Asistentii medicilor stomatologi risca sa ramina in afara cabinetelor

miercuri, 17 martie 1999, 00:00
2 MIN
 Asistentii medicilor stomatologi risca sa ramina in afara cabinetelor

Conform consilierului Corneliu Amarie din cadrul Ministerului Sanatatii, stomatologii pot renunta, dupa privatizarea cabinetului, la serviciile asistentilor medicali, in cazul in care considera ca se pot descurca singuri. Acelasi consilier este de parere ca 80% dintre medicii stomatologi ar putea renunta la serviciile asistentilor, fara sa precizeze ce calcule il indreptatesc sa inainteze acest procent. Personalul sanitar ramas fara loc de munca va fi pus la dispozitia Directiei de Sanatate Publica, aceasta institutie urmind sa ii redistribuie in unitatile sanitare deficitare din punct de vedere al personalului.
Dr. Constantin Tudorache, directorul DSP, declara: "Daca la Botosani mai este nevoie la aceasta ora de circa 100 de medici, nu acelasi lucru se poate spune despre asistentii medicali. Deocamdata avem asistenti intr-un numar suficient, chiar mai mare decit necesarul. Nu stiu ce se va intimpla cu asistentii care vor ramine fara loc de munca, daca se va ajunge la aceasta situatie". Cei 28 de asistenti medicali care lucreaza la aceasta ora in Policlinica Stomatologica judeteana, la care se aduga asistentii care lucreaza in celelalte spitale din oras, judet, dispensare stomatologice scolare si dispensare de intreprindere sint extrem de ingrijorati in legatura cu viitorul locului lor de munca. "Probabil ca majoritatea stomatologilor botosaneni vor alege sa lucreze fara asistent, dupa modelul cabinetelor private. Din cele aproape 20 de cabinete particulare, nu stiu daca jumatate beneficiaza de serviciile asistentilor medicali, medicii preferind sa taie singuri chitante, sa schimbe paharele de apa la pacienti, ba chiar sa spele pe jos, numai sa nu plateasca un asistent. Probabil ca la fel se va intimpla si in cabinetele care vor fi privatizate inainte de 1 aprilie: asistentii vor fi trecuti pe liber. Din pacate, cind se vorbeste de sanatate se discuta doar despre drepturile si obligatiile medicilor, despre asistenti nu se pomeneste nimic, de parca n-ar exista", declara una dintre asistentele Policlinicii Stomatologice care a tinut sa isi pastreze anonimatul pentru ca "nu vreau sa imi pierd postul chiar inainte de a fi vorba de disponibilizari".
Medicii stomatologi se feresc deocamdata sa se pronunte daca vor avea sau nu nevoie de asistent, spunind ca asteapta sa vada ce buget de practica medicala le va fi alocat per cabinet. Gheorghe Amarghioalei, vicepresedintele Casei de Asigurari, declara insa: "CASS nu va incheia contracte de colaborare decit cu medicii care sint secondati de asistent medical. Chiar daca medicul declara pe proprie raspundere ca poate asigura asistenta sanitara de unul singur, casa nu va accepta sa lucreze cu astfel de medici, considerindu-se ca actul medical va avea de suferit din punct de vedere calitativ". Dupa 1 aprilie, cind vor incepe sa fie semnate contractele dintre CASS si cabinetele medicale vom afla la ce solutie s-a ajuns. (Dana BEJENARU)

Comentarii