-a intimplat cu Nissan-ul vom afla poate in viitorul apropiat, cert este ca pretul cu care masina a intrat in posesia asociatiei a fost considerata absolut neserioasa de catre controlorii financiari ai Curtii de Conturi, care au dispus fie aducerea masinii la spital pentru reluarea licitatiei, fie varsarea in contul spitalului a inca 114 milioane de lei.
"Vineri, 23 februarie, in contul din Trezorerie al spitalului au fost varsate 114 milioane de lei. Pe foaia de virament figureaza doar numele asociatiei <Ajuta aproapele>, fara mentionarea vreunei persoane fizice. In mod normal banii ar fi trebuit varsati prin casierie, insa e bine ca au fost recuperati oricum", ne-a declarat Dr. Radu Malancea, directorul interimar al spitalului.
Cele 114 milioane de lei au fost cum nu se poate mai utile unitatii sanitare, care trece printr-o criza financiara dramatica. Cu o parte din bani au fost cumparate alimente de maxima utilitate, iar din 30 de milioane s-au cumparat siringi, pentru ca luni nu se mai gasea in depozit nici macar o singura siringa. Dr. Cornel Enache, fostul director al spitalului, a explicat ca valoarea derizorie cu care a fost scoasa masina la licitatie s-a datorat Prefecturii. "Cind spitalul a primit Nissanul Patrol prin transfer gratuit, Prefectura nu a precizat in acte decit valoarea de inventar a masinii, nu si valoarea cheltuielilor facute cu reparatiile. Controlul Curtii de Conturi a pus in vedere aceasta omisiune facuta de Prefectura, iar cumparatorul masinii a fost de acord sa plateasca diferenta" explica dr. Enache.
Pentru Ionel Tacu cheltuielile insa abia de-acum incep: controlul ordonat de prefectul Costica Macaleti la CASS a pus in vedere faptul ca in urma cu un an si jumatate, pe vremea cind director executiv era Ionel Tacu, unitatea a achizitionat cu 178 de milioane de lei un Aro vechi de trei ani. De precizat este faptul ca masina de teren nu a fost folosita mai deloc de catre CASS si ca in locul ei puteau fi cumparate trei Dacii noi. CASS a acceptat insa sa plateasca fara cricnire cele aproape 200 de milioane de lei, pentru ca vinzatorul este firma "Cons" SRL, aflata in acelasi imobil cu una din locuintele lui Tacu. Sa mai spunem doar ca Ionel Tacu a dispus efectuarea in vara lui 2000 a unei dezinsectii si deratizari generale in cele doua sedii ale CASS, pentru care a apelat la serviciile unei firme din afara Botosaniului. Suparator este insa faptul ca pentru dezinsectie au fost cheltuite 99 de milioane de lei, in conditiile in care Sanepidul ar fi facut aceeasi dezinsectie cu doar 20-25 de milioane si in plus banii ramineau tot in sistemul sanitar.
Dr. Tanase Banila, directorul executiv al CASS, a refuzat sa faca vreun comentariu asupra controlului cerut de prefect. "Nu am semnat inca procesul verbal de control, asa ca nu pot sa fac deocamdata comentarii, ce pot sa spun e ca domnul prefect a dispus finalizarea controlului pina pe 1 martie, deci foarte curind se va putea discuta despre rezultate. Din punctul de vedere al CASS, vor fi recuperati toti banii cheltuiti aiurea, pina la ultimul leu. Cit priveste alte masuri legale, exista institutii abilitate sa se ocupe de acest aspect", a declarat dr. Banila. Prin urmare, cit de curind vom afla mai multe despre activitatile "generatoare de venituri" ale lui Ionel Tacu, desfasurate, din pacate, pe banii umilului contribuabil. (Dana BEJENARU)

Comentarii