Bigudiuri sub cascheta de politist

joi, 20 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Bigudiuri sub cascheta de politist

Dupa ani buni de lupta cu reforma structurilor militienesti de trista amintire, ca si a celor de care pur si simplu nu mai dorim sa ne amintim, conducerea Ministerului de Interne a ajuns la concluzia ca n-ar fi lipsit de interes sa se hodineasca o tira si sa-si admire realizarile. Dar nu oricum, ci facind un soi de portret robot a ceea ce urmareste dumneaei, onor conducerea, sa introduca la final, cu denumirea generica de "politist", in interiorul uniformelor din dotare. Drept pentru care a aparut "declaratia de conduita a politistului" roman al sfirsitului de mileniu.
Parcurgerea "docomentului" emanat de la Bucuresti iti da fiori reci pe sira spinarii, numai la gindul ca ai putea intilni in curind pe strada politisti perfecti, care isi vor indeplini cu nonsalanta obligatia de serviciu de "a intretine buna dispozitie", capabili "sa promoveze discutii libere, vorbind clar si concis, controlind eficient discutiile". Ce-i drept, ne-a dat putin de gindit urmatorul pasaj redactat cu seninatate de subalternii ministrului Dudu: "politistul ocoleste cu abilitate reprezentantii presei". Ramine de vazut daca e vorba de ocolirea raspunsurilor la intrebarile ziaristilor ori pur si simplu, de acum incolo, cind ne vor vedea, politistii vor trece pe trotuarul celalalt sau vor face slalomuri printre masini, biciclete, case, blocuri, boscheti, boschetari, infractori, victime si trecatori pentru a ne evita. Deocamdata am constatat ca baietii in uniforme albastre aplica intocmai treaba cu conduita, refuzind pur si simplu sa ne ofere un exemplar al "declaratiei", chiar daca aceasta a fost facuta publica la Bucuresti, de superiori. Dupa cum vedeti, ne-am descurcat si fara ajutorul lor, fiind in masura sa va oferim fragmentele cele mai delicioase din modul cum se vad de la Bucuresti Calin si colegii lui autohtoni. I-auzi: "punctual, prezentabil, onest, demn de incredere", "calm, optimist, sub stres", "de incredere, nerabdator si entuziast", "vorbitor influent, care conduce eficient sedinte importante" si, mai presus de toate – cum era de altfel de asteptat – "capabil de a privi conceptual in abordarea problemelor complexe, abstracte, pentru a obtine solutii". Majoritatea dintre dumneavoastra banuim ca nu mai aveti nici o indoiala ca asa stau lucrurile, mai ales daca ati constatat de curind cam cum "abordeaza conceptual" agentul de ordine sau de la circulatie "problema complexa si abstracta" a traversarii strazii prin locuri nepermise, de-o pilda. Cit despre "obtinerea solutiei", nici asta nu mai este floare la ureche, in conditiile in care declaratia de conduita obliga la redactarea procesului verbal dupa cum urmeaza: "Scrisul este lizibil, concis si cu acuratete, ideile sint structurate logic, respecta nevoile cititorului, stapineste (politistul – n.r.) excelent abilitatile necesare scrisului".
Dar asta nu e totul! Politistii, daca vreti sa stiti, nu se vor mai imparti de acum inainte dupa modelul absolut depasit al gradelor si functiilor. Principalul criteriu instituit prin declaratia de conduita este cel al "calitatilor de lider" manifestate. Adicatelea, ultimul sergent major (in ordine cronologica, fireste) poate fi, daca-l "tine" calitatile, mai tare decit colonelul aflat la sfirsit de cariera, mai putin dotat la capitolul aptitudinilor personale. Treaba se cintareste simplu, dupa "prestatia eficienta" a respectivului, care presupune cam asa: "traseaza indicatii precise, recunoaste si pretuieste munca de calitate, blameaza munca de proasta calitate". Vasazica intilnesti un politist, il intrebi de o adresa si el iti traseaza precis indicatia "prima la stinga si mai intrebi mata", te intreaba la rindu-i de serviciu (trebuie sa converseze fluent si sa intretina buna dispozitie) si iti pretuieste munca de calitate, blamind "clar si concis" munca de proasta calitate si deodata totul devine limpede: ai in fata un cadru cu o prestatie vadit eficienta si ar fi pacat sa nu propui la cea mai apropiata sectie de Politie sa-l treaca la dosar cu "calitati de lider". Mai ales daca intre timp observi ca a fentat abil un ziarist care se apropia amenintator de la coltul strazii. Iar cei de la sectie se vor simti obligati sa "intocmeasca rapoarte bine gindite si viabile", infiorindu-se ei insisi de "nevoia de a da ce-i mai bun", fiind in acelasi timp perfect "constienti de indicatiile strategice si de prioritati". Unde mai pui ca "manifesta putere de munca si mentin calitatea acesteia, manifesta vointa de a invata". Dupa asa o intimplare, "liderul" descoperit pe strada va face o cariera stralucitoare, pe deplin meritata, fiind un exemplu permanent pentru colegii sai.
Ceea ce nu intelegem nicicum este cine va mai fi avansat in functie, dupa invechitul sistem aplicat inca in zilele noastre, daca toti politistii vor deveni un fel de cyborgi, perfecti in toate cele. Cum insa realitatea este asa cum o stim cu totii, dilema e ca si rezolvata: fiecare la locul lui ierarhic, cu tot cu calitatile de lider cu care l-a inzestrat natura si mamica lui. Doar daca n-o fi avind in plan ministrul Dudu vreo clonare ceva, dupa vreun exemplar mai reusit, ratacit in sistem. (Dorin BEJENARU)

Comentarii