Acte notariale facute "la repezeala"

marți, 17 februarie 1998, 00:00
4 MIN
 Acte notariale facute "la repezeala"

Totul pleaca de la un anunt
Botosaneanul Gheorghe Andrei a constatat ieri ca un inscris pe care il depusese la biroul notarial al notarului public Marta Sandulache Dirjan pe data de 10 februarie a.c. a fost modificat in defavoarea sa. Pe actul cu pricina, o ipoteca facuta de Andrei in favoarea unei societati comerciale, a aparut in intervalul de timp scurs de la depunerea sa la biroul notarial o semnatura falsa. Fiind somer, Gheorghe Andrei a dat curs unui anunt al firmei Spectru Aliment International SRL Botosani, pentru a se angaja ca gestionar. Una dintre cerintele pe care trebuia sa le indeplineasca era aceea de a garanta material gestiunea. Din acest motiv, el s-a prezentat la biroului notarului Marta Sandulache Dirjan pentru intocmirea unei ipoteci in favoarea firmei. Andrei isi garanta corectitudinea cu o suprafata de teren intravilan, de 500 de metri patrati, a carei valoare o apreciaza la "cel putin 15-20 de milioane de lei". Pentru ca actul sa fie in regula, el trebuia sa fie semnat si de sotia sa, Silvia Andrei. Desi aceasta declara ca nu a trecut pe la biroul notarial in ultimele zile, pe inscris a aparut o semnatura in dreptul numelui ei. Gheorghe Andrei se teme ca astfel ar putea deveni bun de plata, mai ales ca, desi a inceput lucrul la Spectru Aliment, intentioneaza sa renunte la post: "Se lucreaza cu valori destul de mari si cu produse perisabile si nu vreau sa ajung sa le platesc din buzunar. Cineva a semnat in locul sotiei mele si un exemplar al actului cred ca a ajuns la societate. Ma tem sa nu mi se impute pe aceasta baza cine stie ce".
"Am sa distrug actul, il rup"
Marta Sandulache Dirjan ne-a declarat insa ca "ipoteca nu are numar de inregistrare si n-am trimis-o la Judecatorie. Deci ea nu are nici un fel de efect in aceasta forma". Notarul public n-a putut sa ne explice cu exactitate cum a fost posibil sa se comita un fals intr-un act care i-a fost lasat in custodie. Unica varianta care i s-a parut probabila Martei Sandulache Dirjan a fost urmatoarea: "Ma gindesc ca delegatul firmei a semnat din greseala aici, in dreptul numelui sotiei lui Gheorghe Andrei". Tot ea a mentionat insa ca "totusi semnaturile nu seamana". Asa cum am mentionat, inscrisul nu are nici un fel de valoare juridica, atita timp cit pe el nu figureaza adevarata semnatura a Silviei Andrei. Din acest punct de vedere lucrurile sint lamurite. Cu toate acestea, Gheorghe Andrei considera ca se impune efectuarea unei anchete pentru lamurirea imprejurarilor in care s-a ajuns la comiterea unui fals intr-un birou notarial. Desi initial Marta Sandulache Dirjan ne-a declarat ca intentioneaza sa sesizeze Procuratura pentru a se intreprinde o ancheta, ea si-a schimbat ulterior punctul de vedere: "Ipoteca nu are efecte, asa ca nu-i dau curs mai departe. Am sa distrug actul, il rup. Lui Andrei o sa-i dau inapoi banii".
Intra in arena "fiica unei persoane importante din oras"
Interesant este si faptul ca, desi ipoteca nu fusese inca inregistrata si nici autentificata de notar, neavind practic nici un fel de valoare juridica, Gheorghe Andrei achitase deja 76.500 de lei. Suma reprezinta contravaloarea timbrului judiciar, a taxei de timbru si a onorariului notarului public. Asadar, omul a scos bani din buzunar inainte de a-i fi efectuat serviciul de catre notarul public la care apelase. Ba chiar, daca nu era atent, se pare ca exista si riscul de a se trezi cu un fals autentificat care l-ar fi facut bun de plata pina la demonstrarea adevarului pe calea instantelor de judecata. Intrebata cum de a incasat onorariul pentru un serviciu pe care nu il facuse, Marta Sandulache Dirjan ne-a raspuns: "Se plateste cind vrea clientul. Legislatia zice ca plata se face anticipat". In sprijinul ultimei afirmatii, notarul a amintit, printre altele, si O.G. nr.12/1997, care insa va intra in vigoare abia de la 1 aprilie. In ciuda insistentelor noastre, notarul in biroul caruia s-a produs falsul ne-a refuzat cererea de a vedea si filma ipoteca. Mai mult decit atit, Marta Sandulache Dirjan a afirmat ca va distruge hirtiile si nu i le va inapoia nici macar victimei Gheorghe Andrei.
Despre modul in care a fost posibila punerea unei semnaturi false in propriul birou, notarul public spune ca "greseala s-a datorat unei persoane care este stagiara la mine. Lipsita de experienta, cind a venit delegatul firmei, Savel Chirila, ea i-a dat actul si ala l-a semnat la repezeala. Nu pot sa va dau numele stagiarei ca este fiica unei persoane importante din oras".
Conform unor informatii de ultima ora, notarul public Marta Sandulache Dirjan i-ar fi amenintat pe sotii Andrei ca ii va da in judecata si le va cere daune morale de 10 milioane de lei, in urma scandalului izbucnit. Notarul a refuzat sa le inmineze acestora ipoteca pe care figura semnatura falsa, preferind sa-l distruga. In cele din urma, Gheorghe Andrei a reusit sa recupereze doar citeva fragmente din documentul rupt. El se teme ca, dupa ce a fost victima "greselii" angajatilor biroului notarial, va fi fortat sa plateasca si daune pentru "afectarea imaginii" acestei institutii. Intimidat de amenintarile notarului, Andrei a acceptat cu greu ideea ca opinia publica trebuie informata in legatura cu situatia creata, pentru a se evita repetarea unui asemenea caz. (Dorin BEJENARU)

Comentarii