Bolnavii cronici sint lasati sa moara

miercuri, 06 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Bolnavii cronici sint lasati sa moara

Mii de bolnavi cronici botosaneni se afla in pragul disperarii pentru ca statul nu mai are suficienti bani pentru plata medicamentelor care ii tin in viata. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, singurul finantator al programelor de sanatate care asigura medicatia bolnavilor cronici, nu asigura decit un sfert din banii necesari, iar Ministerul Sanatatii si-a luat mina de pe programele de sanatate de citeva luni bune. In Botosani situatia este intr-adevar tragica, medicii care coordoneaza programele de sanatate fiind pusi in situatia sa aleaga cui sa dea medicamente gratuite si pe cine sa refuze, adica sa hotarasca cine trebuie sa traiasca si cine sa moara. Pentru cei 52 de botosaneni care fac dializa, din care 42 hemodializati, Spitalul Judetean are nevoie de 1,4 miliarde lei pe luna, insa de la Casa Nationala de Asigurari nu se primesc decit 688 de milioane de lei pe luna. Practic, medicii ar trebui sa sisteze primenirea singelui pentru jumatate din dializati. Cum nici un medic nu poate sa ia o asemenea decizie, doctorii botosaneni acorda dializa tuturor, facind datorii catre furnizorii de medicamente si consumabile. Extrem de grava este situatia diabeticilor, pentru care CNAS nu aloca lunar decit 542 de milioane de lei, dintr-un necesar de 1,8 miliarde lei, adica numai un diabetic din patru ar trebui sa primeasca insulina sau antidiabetice orale gratuit, restul trebuind sa si le cumpere. Culmea ironiei, la inceputul verii un medic american s-a deplasat in mai multe comune ale judetului, incercind sa depisteze bolnavi de diabet in faza incipienta, insa bani pentru tratamentul acestor proaspeti bolnavi cronici nu exista. "Este admirabil ca se incearca depistarea diabeticilor din zonele rurale, insa programele de acest gen ar trebui sa prevada si finantarea tratamentului acestor bolnavi, intrucit banii de care dispune CASS nu ajung nici pentru bolnavii deja aflati in evidenta", declara de curind dr. Ecaterina Petrescu, medicul-sef al CASS.
Cei 2000 de pacienti care sint luati in evidenta cu afectiuni endocrine cronice (diabet insipid, gusa endemica, osteoporoza, nanism hipofizar) ar avea nevoie lunar de medicamente in valoare de 174 de milioane de lei, insa din fondul de asigurari nu primesc decit 25 de milioane lei. Bolnavii de cancer, pentru care lipsa citostaticelor si a stupefiantelor care sa le aline durerea inseamna moarte, au nevoie lunar de 1,2 miliarde lei, insa de la CNAS primesc mai putin de jumatate. Cei 177 de bolnavi HIV/SIDA, din care 80% copii, sint poate cei mai chinuiti dintre toti bolnavii cronici. De la inceputul anului si pina in luna iunie, micutii infectati cu HIV nu au primit nici un medicament antiretroviral, care are menirea de a tine pe loc inmultirea virusului in organism. Din iulie, dupa presiuni disperate facute de parintii copiilor asupra Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari, au inceput sa primeasca ceva bani pentru medicamente, insa abia 151 milioane de lei dintr-un necesar de 700 de milioane pe luna. "Sumele sint total insuficiente, pentru toti bolnavii cronici din judet am avea nevoie de inca 4 miliarde lei lunar, insa am obosit de cind tot cerem bani Casei Nationale si primim acelasi vesnic raspuns: la rectificare. Grav este ca bani exista, insa ei sint blocati de Ministerul Finantelor inca de anul trecut, in total circa 4000 de miliarde lei. Acesti bani, varsati de populatie pentru sanatate, nu pot fi folositi si cred ca la mijloc nu sint decit niste jocuri politice pentru care sanatatea oamenilor nu inseamna nimic", spune Gheorghe Amarghioalei, vicepresedintele CASS.
La inceputul saptaminii viitoare CASS va organiza o intilnire cu Directia de Sanatate Publica si cu medicii coordonatori ai programelor de sanatate pentru a se discuta in ce masura bolnavii cronici vor mai putea sa beneficieze in perioada urmatoare de medicamente gratuite. Cit de fructuoase se vor dovedi aceste discutii ramine de vazut, nu ne-am mira insa ca intr-o buna zi sa fim anuntati ca in fata Prefecturii s-au adunat cele citeva mii de bolnavi cronici din judet carora li se refuza medicamentele gratuite. (Dana BEJENARU)

Comentarii