Carnarii de la Hala tocati marunt de taxele cerute de Urban Serv

sâmbătă, 11 martie 2000, 00:00
4 MIN
 Carnarii de la Hala tocati marunt de taxele cerute de Urban Serv

Preturile carnii si preparatelor din carne comercializate in Hala Centrala din Botosani ar putea creste substantial in preajma Pastelui. Majoritatea producatorilor de carne care detin boxe in hala de carne a municipiului afirma ca toate majorarile de preturi se datoreaza unor cauze artificiale. "Pretul carnii si al preparatelor ar putea fi mult mai mic daca nu am fi supusi la tot felul de taxe, impozite, chirii si cite si mai cite", afirma Aurel Fediuc, patronul unei retele de abatoare care detine trei boxe in hala.
Principalul repros pe care comerciantii de carne il aduc in ceea ce priveste taxele se refera la chiriile mari platite catre Urban Serv. Actualmente, pentru o boxa in hala de carne se plateste o chirie lunara de 5 milioane de lei, dintre care 1,5 milioane reprezinta plata pentru vitrina frigorifica bagata pe git de Urban Serv. De remarcat ca toate aceste vitrine frigorifice, ca si congelatoarele "oferite" cu de-a sila de Urban Serv au fost cumparate la mina a doua din Vest, la preturi minuscule, fiind amortizate de luni sau chiar ani de zile. Pe linga faptul ca nu exista justificare economica pentru incasarea chiriei corespunzatoare, de 1,5 milioane de lei lunar, vitrinele in cauza sint si inestetice si incomode. Spatiul mic de expunere pe care il ofera obliga practic vinzatorii sa expuna deasupra vitrinei zeci de batoane de salam sau bucati de carne atirnate de sfori ce se balangane. In aceste conditii nici nu poate fi vorba de conditii igienice. Si, pentru ca veni vorba, se cuvine amintit si faptul ca toti detinatorii de boxe din hala de carne sint obligati in aceste zile sa se autorizeze la Sanepid, contra unei taxe de 5 milioane de lei. "Nu este normal ca noi sa platim si acesti bani pentru a obtine autorizatia de la Sanepid, in conditiile in care hala in ansamblu nu este autorizata", afirma acelasi Aurel Fediuc. Logica elementara pare a fi de partea comerciantilor, deoarece se poate ajunge in situatia paradoxala ca toate spatiile din hala de carne sa fie autorizate individual, in timp ce intregul, hala, sa nu aiba autorizatia Sanepidului. La chirii si platile catre Sanepid, comerciantii de carne din hala sint obligati sa suporte si impozitele obisnuite pentru orice societate comerciala, dar si plata de trei ori a medicilor veterinari pentru acelasi serviciu. "Cind achizitionam animalele vii, sintem obligati sa suportam plata medicului veterinar din localitatea respectiva, pentru ca producatorii individuali nu sint dispusi sa dea cite 26.000 de lei pentru fiecare porc, vita sau oaie pe care le vind. La abator, acolo unde prelucram carnea, trebuie sa avem iarasi un medic angajat si salariat, care atesta practic calitatea aceleiasi carni. In fine, cind ajungem cu produsele la hala, trebuie sa platim si medicii de aici, ca sa mai puna o a treia parafa pe aceleasi preparate. Este absolut aberant". Declaratia apartine unui patron care detine o boxa in hala de carne si care a tinut sa-si pastreze anonimatul de frica represaliilor din partea medicilor veterinari.
Una peste alta, toate taxele platite de comerciantii din hala se regasesc in preturile carnii si preparatelor pe care le cumpara botosanenii. "Daca dau acum 14.000 de lei kilogramul de porc viu si platesc toate taxele si darile, mai platesc si angajatii, chiria, veterinarii si tot ce mi se mai cere, ies la preturile actuale in pierdere cu 100-150.000 de lei pentru 150 de kilograme de carcasa, cit vind intr-o zi. Asa incit sint nevoit sa fac evaziune, sa ma descurc si eu cum pot. Nu vreau acest lucru, dar n-am incotro. Practic sint impins pe piata neagra", ne-a declarat un alt "carnar" din hala.
De problemele intreprinderilor mici si mijlocii din judet implicate in productia si comercializarea carnii si a preparatelor din carne a luat la cunostinta in aceste zile si conducerea executiva a Camerei de Comert Botosani. In cadrul unei intilniri cu patronatul din acest domeniu, majoritatea problemelor cu care se confrunta "carnarii" au fost prezentate CCIA. Conducerea Camerei a promis implicarea in vederea solutionarii unora dintre aceste probleme. Este vizata in primul rind relatia detinatorilor de boxe in hala de carne din municipiu cu administratorul spatiului, SC Urban Serv, societate aflata in subordinea consiliului local. Chiriile platite catre Urban Serv, care se ridica in total la aproximativ 300 de milioane de lei lunar, sint ajustate periodic in functie de cursul leu-dolar, desi cheltuielile Urban Serv nu au absolut nici o legatura cu moneda americana. Patronii de abatoare se pling ca in realitate din chiriile lor sint platite zecile de angajati ai SC Urban Serv, "care freaca menta, mutind citeva dosare de colo, colo si incasind lefuri babane", cum aprecia unul dintre patroni. (Dorin BEJENARU)

Comentarii