Accident de munca mortal

miercuri, 24 mai 2000, 23:00
4 MIN
 Accident de munca mortal

Doi copii au ramas fara tata dupa producerea unuia dintre cele mai grave accidente individuale de munca inregsitrate in ultimii ani la Botosani. Liviu Lupu, un botosanean in virsta de 38 de ani, si-a gasit de lucru la inceputul acestei luni la SC Hutanu Impex Com SRL, in domeniul pe care-l stapinea cel mai bine: timplaria. Dupa 14 ani de munca la fabrica de mobila si alti citiva de somaj, pentru Lupu postul oferit de patronul Adrian Hutanu parea a fi o adevarata mana cereasca. Totul s-a transformat intr-o tragedie in dupa-amiaza zilei de 10 mai, atunci cind Liviu Lupu a fost victima unui accident grav de munca. Pinza metalica dintata fixata la freza din dotarea atelierului a sarit de pe axul ce se rotea cu viteza maxima, sectionind piciorul sting al barbatului. Internat de urgenta la Spitalul Judetean, Lupu a decedat marti seara. Ieri la amiaza membrii familiei indoliate asteptau la intrarea in morga spitalului ca trupul lipsit de viata al celui care le fusese tata, sot sau fiu sa le fie predat in vederea inmormintarii. Formalitatile intirziau intrucit procurorii inca nu emisesera ordinul de efectuare a autopsiei.
Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani si Inspectoratul de Protectie a Muncii (IPM) au declansat ieri anchete separate privind conditiile in care s-a produs accidentul. Cu toate ca pina la finalizarea anchetelor furnizarea oricaror informatii nu este permisa, reporterii nostri au reusit sa afle numeroase date despre modul in care s-a stins din viata Liviu Lupu. Surse din Spitalul Judetean – care au discutat cu apropiatii lui Lupu in perioada in care acesta a fost internat la Reanimare – sustin ca accidentul s-a produs ca urmare a nerespectarii regimului de lucru al frezei ucigase. In mod normal pe acest utilaj nu se permite montarea unor pinze metalice, iar faptul ca Liviu Lupu a incalcat aceasta norma de protectie a provocat de fapt intreaga drama. Aceasta ipoteza a fost confirmata si de patronul victimei, Adrian Hutanu: "Cu siguranta isi montase acea pinza pe freza. In momentul producerii accidentului, in jurul orei 18,30, Lupu mai era cu inca un angajat, impreuna cu care lucra la niste geamuri. In mod normal, ceea ce avea de facut, niste lacasuri in ramele de lemn, se lucreaza doar cu freza. Nu stim ce vroia sa faca cu pinza, de ce a montat-o pe freza".
Interesant este si faptul ca accidentul s-a produs dupa terminarea programului de lucru, adica dupa ora 16. De aici rezulta una din pistele luate in calcul de anchetatori, precum ca Liviu Lupu ar fi incercat de fapt sa faca "un bacsis", lucrind pentru un client personal in afara programului. Patronul Hutanu sustine ca angajarea lui Lupu a fost perfect legala, cu contract de munca: "Exista un contract depus la DMPS, cu incepere din data de 1 mai. Am depus aceasta hirtie in termenul legal de 20 de zile de la inceperea activitatii". Adrian Hutanu nu a precizat insa daca depunerea contractului s-a facut inainte sau dupa producerea accidentului, alimentind astfel zvonurile conform carora intrarea in legalitate s-ar fi produs abia dupa ce Liviu Lupu a ajuns la Reanimare. Patronul se contrazice si atunci cind spune ca Lupu "mai lucrase 4-5 zile, in probe", inainte de angajare. Aceasta inseamna ca victima a apucat sa lucreze la sfirsitul lunii aprilie, in conditiile in care acelasi Adrian Hutanu afirma ca a inceput activitatea de timplarie abia din luna mai. Hutanu a cumparat din banii sai o parte din medicamentele extrem de scumpe necesare mentinerii in viata a lui Lupu. Numai pentru un flacon de imunoglobulina administrat victimei, Adrian Hutanu a dat mai bine de 3,5 milioane de lei. El a confirmat si faptul ca a consultat un jurist in perioada respectiva, cu scopul de a afla toate implicatiile pe care le-ar putea avea accidentul de munca asupra firmei sale.
Din punct de vedere medical, specialistii de pe sectia de Reanimare au depus eforturi mari pentru salvarea lui Lupu. Dr. Alexandru Ota, seful sectiei, spune ca "pacientul a fost internat in stare foarte grava, cu sindrom toxico-septic si de reperfuzie (infectie cu invazie masiva in zona din jurul ranii – n.r.). Avea o distructie masiva de masa musculara, fiind sectionat intregul pachet vasculo-nervos (nervii din zona femurului, precum si vena si artera piciorului sting – n.r.). Ca urmare, Lupu a suferit un puternic soc hemoragic, necesitind o transfuzie masiva de singe. De asemeni, femurul a fost fracturat". Dr. Ota sustine ca, in aceste conditii, medicii botosaneni s-au consultat cu omologii lor din Iasi pentru a-l transfera pe Liviu Lupu la unul din spitalele iesene: "Ne-au spus ca am facut tot ce trebuia si ca ei nu pot face mai mult, evitind de fapt sa-si ia pe cap acest caz". Dupa stabilizarea starii pacientului, medicii au asteptat sa vada ce se va intimpla cu rana. In aceasta perioada, spitalul a cheltuit mai mult de 2,5 milioane de lei pe zi pentru intretinerea lui Lupu. In cele din urma, piciorul s-a cangrenat, la scurt timp survenind decesul. Legat de modul in care a evoluat starea sanatatii lui Liviu Lupu, se impune mentionat si faptul ca atit patronul Adrian Hutanu, cit si Victor Gradu, inspectorul sef al IPM Botosani, sint de parere ca moartea ar fi putut fi evitata: "Nu inteleg de ce nu i-au amputat de la inceput piciorul si in mod normal ar fi ramas in viata", afirma Hutanu.
Una peste alta, anchetele deschise imediat dupa moartea lui Liviu Lupu vor lamuri intregul context in care s-a produs accidentul si s-a ajuns la deces. Pina atunci, familia va trebui sa faca inmormintarea celui drag, la care Adrian Hutanu a promis ca va contribui cu un substantial sprijin material. Ulterior, familia va beneficia de o pensie de urmas. Oricit de multi bani ar primi lunar de pe urma lui Liviu, nu vor suplini in nici un caz pentru familie absenta celui care le-a fost sot si tata. (Dorin BEJENARU)

Comentarii