Azi este inmormintata si ultima fabrica de zahar din Botosani

marți, 01 decembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Azi este inmormintata si ultima fabrica de zahar din Botosani

Astazi va fi sisitata livrarea gazului metan catre cea mai mare fabrica de zahar din judet, Siretul Bucecea. Datoriile pe care aceasta societate le are catre Romgaz se ridica la aproape 6 miliarde de lei, bani pe care societatea nu are de unde sa-i plateasca. In acest caz criza in care a intrat fabrica de zahar din Bucecea odata cu preluarea ei de catre Radu Vatavu, fostul director se va mai prelungi inca un an. Odata cu demiterea lui Vatavu, membrii consiliului de administratie de la Siretul s-au intrecut in declaratii optimiste precum ca 100% societatea se va pune pe picioare, acest lucru fiind considerat doar o problema de timp.
Sistarea livrarii gazului metan are drept unica repercursiune inchiderea fabricii de zahar. Aceasta inchidere, cum declara si Gheorghe Marcu, directorul SIF Botosani, actionarul principal la aceasta societate, a fost prevazuta de mai mult timp. Operatiunea de incetare a activitatii va mai dura o saptamina timp in care va inceta treptat procesul tehnologic si utilajele vor fi curatate in vederea conservarii lor. Directorul SIF Botosani declara: "Oamenii vor fi trecuti in somaj. Practic vor mai lucra doar paznicii si biroul de desfacere, pentru ca inca este zahar in stoc".
Valoarea totala a stocului de zahar care exista in depozitele SC Siretul este de 16 miliarde de lei. Deasemeni, fabrica din Bucecea a incheiat un contract cu fabrica de zahar din Pascani, contract care prevede livrarea a 22.000 de tone de sfecla in vederea prelucrarii. Gheorghe Marcu spune ca acest contract va aduce beneficii societatii fiind incheiat in termeni foarte avantajosi.
Decizia de inchidere a fabricii a fost luata de consiliul de administratie al societatii in urma unui studiu economic. Acest lucru este considerat singura solutie de stopare a pierderilor. Societatea desi era bine alimentata cu sfecla nu avea un flux tehnologic continuu, acest lucru generind pierderi si mari consumuri. Deocamdata cifra celor care vor fi trimisi in somaj nu este stiuta. Ea va fi aflata imediat ce consiliul de administratie al societatii se va intruni si va decide de citi oameni este nevoie pentru ca societatea sa poata fi conservata.
La inchiderea societatii a contribuit si nerecuprearea banilor de catre Radu Vatavu fostul director care a incheiat contracte paguboase de aproape 4 miliarde de lei. Directorul SIF considera ca daca SC Siretul ar fi avut acesti bani nu s-ar fi pus problema inchiderii gazului metan. De altfel, Radu Vatavu se afla in cercetare penala deoarece a incheiat contract fara a primi nici un ban si fara aprobarea consiliului de administratie. In lucru se afla si o expertiza contabila solicitata de Politie, expertiza care este intocmita de Dan Rusu Zaharia, directorul economic de la SCAPSA.
In acest fel, ultima fabrica de hazar din judet care mai functiona isi inchide portile, din cauza incompetentei manageriale a celor care au condus-o de citiva ani incoace. Actionarii principali, respectiv SIF Moldova, prin reeprezentantii lor mai declara ca la anul, fabrica isi va relua activitatea. Deocamdata principala problema ramine achitarea debitelor restante si a datoriei de 1,2 miliarde pe care societatea o are la BCR. Acest lucru va fi facut in masura incasarilor rezultate din vinzarea zaharului pe care societatea il are pe stoc. (Ionut POCLID)

Comentarii