Afacerea cu alcool de contrabanda se incilceste

miercuri, 10 februarie 1999, 00:00
5 MIN
 Afacerea cu alcool de contrabanda se incilceste

Afacerea de contrabanda cu alcool in care au fost implicate si societatile botosanene Vinalcool SA si Ema Star Impex SRL capata o amploare foarte mare. Dedesubturile actiunii evazioniste despre care ati putut afla din paginile "Monitorului" par sa atinga un numar mare de persoane din sistemul vamal. Va amintim ca, in baza unei decizii a Directiei Regionale Vamale (DRV) Iasi, Garda financiara a intreprins pe data de 5 februarie o actiune de control la SC Vinalcool, intocmind o nota de constatare prin care imputa firmei botosanene suma de 4,5 miliarde de lei, cu care a fost pagubit statul roman in urma unor operatiuni de export de alcool. Mecanismul de fraudare consta in realizarea fictiva, prin fals in acte, a unor operatiuni de export, astfel incit alcoolul era scutit de la plata accizelor si a TVA. In realitate, alcoolul nu parasea nici o secunda hotarele tarii, fiind comercializat pe piata interna la jumatate de pret.
In cazul societatii Vinalcool, cantitatea de alcool "ascunsa" de ochii fiscului cu complicitatea unor vamesi din vamile Albita si Giurgiu a fost de 150 de tone. Valoarea evaziunii fiscale este de 4,5 miliarde de lei. Autorii prezumtivi ai infractiunii sint vamesii care au confirmat iesirea din Romania a transporturilor de alcool, precum si firmele straine care au achizitionat marfa de la Botosani, respectiv SC Intelect Bender din Republica Moldova, SC Vanta Ltd.si SC Bulgaria Buslo Ltd., din Bulgaria. S-a decis totusi imputarea sumei cu care a fost pagubit statul roman societatii botosanene. Fata de aceasta actiune, bazata pe decizia DRV Iasi, Mihai Tibuleac, directorul Vinalcool a declarat ca va face intimpinarile legale, precum si plingeri penale pentru abuz in serviciu. Tibuleac crede ca afacerea cu alcool produs in Romania este patronata de vamesi, care acum incearca acuzarea firmelor exportatoare, de genul SC Vinalcool, care nu sint vinovate de faptul ca marfa nu a fost scoasa efectiv din tara. Ideea este intarita de unii vamesi botosaneni care au dorit sa-si pastreze anonimatul, dar care ne-au informat ca "afacerea cu alcool a demonstrat vulnerabilitatea sistemului vamal romanesc" si ca "aceasta vulnerabilitate se bazeaza pe lacune cunoscute de mult timp, dar pentru a caror remediere nu s-a facut niciodata nimic". Mai mult decit atit, aceleasi surse se declara convinse ca "afacerile cu alcool sint patronate de cineva foarte sus pus". Printre dovezile invocate se numara faptul ca sistemul informatic folosit de vamile romanesti este defectuos, comunicarea intre diversele puncte vamale facindu-se anevoios si cu mare intirziere. De asemeni, spre deosebire de alte tari, in Romania documentele folosite in sistemul vamal nu sint tipizate, astfel incit vamesilor le este imposibil sa recunoasca in timp util documentele false. Fiecare punct vamal de frontiera detine propriul antet, iar numarul vamesilor cu stampile este de circa 4000, facind imposibila identificarea falsurilor.
Asemenea deficiente nu au fost straine celor care au deturnat alcoolul exportat. Concret, in cazul Vinalcool, dupa ce alcoolul a fost incarcat la Botosani, in masini sigilate de biroul vamal local, confirmarea iesirii din tara prin vamile Albita si Giurgiu a venit cu intirziere fata de cele trei zile prevazute de Codul Vamal, iar vamesii botosaneni s-au aflat in imposibilitatea de a identifica stampilele false de pe documente. Acest lucru a fost depistat mult mai tirziu de angajatii brigazilor de supraveghere si control vamal, atunci cind s-a constatat ca la Albita si Giurgiu transporturile de alcool de la Botosani nu figureaza in evidente. In cazul vamii Albita s-a demonstrat ca falsa confirmare de iesire transmisa la punctul vamal Botosani a fost facuta de angajati ai vamii. La Giurgiu, in schimb, asa cum ne-a informat Eugen Butur, directorul DRV Iasi, stampila folosita nu exista in evidenta vamii de acolo, cazul fiind cercetat in continuare.
Contactat telefonic, Eugen Butur, seful DRV Iasi, recunoaste unele din imperfectiunile constatate in cadrul sistemului vamal romanesc. Butur afirma ca decizia nr.13/27.01.1999 – in urma careia firmelor producatoare de genul Vinalcool le sint anulate retroactiv declaratiile de export, fiind ulterior somate de Garda Financiara sa plateasca accizele si TVA ca pentru o marfa furnizata pe piata interna – se bazeaza pe un ordin trimis la inceputul lunii ianuarie in acest sens de Directia Generala a Vamilor. Respectivul ordin stipuleaza anularea declaratiilor de export in cazul in care alcoolul nu a iesit efectiv din tara. In acest mod, sint facuti vinovati in corpore producatorii de alcool, care trebuie sa suporte sumele cu care a fost pagubit statul, chiar daca, in majoritatea cazurilor s-a demonstrat ca vinovati sint vamesii corupti si importatorii straini. Eugen Butur sustine ca este normal sa fie trasi la raspundere producatorii, in speta titularii declaratiilor de export care au fost anulate, chiar daca "au luat plasa" (expresia sefului DRV), deoarece "din punct de vedere juridic, statul discuta cu ei, cei care au primit efectiv autorizatia pentru a face export. Daca ei au contracte cu alte persoane jurdiice, care sa preia alcoolul in interiorul tarii si sa-l scoata afara, dar care nu au facut acest lucru, aceasta nu mai este problema noastra. Trebuie sa-i dea producatorii in judecata pe acestia pe baza contractelor". De o cu totul alta parere este Mihai Tibuleac, care sustine ca exportatorul nu este obligat sa urmareasca marfa pina la iesirea efectiva din tara: "Autoritatea vamala din Romania este platita de contribuabili ca sa asigure buna desfasurare a operatiunilor vamale. Daca ne-am ocupa de asta tot noi, de ce mai platim vamesi, politie vamala, politie de frontiera ?". Mai mult decit atit, atita timp cit chiar si vamesii botosaneni erau convinsi ca marfa a iesit din tara (doar primisera confirmarea de la vama Giurgiu, care mult mai tirziu s-a dovedit a fi falsa), SC Vinalcool nu ar fi putut sti mai bine ce s-a intimplat cu alcoolul expediat. Imputarea celor 4,5 miliarde de lei este, in aceste conditii, nefireasca, cel putin din punct de vedere logic, daca nu si juridic.
Un alt aspect interesant, care confera amploare nationala scandalului, este faptul ca atit ordinul in baza caruia a fost emisa decizia nr.13, cit si controlul efectuat de Garda Financiara au fost initiate de la Bucuresti. Ordinul a fost emis de catre Directia Generala a Vamilor, iar echipa de control a Garzii Financiare care a actionat la Vinalcool a cuprins doi comisari din Bucuresti. In aceeasi nota, Eugen Butur, seful DRV Iasi, ne-a declarat ca "cele 7-8 transporturi cu alcool produs la Botosani sint o nimica toata. In alte parti sint 20-30 sau chiar 40 de asemenea exporturi fictive". Cit de departe vor duce firele descoperite in cazul contrabandei cu alcool si daca se vor uni ele undeva la cineva sus pus este greu de precizat in aceasta faza. Va vom tine la curent cu itele incilcite ale acestor noi "afaceri" unde statul roman a pierdut miliarde de lei. (Dorin BEJENARU)

Comentarii