Anton "Ghinion" are noroc

marți, 11 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Anton "Ghinion" are noroc

Destituit in urma cu citeva zile in adunarea generala a actionarilor pentru "slaba activitate manageriala", Gheorghe Anton, fostul director general al societatii comerciale Siretul SA Bucecea, a fost "pedepsit" ulterior prin numirea in functia de director tehnic al fabricii de zahar. Vrind parca sa demonstreze ca Anton "Ghinion" este un fel de "manager pe viata" si ca nu pot sub nici o forma sa renunte la serviciile atit de paguboase ale recordmanului judetean in materie de "tepe" primite, reprezentantii filialei judetene a SIF Moldova au decis ca Gheorghe Anton este cea mai potrivita persoana pentru a ocupa fotoliul numarul 2 la fabrica din Bucecea. Amintim ca noul manager al societatii bucecene este Iustinian Bozi, cel numit in cadrul AGA din data de 5 aprilie in aceasta functie, conform dorintei actionarului majoritar, SIF Moldova.
In lipsa directorului filialei SIF din judetul nostru, inginerul Florin Baran a fost cel caruia i-am solicitat explicatii privin "retrogradarea" numai pina la functia de director tehnic a lui Gheorghe Anton. "Nu stiu nimic in acest sens. Vom verifica si noi informatia. Oricum nu este treaba noastra, ci a administratorului pe care l-am numit sa-si aleaga echipa cu care sa lucreze. Este posibil ca domnul Bozi sa-l fi numit intr-o functie oarecare pe Gheorghe Anton tocmai in ideea de a-si putea indeplini mai usor principala sa misiune, aceea de a stabili cu precizie responsabilitatile pentru marfa livrata pina acum fara incasarea contravalorii ei. Chiar si asa insa, nu vad de ce tocmai director tehnic", si-a exprimat nedumerirea ing. Baran. Amintim ca in cadrul AGA de miercurea trecuta comisia de cenzori a prezentat un material din care reiese clar ca sub mandatul mult tepuitului Anton Siretul a mai fost pagubita de 3,5 miliarde de lei la inceputul acestui an, de catre o firma din Otopeni care a luat zahar in baza unui simplu act autentificat la notar, reprezentind un fel de garantie imobiliara in valoare de 12 miliarde. Garantia nu a fost verificata efectiv in teren, iar pentru recuperarea celor 3,5 miliarde fabrica de zahar a chemat in instanta "partenerul" de afaceri din Otopeni.
In alta ordine de idei, Florin Baran a tinut sa precizeze ca deocamdata producatorul de zahar din Bucecea continua sa functioneze, mai existind circa 20.000 de tone de zahar brut de prelucrat: "Producatorii de sfecla din judet nu trebuie sa se descurajeze. Ei trebuie sa cultive sfecla pentru ca in mod sigur fabrica va functiona. Fie ca raminem noi actionari majoritari, fie ca vom vinde pachetul de actiuni, in mod normal Siretul isi va continua activitatea". Amintim ca directorul general al SIF Moldova, Alexandru Matei, a avansat un termen de cel mult o luna si jumatate pina la finalizarea negocierilor cu citiva parteneri interesati de cumpararea pachetului majoritar de actiuni la fabrica de zahar din Bucecea. In ceea ce priveste functionarea ulterioara a societatii, trebuie mentionat ca aceasta are in prezent datorii de peste 40 de miliarde de lei si ca miine la Tribunalul Botosani va fi un nou termen al procesului in care instanta trebuie sa decida asupra cererii de lichidare formulata de cel mai important creditor, BCR Botosani. Ing. Baran si-a exprimat insa convingerea ca magistratii vor ajunge la concluzia ca singurul mod in care Siretul isi poate plati datoriile este ca fabrica sa functioneze in continuare si sa obtina profituri. (Dorin BEJENARU)

Comentarii